NCAA Basketball: Oranje recaps

Kevin van Wijk won afgelopen week met Valparaiso van Kent State Golden Flashes (88-83) na overtime. Ook De Chicago State Cougars moesten eraan geloven (67-46).

Tegen de Golden Flashes scoorde Van Wijk een career high 25 punten. De Hoofddorper was redhot van het veld (6-8 2pt, dus 75%) èn de vrije worplijn (13-14). Daarnaast was hij ook nog eens belangrijk. In de slotseconden zette hij Kent State op een onoverbrugbare achterstand met de beslissende tip in.

Vijf dagen later was Van Wijk wat minder op dreef.  Hij kreeg tegen de Cougars maar de helft van de minuten (16) ten opzichte van de wedstrijd tegen de Golden Flashes, maar schoot wel veel meer 2pt. De vierdejaars forward miste alleen meer (5-13). Het leverde Van Wijk toch nog 12 punten en 8 rebounds op. Valparaiso is het seizoen goed begonnen (record 4-1).

Charlon Kloof kreeg 28 minuten bij St. Bonaventure tegen Canisius Golden Griffins, maar slaagde er niet in zijn Bonnies aan de winst te helpen. Een minuut voor tijd was het nog 67-66 voor St. Bonaventure, maar in de laatste minuut scoorden de Bonnies slechts 2pt. Kloof scoorde 4pt (2-6 2pt, 0-2 3pt) en deelde 4ast uit. St. Bonaventure is 2-1 dit seizoen.

Shane Hammink speelde 15 minuten mee bij Louisiana State Tigers vs Northwestern State Demons. Het werd een in de NCAA ongewoon scorefestijn (102-95…) waar Hammink, als het gaat om scoren, nauwelijks deel van uitmaakte. Hammink slaagde er niet in te scoren van het veld (0-2 2pt, 0-3 3pt) en tekende voor 1 op 2 van de vrije worplijn. In totaal mocht LSU 51! keer aanleggen vanaf de vrije worplijn. Hammink en zijn LSU zijn 3-0 dit seizoen.

Kadeem Panthoplet speelde drie dagen op rij met Duquesne Dukes tijdens de Progressive Legends Classic. Het was de week van de mini toernooien en Duquesne pikte zijn eigen graantje mee. Tegen James Madison Dukes werd gewonnen (90-88) na overtime. De power forward uit Tiel scoorde 3pt in 15 minuten en griste 4 rebounds weg onder de borden.

Een dag later liepen de Dukes van meet af aan achter North Dakota State aan. Na een 9-0 run van de Bisons kon het team van Panthoplet niets anders dan aan het elastiek blijven hangen. Geen enkele speler van de Dukes kwam in de dubbele cijfers. Kadeem scoorde helemaal niet (0-2 2pt, 0-1 3pt) maar pakte wel 5 rebounds.

Op de laatste dag van de Progressive Legends Classic wonnen de Dukes wel weer. Youngstown State Pinguins moesten eraan geloven (84-74). Alles was anders dan een dag eerder. Nu kwamen de Dukes nooit op achterstand, terwijl Panthoplet dubbele cijfers scoorde (16pt, 4-6 2pt, 4-6 3pt, 1-2 FT) en greep 6x met succes naar de rebound. Duquesne Dukes zijn 2-3 dit seizoen.

Tennessee State kwam met Chaed Wellian in actie tijdens de Coaches vs Cancer Classic. Drie dagen met wedstrijden startte succesvol tegen South Alabama Jaguars (68-57 winst). Patrick Miller was de grote man bij de Tigers met 14pt en 8st. Wellian mocht alleen even van de bank komen om zijn teamgenoten wat lucht te laten happen. Hij speelde 3 minuten.

Op de twee van de Classic dacht Tennessee State de winst binnen te hebben tegen Georgia State Panthers tot Richardson een half court buzzer beater raak gooide en de winst pikte (59-57). Chaed Wellian kreeg geen speeltijd.

Ook van Monmouth Hawks werd verloren (81-70). Op de laatste dag van de Coaches vs Cancer Classic kreeg Wellian opnieuw geen speeltijd. Tennessee State Tigers is 1-5 dit seizoen.

Jito Kok en zijn San Diego Toreros werden na rust weggerebound tegen Tulsa Golden Hurricanes en verloren (63-51) in het eigen Jenny Craig Pavilion. Kok schoot niet één keer in zijn 18 minuten op het veld. Maar pakte wel 2rb en 3blk’s mee voordat hij vier persoonlijke fouten had.

Ook tegen Siena Saints kwam Jito van de bank. Nu voor 20 minuten en nu voor 3pt, 2rb en 4blk’s. Nu werd in eigen huis wel gewonnen (77-60).

Een paar dagen later ging San Diego op bezoek bij Santa Barbara Cauchos. De Toreros speelden ieder voor zich (5 assists…), en verloren 57-39. Jito Kok kwam in 18 minuten tot 4pt (2-5 2pt) en 1 rebound. Kok kon een prima eerste week maar moeizaam goed vervolgen. San Diego is 3-3 dit seizoen.

Olaf Schaftenaar bekeek de clash met Purdue Boilermakers vanaf de kant. Oregon State Beavers won, 66-58, dankzij Devon Collier. Hij kwam voor 30 minuten van de bank en scoorde 27pt en 14rb. Het was de derde wedstrijd op rij dat Utrechter Schaftenaar niet in actie kwam voor Oregon State, die 3-1 zijn voor dit seizoen.