NBA Week in Review: Shaquille O’Neal Hall-of-Fame, Irving op schot

Door

Cleveland Cavaliers v Phoenix Suns

In de Week in Review zet SportAmerika wekelijks de belangrijkste zaken van de afgelopen NBA-week op een rijtje. Deze week onder andere: Shaquille O’Neal wordt opgenomen in de Magic’s Hall of Fame en Kyrie Irving behaalt een career-high.

We beginnen de week met positief nieuws voor oud NBA-speler Jason Collins. De 36-jarige center gaat aan de slag als analist bij Yahoo Sports. Hij zal de komende weken zijn blik werpen op het aankomende NCAA-toernooi en het einde van het seizoen in de NBA. Afgelopen zondag maakte hij zijn debuut in de studio tijdens Journey Bracket Live.

De voormalig NBA-speler speelde zijn topjaren bij de New Jersey Nets, waarmee hij in 2002 en 2003 de Finals haalde. Daarna speelde hij nog onder meer bij de Memphis Grizzlies, Washington Wizards en Boston Celtics, maar langer dan een jaar bleef hij nergens meer. In het seizoen 2012/2013 kwam hij als eerste actieve speler in de NBA uit voor zijn homoseksuele geaardheid. Lang heeft zijn carriere daarna niet meer geduurd. In 2014 nam hij bij de Nets afscheid van de NBA.

Durant op de weg terug
Als we coach Scott Brooks moeten geloven, staat Kevin Durant binnen één tot twee weken weer terug in het veld. Brooks: “Kevin boekt veel progressie en ook vandaag had hij weer een sterke training, maar het is helaas nog niet genoeg om hem nu al in de selectie toe te voegen.”

De MVP van 2014 heeft dit seizoen al verschillende voet- en enkelblessures achter de rug. Mede daardoor heeft hij al 36 wedstrijden van het seizoen gemist. Het begon met een gebroken voet en midden in het seizoen kreeg hij enkelklachten. Op 19 februari moest Durant weer onder het mes doordat een schroef in zijn voet niet goed stond. In de tijd dat Durant aan het herstellen was, heeft Westbrook het team op wonderbaarlijke wijze op sleeptouw genomen. Dit heeft Durant zelf te vertellen over zijn blessure.

O’Neal Hall of Fame
Shaquille O’Neal zal worden opgenomen in de Hall of Fame van de Orlando Magic. Dat maakte het team donderdag bekend. Op 27 maart zal hij geëerd worden als de Detroit Pistons op bezoek komen in Orlando. Shaq zal de derde persoon zijn die in de ‘Magic Hall’ komt. Mede-oprichter Pat Williams en allereerste draft pick Nick Anderson gingen O’Neal al voor.

Shaq werd in 1992 als nummer één van de draft binnengehaald en drie jaar later leidde hij het team naar de eerste NBA Finale in de geschiedenis van de franchise. In 1996 was het mooi geweest en vertrok hij als free-agent naar de Los Angeles Lakers. Uiteindelijk werd hij nog vier keer kampioen en wordt O’Neal gezien als een van de beste speler ooit in de NBA.

Bloedende neus
Een wedstrijd tussen de Sacramento Kings en de Charlotte Hornets. Een plek op één van de voorste rijen. Prima uitzicht en een mevrouw ging ongeïnteresseerd op een mobiele telefoon kijken. Dan kon je verwachten dat je daarvoor (per ongeluk, maar zeer terecht) gestraft wordt. Gerald Henderson kon de harde pass niet meer tegenhouden en belandde zo in het gezicht van de mevrouw. Gelukkig bleef het bij bloedneus, maar iedereen is gewaarschuwd!

Steekpartij
Deze ‘Week in Review’ blijft nog even een bloederig verhaal. Het komt zelden voor, maar het is gebeurd. Vechtpartijen tussen fans. Het gebeurde ditmaal tijdens de wedstrijd tussen Memphis Grizzlies en Boston Celtics. In de TD Garden brak er net voor het einde van de wedstrijd een ruzie uit. Even later bleek dat het slachtoffer zelfs een aantal keren gestoken is.

Een twintig jarige jongeman bleek de dader te zijn en werd door de politie opgepakt in zijn woonplaats Braintree. De aanklacht werd nog behandeld, maar de kans is aanwezig dat de dader nog even achter de tralies zit. Het slachtoffer werd overigens naar het ziekenhuis gevoerd, maar was niet in levensgevaar.

Irving op schot
Het was al een geweldige partij, maar Irving maakte het afgelopen week nog beter. De point-guard van de Cavaliers zorgde na overtime tegen de Spurs voor een career-high van 57 punten. 27 van zijn 57 punten maakte hij in het vierde kwart en in overtime. Mede hierdoor gingen de Cavs ook met de winst ervandoor. Daarnaast scoorde hij vanaf de driepuntlijn ook nog zeven op zeven schoten en tien uit tien vanaf de vrije worplijn.

Tegen de Trail Blazers haalde hij al eens 55 punten. Dat was al vrij bijzonder. Destijds was LeBron James wel uitgeschakeld en leidde hij onderhand in zijn eentje de aanval. Nou nam LeBron James ook nog deel aan het spel. Overigens lijkt het erop dat Irving het schieten van niemand minder dan Kobe Bryant heeft geleerd door zijn ellenboog te richten naar de basket. De vraag blijft of hij dat alleen van Bryant heeft geleerd of ook van elke andere coach die hij in zijn carrière gehad heeft.

Paul George
De Indiana Pacers doen het alleraardigst in de NBA, maar zouden onwijs graag Paul George terug in het team willen hebben. De sterspeler is sinds het begin van het seizoen geblesseerd door een beenbreuk. Lang zag het er naar uit dat hij het hele seizoen eruit zou liggen, maar hij zou afgelopen week zijn eerste wedstrijd weer gaan spelen. Met de nadruk op ZOU.

Paul George zal nog even moeten wachten. Hij is nog net niet fit genoeg om deel uit te maken van het team en aangezien het team goed draait, is er ook geen reden om te haasten, zo liet coach Frank Vogel het weten. Paul George staat daar zelf ook achter en heeft laten doorschemeren misschien nog helemaal niet terug te willen komen. “Als we op het punt zijn dat deze mannen de play-offs gehaald hebben en wij zijn nog steeds aan het praten over mijn terugkomst, zou het zomaar kunnen zijn dat we het deze mannen af laten maken.”

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen