NBA Week in Review: Einde carrière Steve Nash, Kevin Durant langer uitgeschakeld

Door

Oklahoma City Thunder v Los Angeles Lakers

In de Week in Review zet SportAmerika wekelijks de belangrijkste zaken van de afgelopen NBA-week op een rijtje. Deze week onder andere Steve Nash, die een punt zette achter zijn carrière en de aanhoudende blessure van Kevin Durant.

Steve Nash maakte zaterdag bekend dat hij een punt zet achter zijn carrière. De Canadees, die aan het begin van het seizoen een ernstige rugblessure opliep, kwam negentien jaar uit in de NBA. Nash kwam in zijn carrière uit voor de Phoenix Suns, de Dallas Mavericks en de Los Angeles Lakers. Bij de Suns kende hij zijn beste periode. In 2005 en 2006 werd hij uitgeroepen tot de Most Valuable Player van de NBA. Ook was hij vijf keer de leider als het gaat om assists en nam hij deel aan acht All-Star Games.

Verder kreeg hij het vier keer voor elkaar om 50-40-90 te schieten. Dit wil zeggen dat hij over het gehele seizoen een field goal percentage had van boven de vijftig procent. Minstens veertig procent van zijn driepunters raak gooide en ook nog eens negentig procent van zijn vrije worpen raakte.

Nash gaat de boeken in als één van de beste passers ooit. De Canadees staat op de derde plek als het gaat om assists. In zijn loopbaan noteerde hij er 10.335. Alleen John Stockton (15.806) en Jason Kidd (12.091) hebben er meer.

Blessuregolf
Opnieuw erg slecht nieuws voor de Oklahoma City Thunder. De Thunder blijven maar last houden van blessures.

Even leek het erop dat Kevin Durant snel terug zou keren, maar op vrijdagochtend gaf General Manager Sam Presti tijdens een persconferentie aan dat het nog wel even kan duren. Het is zelfs mogelijk dat Durant dit seizoen helemaal niet meer in actie komt. De small forward kwam dit jaar pas 27 keer in actie voor de ploeg uit Oklahoma. Daarin noteerde hij gemiddeld 25,4 punten, 6,6 rebounds en 4,1 assists.

Naast de regerend MVP is ook Serge Ibaka lang uitgeschakeld. Hij onderging dinsdag een knieoperatie en mist vier tot zes weken. De play-offs beginnen op 18 april.

Adidas
De kleding van de NBA-teams bevat na het seizoen 2016-2017 niet meer het Adidas-logo. Het merk gaf afgelopen maandag aan na dat seizoen te stoppen met de sponsoring. De NBA-teams dragen sinds 2006 jersey’s met daarop het merk. Adidas is op dit moment het derde best verkopende merk in de Verenigde Staten. Under Armour is, mede dankzij het succes van sterspeler Stephen Curry van de Golden State Warriors, de laatste jaren flink populairder geworden. Zij hebben de tweede plek van Adidas overgenomen.

Derek Fisher
Derek Fisher kent een moeilijk jaar. Met zijn team, de New York Knicks, gaat het dramatisch en deze week maakte hij bekend dat hij gaat scheiden van zijn vrouw, Candace. De twee stapten in 2005 in het huwelijksbootje en kregen vier kinderen: tweeling Tatum en Drew, Marshall en Chloe.

Fisher is bezig aan zijn eerste seizoen als coach van de Knicks. De ploeg uit New York is op dit moment het slechtst presterende team in de NBA met veertien overwinningen en 56 nederlagen. De blessure van sterspeler Carmelo Anthony is hier een belangrijke oorzaak van.

James Harden
James Harden is bezig aan een fantastisch seizoen. Donderdagavond noteerde de shooting guard tegen de Denver Nuggets voor het eerst in zijn loopbaan vijftig punten in een wedstrijd. The Beard had vijftig punten, tien rebounds en vier assists. Opvallend was dat Harden 25 (!) vrije worpen nam in de wedstrijd. Hij raakte er 22.

Russell Westbrook’s MVP-vorm
Russell Westbrook houdt maar niet op. De point guard van de Thunder noteerde zondagavond alweer zijn tiende triple-double van het seizoen. Tegen de Miami Heat (93-77 overwinning) had hij twaalf punten, tien rebounds en zeventien (!) assists. Door de overwinning kwamen de Thunder weer een stapje dichter bij de play-offs. De ploeg van Scott Brooks heeft nu een voorsprong van 2,5 wedstrijd op de Phoenix Suns en drie op de New Orleans Pelicans.

Paul George
Het seizoen van de Indiana Pacers gaat er steeds rooskleuriger uitzien. De ploeg heeft een play-offplek nog helemaal binnen handbereik en vorige week kwam het nieuws naar buiten dat sterspeler Paul George zeer waarschijnlijk snel terugkeert bij de ploeg. George die aan het begin van het seizoen een vreselijke beenbreuk opliep, keert deze week mogelijk alweer terug. Het gat tussen de nummer elf, de Brooklyn Nets, en de nummer zes, de Milwaukee Bucks, bedraagt maar vier wedstrijden. De Indiana Pacers staan tiende met dertig overwinningen en 39 nederlagen.

Career-highs
Naast James Harden noteerden ook een hoop andere spelers een career-high. Reggie Jackson gaf dinsdag in de wedstrijd tegen de Memphis Grizzlies twintig (!) assists. Ook had hij nog 23 punten. Een dag later noteerde hij direct zijn eerste triple-double in zijn loopbaan. Tegen de Philadelphia 76ers had hij elf punten, elf rebounds en tien assists.

Eric Bledsoe scoorde zaterdagnacht 34 punten tegen de Houston Rockets. De point guard had daarnaast negen assists, zes rebounds, drie steals en twee blocks.

Danilo Gallinari maakte vannacht veertig punten tegen de Orlando Magic. Ook voor de Italiaan betekende dat een career-high.

De dunk van het jaar?

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen