NBA teams in Europa nog ver weg

Door

David Stern is een enorm ambitieuze commissioner van de NBA. Deze ambitie krijgt niet zelden de gestalte in de enorme expansiedrift van Stern. De visie van Stern is het creëren van herkenbare superatleten c.q. supersterren met internationale allure. Deze sterren moeten de NBA de volgende stap laten maken, een intercontinentale competitie. Stern zette in 2007 zelf de eerste stap door ervoor te zorgen dat superteams als de Boston Celtics en de Miami Heat hun oefencampagne afwerkten op vreemde bodem. In februari van vorig jaar liet Stern nog weten dat er sneller een NBA team in Europa gevestigd zal zijn dan dat men denkt.

Het is niets nieuws dat grootste droom van Stern het kunnen toevoegen van een Europese divisie aan de NBA is en hij is hier heilig van overtuigd. Zo citeerde ESPN hem in oktober 2010: “Stern said, speaking to business leaders. “And now what I’m saying is, ‘It’s inevitable, it’ll happen in 10 years.’ But in terms of globalization, we’re going to see a desire for franchises in Europe — and in about 10 years, you’ll send me a postcard.” In februari van vorig jaar liet hij doorschemeren dat door de mondialisering het misschien geen tien jaar meer zou duren.

Maar na de afgelopen pre-season wedstrijden van onder andere de Celtics die in Milaan speelden, komt Stern terug op zijn eerder zo dapper gesproken woorden. Woorden die al eerder waren ingehaald door de realiteit van de economische crisis bijvoorbeeld, óf het logische gegeven van tijdzones alsmede de afstanden die afgelegd moeten worden, geloofde Stern tot voor kort nog heilig in zijn woorden. Stern zag met name een probleem in de accommodaties waarin de wedstrijden worden gespeeld. De Celtics speelden in Milaan in een Arena met een capaciteit van slechts 13 duizend plaatsen. Daarmee zou het met afstand de kleinste Arena in de NBA zijn. Op dit moment is het kleinste stadion gevestigd in New Orleans met ruim 17 duizend plaatsen.

Maar Stern lijkt het nu helemaal niet meer te zien zitten en denkt nu ook dat men in Europa nog niet bereid is de prijs te gaan betalen die nodig is om een NBA team in Europa te kunnen vestigen. Tevens ziet Stern een probleem in de organisatie van televisiemaatschappijen in Europa welke natuurlijk veel complexer is dan de Amerikaanse. Ook hier ziet de commissioner problemen wanneer het om de bereidheid van de Europese basketballiefhebber gaat om ook hiervoor zijn portemonnee te trekken. Een mooie toekomstvisie, maar gezien de geflopte NFL Europe competitie lijkt een dergelijke competitie een illusie, realiseert zich ook Stern.

Ook leuk om te lezen