NBA Recap: Rockets blijven in spoor Grizzlies

Door

Golden State Warriors v Los Angeles Lakers

Met slechts vier wedstrijden op het programma was de blik van basketballminnend Amerika vooral gericht op de wedstrijd tussen de Rockets en de Thunder. Zouden de Rockets in het spoor kunnen blijven van de Memphis Grizzlies, die tot vannacht het beste moyenne van negen keer winst en slechts één keer verlies hadden? Het antwoord: ja.

Tip Off: Warriors winnen Battle for California
Voor we de wedstrijd tussen The Bearded One en The Injured Ones van Oklahoma bespreken, schuiven we eerst een aantal kilometers richting het westen. In Californië stond er namelijk een lokaal gevecht op het affiche: de Warriors tegen de Lakers. En wie de NBA een beetje heeft gevolgd weet dat er dan een oorwassing kan volgen.

De Warriors wonnen het onderonsje in de Golden State vrij eenvoudig: 136-115. De ploeg van Splash Brothers Steph Curry en Klay Thompson had halverwege de wedstrijd al een comfortabele marge van 19 punten, en ook in het derde kwart liepen de Warriors weg van de Lakers. In het vierde kwart konden de mannen uit San Francisco rustig achterover leunen, want de winst kwam nooit meer in gevaar.

De Lakers werden eigenlijk op elk front overklast. Assists (32-17), rebounds (51-48), field goal percentage (53.5%-39.4%). Jeremy Lin, die de geblesseerde Steve Nash moet doen vergeten, kan nog altijd niet overtuigen: hij haalde nul punten. Het was dat Kobe Bryant in het eigen Staples Center nog enigszins zijn best deed. Met 44 punten was hij ouderwets op dreef.

Maar ‘showtime‘, ooit nog uitgevonden door de Lakers, werd in Los Angeles te berde gebracht door de Warriors. Kinderlijk eenvoudig liepen Curry en zijn mannen door de verdediging van de Lakers. Had de wedstrijd langer geduurd, dan had Curry ongetwijfeld een serie trick shots op het publiek losgelaten om de superioriteit van zijn ploeg te onderstrepen.

Tip Off: Low-scoring Rockets blijven Thunder voor
De Rockets waren in het begin van het seizoen nagenoeg onstopbaar, en scoorden vanuit alle hoeken en gaten. Verrassend dus om te zien hoe de ploeg van coach Kevin McHale vannacht tot slechts 69 punten kwam. Gelukkig voor James Harden en de zijnen bakten de Thunder er nog minder van: zij kwamen tot 65 punten.

Punt is natuurlijk dat je als kampioensploeg ook de lelijke wedstrijden moet zien te winnen. Maar het blijft vreemd om een team als de Rockets slechts negen (!) punten te zien maken in twaalf minuten tijd. En dat je Harden de bal om onverklaarbare redenen over de zijlijn ziet gooien in het derde kwart – als een volwaardige Tragic Bronson.

Harden kwam in Oklahoma niet verder dan 19 punten, 9 assists en 5 rebounds. Howard, die dit jaar op stoom leek te zijn bij de Rockets, had een nog slechtere avond. Hij kwam tot 12 punten en 9 rebounds. Wie weet heeft een en ander te maken met de beschuldigingen van kindermishandeling aan zijn adres? Of kwam het door Kevin Durant die vanaf de blessurebank trash talk bezigde?

Gelukkig voor de Rockets kan Durant alleen maar een grote mond hebben vanaf de bank en is hij nog altijd geblesseerd. De Thunder moet het hebben van figuren als Reggie Jackson. Interessant genoeg had James Harden over laatstgenoemde nog wat te zeggen. Net als Harden twee jaar geleden is Jackson aan het onderhandelen over een nieuw contract met de Thunder. Volgens Harden verdient Jackson meer dan hij nu krijgt.

“He has to get the money that he’s earned and that he’s worked his whole life for. […] I just said to him, keep going out there and hooping. Do what you’re doing; going out there, being aggressive and attacking, being the vocal leader that you are and everything will fall into place.”

Two Point Play
– Eindelijk, eindelijk, eindelijk. Dat zal Phil Jackson wel denken. De grote baas van de Knicks zag zijn ploeg de negatieve spiraal doorbreken door te winnen van de Denver Nuggets. In Madison Square garden werd het 109-93 in het voordeel van de Knicks. Grote mannen aan de kant van New York waren Carmelo Anthony (28 punten, 9 rebounds, 3 assists) en J.R. Smith. Wat? J.R. Smith? Ja, u leest het goed. De egoïstische en veel mis schietende Smith scoorde zowaar 28 punten, waaronder een aantal fraaie afstandsschoten. Het moet niet gekker worden.

– Misschien wel de verrassing van de avond: de Milwaukee Bucks verslaan de Miami Heat. In het warme Florida werd het 91-84 voor de Bucks, en dat terwijl Chris Bosh de laatste tijd zo op dreef was. Vannacht was de grote man van de Heat echter geen schim van zichzelf. Bosh kwam niet verder dan een schamele tien punten. En Dwyane Wade, vraagt u? Nou, die deed niet mee. Geblesseerd. Geen wonder dat de Heat het defensief sterke Milwaukee niet konden bolwerken. En coach Jason Kidd heeft nu een indrukwekkend winstpercentage tegen Miami: hij won de laatste vijf wedstrijden, zowel met de Nets als de Bucks.

The Paint
Hij is er weer, jawel: Javale McGee. Een lekker schaamtevol momentje voor de speler van de Nuggets. Reken maar dat Shaq deze airball van jewelste terug laat komen bij de volgende iteratie van Shaqtin’ A Fool.

Over Shaquille O’Neal gesproken: the big man himself was aanwezig bij de wedstrijd tussen de Lakers en de Warriors. En ondanks alle verhalen uit het verleden – hij en Kobe zouden niet door één deur kunnen nadat Bryant zich laagdunkend over O’Neal had uitgelaten – leek de ontmoeting tussen beiden amicaal zat.

Stat of the Night
We zijn als redactie van SportAmerika erg geneigd om de 44 punten van Kobe hier neer te zetten – want ere wie ere toekomt – maar we kiezen toch voor de zegevierende partij. Steph Curry leidde zijn Warriors immers naar winst én krikte zijn gemiddeld aantal punten weer wat op. Respect.

Box Score
Denver Nuggets – New York Knicks: 93-109
Milwaukee Bucks – Miami Heat: 91-84
Houston Rockets – Oklahoma City Thunder: 69-65
Golden State Warriors – Los Angeles Lakers: 136-115

Foto: Getty Images

1 Reactie
  1. Oh Lakers, 136 punten opgeven… Bad day at the office.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen