NBA Recap: Pau Gasol niet te stoppen, Clippers langs Mavericks

Gasol

De Chicago Bulls wonnen vannacht van de Milwaukee Bucks met 87-95. Heel erg makkelijk kwam deze overwinning niet tot stand voor de Bulls. Pau Gasol liet echter zien dat basketball soms heel makkelijk kan zijn. De Spanjaard scoorde een career-high 46 punten en pakte ook nog eens achttien rebounds.

Het succes van Gasol in deze wedstrijd is uiteraard mede te danken aan het gebrek aan bigs onder het bord bij de Bucks. Coach Jason Kidd heeft dankzij bijvoorbeeld de blessure van rookie power forward Jabari Parker en de motivatiecrisis van Larry Sanders bijna niemand met lengte en kracht meer over. Gedeeltes van de wedstrijd speelde Kidd zelfs met vier guards in het veld. Hierdoor kon Gasol zich lekker uitleven onder het bord.

Gasol was niet te stoppen en ging door waar hij het eerste kwart mee begonnen was. Bij rust had hij al 28 punten te pakken en dat terwijl zijn season-high dit seizoen dertig punten was. De Bucks bleven echter redelijk dichtbij en stonden bij rust slechts negen puntjes achter.

De reden dat de Bulls de wedstrijs niet allang volledig onder controle hadden zat hem dus niet in de prestatie van de oudste van de gebroeders Gasol. De rest van de Bulls schitterden eigenlijk op aanvallend vlak de eerste drie kwarten vooral in afwezigheid. In de volgende tweet is te lezen hoe het team ervoor stond voordat het vierde kwart van start ging.

In het begin van het vierde kwart zat Gasol op de bank. Coach Thibodeau besloot Nikola Mirotic en Taj Gibson op te stellen om de kleine lineup van Milwaukee aan te pakken. Dit had overduidelijk succes. De Bulls hebben een diep team met veelzijdigheid en kracht bij de bigs. Milwaukee kon hier duidelijk niks tegenin brengen. Gasol kreeg de gelegenheid om zijn career-high te overtreffen en de veteraan maakte dankbaar van de gelegenheid gebruik.

Bij de Bulls was de enige andere speler, die wist te scoren in dubbele cijfers, Kirk Hinrich met zestien punten. Wel was Jimmy Butler dichtbij een triple double met negen punten, tien assists en acht rebounds. Bij de Bucks was Brandon Knight de topscorer met twintig punten. Jared Dudley schoot er vijftien punten in.

Tip-Off

De Los Angeles Clippers wonnen van de Dallas Mavericks met 120-100. Voor de Clippers betekende dit de tweede overwinning op rij. Ook won de ploeg van coach Doc Rivers zes van de laatste acht wedstrijden. De Mavericks verloren juist hun laatste twee wedstrijden.

In het tweede kwart was er een opmerkelijk moment. Scheidsrechter Joey Crawford blesseerde zich aan zijn knie. De 63-jarige scheidsrechter had duidelijk veel pijn en kon de wedstrijd niet vervolgen.

De Clippers namen geen seconde gas terug in deze wedstrijd en sloten elk kwart winnend af. Blake Griffin’s schot zag er prima uit. Griffin scoorde 22 punten en pakte ook zeven rebounds. Zijn vriend DeAndre Jordan had een double double en was goed voor dertien punten, vijftien rebounds en twee blocks. J.J. Reddick en Jamal Crawford schoten met scherp. Reddick had zestien punten en Crawford schoot er negentien in vanaf de bank. Samen schoten ze zeven uit veertien van de driepuntslijn. Point guard Chris Paul scoorde zeventien punten en strooide met assists, waarvan hij er dertien had vannacht.

Bij Dallas was Dirk Nowitzki de topscorer met 25 punten. Monta Ellis was goed voor 23 punten. De enige Maverick die verder dubbele cijfers op het scorebord zette was Chandler Parsons. Tyson Chandler pakte tien rebounds.

Three Point Play

– In Detroit zijn mooie tijden aangebroken. De Pistons wonnen vannacht, nadat de Atlanta Hawks eerder deze week een abrupt einde maakten aan hun winning streak van zeven wedstrijden. Slachtoffer waren de Brooklyn Nets. De ploeg van coach Stan Van Gundy won de wedstrijd met 93-98. Voor de Pistons was dit de achtste overwinning in negen duels.

Greg Monroe was niet te stoppen. Hij scoorde zestien punten en pakte zeventien rebounds. Monroe lijkt ontketend te zijn sinds de Pistons Josh Smith de deur wezen. Point guard Brandon Jennings begon stroef aan de wedstrijd. Assists uitdelen was geen enkel probleem maar tot scoren wist hij in de eerste helft niet te komen. Jennings eindigde de wedstrijd echter toch met twintig punten, allemaal bij elkaar geschoten in de tweede helft. Ook deelde hij in totaal elf assists uit.

– Afgelopen weken waren zwaar voor de Houston Rockets. Nieuwe spelers werden aangetrokken en dit leidde tot de nodige aanpassingsproblemen. De boel lijkt inmiddels alweer aardig op de rails en de Rockets wonnen hun derde wedstrijd op rij. De Utah Jazz werd verslagen met 82-97.

Zoals hierboven te lezen is, was de defence van de Rockets lekker bezig. De Jazz hadden 31 turnovers. James Harden deed wat hij het hele seizoen eigenlijk al aan het doen is. De leider in de categorie punten per wedstrijd scoorde dertig punten. Ook zette hij zijn directe tegenstander met regelmaat on skates.

Donatas Moniejunas speelde ook een hele goede wedstrijd. De man uit Litouwen scoorde veertien punten en pakte ook nog eens tien rebounds. Bij de Jazz waren Trey Burke en Enes Kanter gedeeld topscorer. Zij maakten beiden zestien punten. Derrick Favors schoot er vijftien punten in en pakte zeven rebounds.

– De Orlando Magic verloren vannacht voor de zesde keer op rij. De Portland Trailblazers waren te sterk en wonnen de wedstrijd in Portland met 92-103. Potentieel Most Improved Player of the Year-kandidaat Nikola Vucevic deed wat hij kon, maar ook hij kon het tij niet keren. Hij scoorde 34 punten, wat voor hem een career-high betekende. Ook pakte hij zestien rebounds.

LaMarcus Aldridge was op dreef en scoorde 25 punten. Hij schoot tien van zijn 22 schoten raak. Wes Matthews schoot vier van zijn zes driepuntspogingen raak en scoorde hiermee 18 punten. Ook pakte hij acht rebounds. Damian Lillard kon zijn schot niet vinden, maar wist alsnog zestien punten bij elkaar te sprokkelen. Het grootste gedeelte hiervan moest hij met vrije worpen verzamelen, omdat hij vanaf het veld slechts dertig procent van zijn schoten wist te raken.