DeRozan

NBA Recap: Off-day Spurs, rookies domineren in Minnesota

De Toronto Raptors, onder impuls van Lowry en DeRozan, hebben vannacht de San Antonio Spurs hun vijfde nederlaag van het seizoen toegediend. In het Air Canada Centre zagen de fans hoe de thuisploeg hun beste eerste kwart dusver neerzette en zo direct de troepen van Popovic bij de keel greep.

In een wedstrijd waarin de Raptors het zonder starters DeMarre Carroll en center Jonas Valančiūnas moest doen pakte de 13-9 Raptors vroeg de leiding en stonden die niet meer af aan de nummer twee in het Westen. Een sterk spelende DeRozan scoorde acht van zijn zestien punten in het tweede kwart en zag zo zijn ploeg met een 53-46 stand de rust in trekken.

Waar de Raptors dit seizoen al vaker de fout maakten van de voet af en toe van het gaspedaal te halen, was er vannacht weinig aan te merken op de focus van de Canadezen. Een lelijk derde kwart, dat soms wat pijn deed aan de ogen, werd met een 16-20 score nog gewonnen door de Spurs, maar de Big Fundamental en co leken maar niet in een deftig ritme te kunnen geraken. De vijf starters voor San Antonio combineerde dan ook voor 17-44 FGs, waarvan enkel Aldrigde in double-digits eindigde.

In het slot van de wedstrijd zette de Spurs nog een eindoffensief in en kwamen via een Danny Green driepunter nog terug tot op drie punten, maar helaas voor de Texanen bleef het daar bij. Een offensieve rebound van DeRozan, na een Kyle Lowry misser bezegelde het lot voor San Antonio dat zo zijn winstreeks van vier duels ziet gebroken worden. Toronto verbetert intussen zijn record naar veertien en negen.

Timberwolves ontsnappen na OT thriller
De 3-18 Lakers zijn momenteel bezig aan de langste roadtrip van hun seizoen en hoopten in Minnesota (9-12) nog eens een broodnodige overwinning in de wacht te slepen. In de tweede onderlinge confrontatie tussen de nummers één en twee van de 2015 moesten de boys van Tank commander Byron, na een heuse overtime thriller, alweer vrede nemen met een L: 122-123.

Coach Scott ligt dezer dagen bijzonder erg onder vuur en z’n beslissing om youngsters D’Angelo Russell en Julius Randle “vijf tot tien wedstrijden” van de bank te laten komen wordt hem niet in dank afgenomen in Lakers Nation. Desondanks wisten de Timberwolves en de Lakers er nog een aantrekkelijke pot van te maken. In een doorgaans gelijkopgaande eerste helft was het vooral Kevin Martin, die met een throwback prestatie (14-27 FGs, 37 punten) een cruciale rol speelde voor Minnesota.

Nadat de eerste helft werd afgesloten met een 57-59 ruststand bleef het in het derde kwart bijzonder gelijk opgaan. Waar de LA jonkies in de eerste helft vastgekluisterd vanop de bank mochten toekijken (acht en negen minuten resp.), imponeerde Karl-Anthony Towns en pakte uit met een fraaie 26 punten en 14 rebounds in 35 minuten.

De nummer twee pick van de NBA 2015 draft, D’Angelo Russell, toonde flitsen die men van lottery picks mag verwachten en scoorde in het slotkwart dertien van zijn 23 punten. Russell wist negen van de Lakers’ laatste 11 punten in het vierde kwart te noteren. In de slotseconden van de overtime kreeg de voormalige Ohio Buckeye de kans om LA een felbevochten W te geven maar miste het shot.

Opvallend: noch Kobe noch KG stonden op het veld in de slotfase van de wedstrijd. En plots voelde ik me ongelofelijk oud.