NBA Recap: Dramatische overtime kost Cavaliers de kop

Memphis Grizzlies v Golden State Warriors
Eindelijk is het dan zover. De wedstrijd waar alle basketballiefhebbers al maanden reikhalzend naar uit kijken. De NBA Finals tussen de Cleveland Cavaliers en de Golden State Warriors zijn van start gegaan in Oakland. Hoewel de coaches elkaar aan het begin van de wedstrijd vriendelijk begroeten werd het een hevig duel om de eerste overwinning. In de Oracle Arena wordt het 100-108 voor de thuisploeg.

In het eerste kwart van deze Finals zit de spanning er goed in. Vooral de eerste paar minuten is het bij lange na niet het niveau wat we normaal gewend zijn. Een flinke dosis slechte worpen vliegen je om de oren. De Cavaliers weten uiteindelijk wel raad met de spanning van de Finals. Onder leiding van LeBron James groeit de score naar een 14 punten voorsprong.

Strength in Numbers‘ is de slogan van de Warriors dit seizoen. Maar in de eerste twaalf minuten was er niets van te zien op het veld. Bij alle ‘onervaren’ spelers van de Warriors waren de zenuwen duidelijk te merken. Onder toeziend oog van Steve Nash schoten de Splash Brothers werkelijk dramatisch. Klay Thompson kwam niet verder dan twee gemaakte vrije worpen en Curry maakte twee van zijn acht schoten. Mede door Iguodala en Barbosa gaan de Cavaliers (maar) met 10 punten het tweede kwart in.

Waar het eerste kwart volledig naar de Cavaliers ging, is het tweede kwart totaal anders. De Most Valuable Player van het reguliere seizoen, Stephen Curry, laat eindelijk zien waarom hij die prijs heeft ontvangen. Zelfs de geweldige gele muur in de Oracle Arena ging weer staan voor de mannen in het wit. Curry en consorten gaan zelfs nog even met een voorsprong aan de haal, maar gaan toch met een achterstand van drie punten de rust in.

De tweede helft van de wedstrijd is niet van een zeer hoog niveau, maar de spanning blijft tussen de twee teams. LBJ, de leider van de Cavs, gaat voornamelijk voor zijn eigen succes. Dat lukt hem ook alleraardigst met 23 punten in het derde en vierde kwart. Toch mag er een kleine kanttekening gezet worden bij de prestaties van LeBron. De vele iso’s van James zorgen er voor dat medespelers volkomen genegeerd worden. De dominante King James eindigt de wedstrijd ook maar met een ‘magere’ zes assists.

Hoewel James graag de heldenrol had willen hebben, gaat deze overduidelijk naar Andre Iguodala. De 31-jarige forward speelde een geweldige tweede helft van de wedstrijd en zorgde zowel aanvallend, maar vooral verdedigend voor prima spel. Zelfs met maar één schoen aan zijn voeten was hij niet te stoppen voor de Cavaliers.

Het einde van de wedstrijd werd een deceptie voor de Cleveland Cavaliers. Een goed block van Irving bij een gelijke stand zorgt voor een mogelijkheid voor de Cavaliers op de overwinning, maar LeBron werd zo goed verdedigd dat zijn schot niet de wedstrijd beslist. In de verlenging van de wedstrijd lijken de Cavaliers moe gestreden. Het wil niet meer lukken.

De Warriors komen op voorsprong door vier rake vrije worpen en één rake driepunter. Na deze zeven punten voorsprong was het gedaan. Uiteindelijk scoren de Cavaliers nog eenmaal en verzilvert Golden State nog drie vrije worpen. Hierdoor eindigt de wedstrijd in 100-108 in het voordeel van de Warriors. Om het allemaal nog dramatischer te maken voor de Cavaliers raakt Kyrie Irving (weer) geblesseerd aan zijn knie.