NBA 2013-2014 preview: Boston Celtics

Door

Detroit Pistons v Boston CelticsZoek het gezegde ‘met een schone lei beginnen’ op en de kans is groot dat je een teamfoto vindt van de 2013-2014 Boston Celtics. De C’s hebben te maken met een einde van een tijdperk. Er vertrok niet één sleutelspeler, zoals LeBron James bij de Cleveland Cavaliers. Nee, de Celtics namen deze zomer afscheid van drie future Hall-of-Famers.

Coach Doc Rivers vertrok naar Los Angeles en wil met de Clippers een gooi doen naar het kampioenschap, terwijl Paul Pierce en Kevin Garnett werden verhandeld aan de Brooklyn Nets. Spelverdeler Rajon Rondo bleef alleen achter in het huis. Gaat GM Danny Ainge een team om Rondo heen bouwen of zal ook hij op korte termijn worden verhandeld?

Afgelopen seizoen
Het seizoen 2012-2013 was voor de Celtics één van de middelmaat. De mannen van coach Rivers wisselden te vaak een winning streak af met een reeks nederlagen. De Celtics eindigden met een 41-40 record als zevende in de Eastern Conference. In de play-offs waren de New York Knicks een maatje te groot. Er werd teveel gevraagd van het duo Garnett en Pierce die op het veld hun kleine generaal miste.

Rondo scheurde op 27 januari 2013 in de wedstrijd tegen de Miami Heat zijn kruisband en moest vanaf dat moment zes tot negen maanden toekijken. Het was een klap voor de Celtics, getuige ook de reactie van Pierce:

Schoon schip maken
De Celtics hebben de jaren na hun laatste kampioenschap (2008) elk seizoen geprobeerd om met The Big Three (Garnett, Pierce en Ray Allen) zo ver mogelijk te komen. Het halen van de play-offs vormde geen probleem, alleen titel nummer achttien kwam er nooit (al waren ze er in 2010 dichtbij). Het was voor Ainge tijd om de boel op te blazen.

Garnett, Pierce en Jason Terry vertrokken naar Brooklyn in ruil voor Gerald Wallace, Kris Humphries, MarShon Brooks, Kris Joseph, Keith Bogans en first round draft picks in 2014, 2016 en 2018. De meest opvallende aanwinst was die van de nieuwe hoofdcoach. De 36-jarige Brad Stevens maakt direct de overstap van College Basketball naar de NBA. Stevens leidde de universiteit van Butler twee keer naar de Final Four.

Rick Pitino was de laatste coach van de Celtics die direct de overstap maakte van College. Deze samenwerking liep niet goed af, maar de geluiden over de persoon Stevens zijn een stuk positiever. Hij is minder dominant aanwezig dan Pitino, weet hoe hij met spelers moet omgaan en maakt gebruik van de nieuwe statistieken in de NBA. Kan Stevens ook samenwerken met de persoonlijkheid van Rondo?

Jeff Green

Zoals gezegd is Rondo de enige van het sterren-ensemble dat nu nog in Boston speelt. Aan hem de taak om van de jonge, onervaren groep een behoorlijk spelend team te maken. Wanneer hij weer fit is natuurlijk (niemand weet wanneer). Hij zal de meeste hulp gaan krijgen van Jeff Green die afgelopen seizoen één van de zeldzame lichtpuntjes was. Hij maakte vooral indruk met zijn defense op LeBron James (zie video). Brandon Bass, Kris Humphries en rookie Kelly Olynyk moeten het gat dat Garnett heeft achtergelaten in the paint opvullen. In Boston verwachten ze komend seizoen veel van big man Olynyk.

Conclusie
De Boston Celtics zitten meer dan ooit in de rebuild-modes. Niemand verwacht dan ook wonderen van ze, laat staan dat ze de play-offs gaan halen. De wedstrijden waar dit seizoen naar uitgekeken kunnen worden zijn de rentree van Rondo en de wedstrijden waarbij Rivers en het duo Garnett en Pierce voor even terugkeren in Boston. Daarnaast is het interessant om te zien hoe de jonge coach zich houdt en ontwikkelt. De fans in Boston kunnen waarschijnlijk vrede hebben met een minder seizoen. Zeker gezien de 2014 NBA Draft.

NBA 2013-2014 preview30. Orlando Magic / 29. Charlotte Bobcats / 28. Cleveland Cavaliers27. Phoenix Suns / 26. New Orleans Pelicans / 25. Sacramento Kings / 24. Washington Wizards / 23. Detroit Pistons / 22. Minnesota Timberwolves / 21. Portland Trail Blazers / 20. Philadelphia 76ers / 19. Toronto Raptors / 18. Dallas Mavericks / 17. Utah Jazz / 16. Milwaukee Bucks

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen