NBA Recap: Derrick Rose leidt Bulls naar overwinning

Door

Chicago Bulls v New York Knicks

Vijf games op de maandagavond in de NBA. De Cavaliers pakten een degelijke overwinning en Derrick Rose maakte (opnieuw) zijn comeback in Chicago. Een overzicht:

Tip-Off
Derrick Rose keerde na een enkelblessure terug bij de Chicago Bulls. De vaak geblesseerde point guard nam zijn team direct bij de hand en leidde hen naar een 102-91 overwinning tegen de Detroit Pistons. Rose was goed voor 24 punten en zeven assists in slechts 32 minuten speeltijd. Ook Joakim Noah en Pau Gasol waren van groot belang voor de Bulls. Samen pakten zij 29 rebounds, waarvan vijf aanvallend.

Bij Detroit scoorde Josh Smith negentien punten en voegde daar elf rebounds aan toe. Greg Monroe was met 16-en-10 eveneens van waarde, maar niet voldoende om Detroit in de buurt van Chicago te brengen.

De Bulls staan nu tweede in de Eastern Conference, met een keurig 6-2 record. Detroit staat met 2-5 wat dieper in de onderste regionen en moet flink aan de kar gaan trekken om aansluiting te vinden bij de top acht in de Eastern Conference.

Spurs winnen in LA

Zowel de San Antonio Spurs (record 3-3) als de Los Angeles Clippers (record 4-3) hebben het lastig aan het begin van het seizoen. In de strijd tussen de twee grootmachten van vorig seizoen trokken de Spurs vannacht aan het langste eind:

in LA werd het 89-85

Bij de Spurs was het Kawhi Leonard die de lakens uitdeelde. Hij eindigde de wedstrijd met 26 punten en 10 rebounds en was daarmee de enige aan de kant van San Antonio die er in positieve zin tussenuit sprong. In het vierde kwart wist hij zelfs op magistrale wijze de bal af te pakken van Chris Paul.

Wat er precies aan de hand was met het veld in Los Angeles weten ze nog steeds niet, maar de afstandsschutters van zowel de Clippers als van de Spurs bleven moeizaam draaien. In het eerste kwart gingen er liefst elf (!) schoten van de driepuntslijn mis voordat Barnes voor de Clippers eindelijk van veraf het net wist te vinden. In het tweede kwart was het beeld niet anders. In de gehele eerste helft misten de Clippers en de Spurs samen in totaal 22 driepuntsschoten.

Desalniettemin leek het er lang op dat de Clippers met de overwinning naar huis zouden gaan. Zes minuten voor tijd stonden de mannen uit LA zeven punten los van de Spurs. Na een stand van 75-82 wisten de Clippers echter geen field goal meer te maken en de San Antonio Spurs profiteerden hier maximaal van. Pijnlijk om te zien en werk aan de winkel voor Doc Rivers.

Three Point Play
– De Cleveland Cavaliers zijn weer in balans. Na een lastig begin won het nieuwe team van LeBron James afgelopen nacht met 118-111 van de New Orleans Pelicans en zodoende staan de Cavs op een 3-3 record in de Eastern Conference. De bal overspelen lijkt het toverwoord bij de Cavaliers. Kyrie Irving passt meer dan ooit te voren (32 punten, 9 assists) en LeBron James eindigde met een triple-double: 32 punten, 12 rebounds, 10 assists. Bij de Pelicans waren de verwoede pogingen van Anthony Davis (27 punten, 14 rebounds) en Ryan Anderson (32 punten) onvoldoende om de Pelicans in de buurt van de Cavs te brengen.

– Het wordt steeds pijnlijker in New York. Tegen de Hawks leden de Knicks hun vijfde nederlaag op een rij.

De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 91-85.

– Alle druk van de Knickerbockers ligt op de schouders van hun grote man, Carmelo Anthony. Ook tegen de Hawks was hij weer druk bezig op het veld. Hij noteerde 25 punten, negen rebounds en zeven assists. Ondanks de winst was Jeff Teague bij de Hawks de zwakke schakel. Hij wist de gehele wedstrijd geen field goal te maken, maar maakte een en ander goed met deze knappe block.

– Er kan eindelijk weer even gelachen worden in Indiana. Nu Paul George, David West en George Hill met een blessure langs de kant zitten, is Roy Hibbert de man die het klusje moet klaren voor de Pacers. Afgelopen nacht wist hij dat dan ook te doen. Mede door zijn goede inbreng werd het 86-97 voor de Pacers tegen Utah Jazz. Vlak voor de wedstrijd werd bekend gemaakt dat Hibbert toch zou spelen ondanks een pijnlijke linkerknie. Een goede keuze, zo bleek. De center van Indiana maakte in de wedstrijd 29 punten. Voor de Utah Jazz was Gordon Hayward de man van de punten. Hij sloot de wedstrijd af met één puntje meer dan Hibbert, maar het mocht uiteindelijk niet baten.

The Paint
Het lijkt niet zo moeilijk, een shirt bedrukken. Voor de mensen in Detroit blijkt dat toch heel anders. De naam van Pistons’ center Andre Drummond was gisteren in elk geval aan opvallende spelling onderheven.

Stat of the Night
Alweer een triple-double voor King James. Het mag eigenlijk al niet meer bijzonder genoemd worden. Wel is het bijzonder dat James al negentien keer een triple-double wist te noteren met 30 punten of meer. Alleen Oscar Robertson en Wilt Chamberlain gaan hem nog voor.

Box Score
New Orleans Pelicans – Cleveland Cavaliers: 111-118
Utah Jazz – Indiana Pacers: 86-96
Atlanta Hawks – New York Knicks: 91-85
Detroit Pistons – Chicago Bulls: 91-102
San Antonio Spurs – Los Angeles Clippers: 89-85

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen