NBA denkt aan vierpunters

Door

Atlanta Hawks v Boston Celtics

De NBA zou een voorstel voor een vierpuntlijn niet per definitie verwerpen. Dat zei Rod Thorn, president of basketball operations bij de NBA, in een interview met TrueHoop van ESPN. Eerder was het idee opgeworpen door Tom Haberstroh, één van de analisten van het sportnetwerk. Een vierpuntlijn op ongeveer 28-30 feet zou het speelveld groter maken, zonder daadwerkelijk de afmetingen van het veld te veranderen. Een gevaarlijke vierpuntschutter kan zorgen voor extra dreiging van veraf en dwingt verdedigers verder van de basket af te verdedigen.

Het idee klinkt als iets dat de NBA direct zou afwijzen, maar Thorn stond er niet per se negatief tegenover. Hij zei weliswaar dat de coaches op hun achterste benen zouden staan, maar ook dat de NBA over spelers beschikt die een dergelijk concept fantastisch vorm zouden kunnen geven.

Hoewel verandering eng is, de NBA wilde eerst ook niets weten van de driepuntlijn, kan ook de vierpuntlijn voor een leuker spelletje zorgen. Immers, niet alleen schutters zijn in het voordeel, ook grote post-up spelers en snelle spelverdelers krijgen meer ruimte. Toch is niet iedereen fan van het plan, neem veteraan Elton Brand.

Schutters
Maar wie zijn dan die schutters die van zover kunnen aanleggen? Dit seizoen zijn er een paar spelers die regelmatig van 28-32 feet hebben gescoord. De top vijf:

Player Makes Takes Percent
Jamal Crawford 14 23 60.9 percent
Kendall Marshall 11 23 47.8 percent
Stephen Curry 8 21 38.1 percent
John Wall 6 19 31.6 percent
Jameer Nelson 8 18 44.4 percent

Geen gekke percentages en wellicht daarmee absoluut geen gek idee.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen