NBA Recap: Bulls beesten zich langs de Raptors

Door

Chicago Bulls v Atlanta Hawks

Wat. Een. Nacht. Het stond werkelijk bol van het spektakel in de NBA de afgelopen uren. Eerst komt het nieuws naar buiten dat de Detroit Pistons hun duurbetaalde ster Josh Smith volkomen onverwacht de deur wijzen, en vervolgens regent het spectaculaire toppers. Met als onbetwist hoogtepunt het vierde kwart tussen de Chicago Bulls en de Toronto Raptors. Lees en kijk mee!

Tip-Off: Raptors capituleren na sterk vierde kwart Bulls
Zes wedstrijden was de koploper van de Eastern Conference al ongeslagen, maar daar is vannacht een einde aan gekomen. De Toronto Raptors gingen namelijk onderuit tegen de Chicago Bulls, waar Derrick Rose zijn rentree maakte na twee wedstrijden ziekte. De eindscore was 129-120 in het voordeel van de Bulls.

Hoewel Rose met 29 punten de topscorer was bij de Bulls, moeten we vooral ook credits geven aan Jimmy Butler. In 44 minuten kwam de jongeling uit Chicago tot een indrukwekkend rijtje getallen: 27 punten, 11 rebounds, 5 blocks. En belangrijker nog: slechts één (!) foul en één turnover. Dat is wat wij bij SportAmerika noemen beestachtig goed.

Over beestachtig gesproken: de Bulls waren vooral aan het beesten in het vierde kwart van de wedstrijd. Liefst 49 punten scoorde de ploeg van coach Tom Thibodeau, een nieuw record in de franchise. r in de hoogtijdagen van Michael Jordan was de ploeg met andere woorden niet zo productief. Reden genoeg voor coach Dwane Casey om zich lovend uit te laten over Jimmy Butler.

“I’ve had a man-crush on him for a while now. He’s a strong, physical kid and now he’s knocking down shots, handling the ball and he’s just developed into an all-around, All-Star type player. He’s one of those kids you really admire because he’s made a lot of who he was coming out of college. I don’t think anybody projected him to be where he is now.”

Casey kon zijn ploeg ook nauwelijks iets kwalijk nemen. Voor de Toronto Raptors is het verlies gevoelig, maar niet onoverkomelijk. De Canadezen staan nog altijd eerste in de Eastern Conference, met duidelijke voorsprong op zowel Atlanta als Washington, en speelden een prima partij. Het enige jammerlijke is dat de Raptors aan het einde van het derde kwart nog met twaalf punten voor stonden, en deze voorsprong alsnog weggaven.

Dat lag niet aan spelverdeler Kyle Lowry. Die was goed voor 34 punten en 6 assists. Ook Jonas Valancunias liet zich met twintig punten en negen rebounds niet onbetuigd. De enige sterspeler bij wie je mogelijkerwijs een klein streepje kon zetten was Terrence Ross, wiens score van zeventien punten ietwat mager was.

Aan het einde van de rit moeten we echter concluderen dat de Bulls het vooral zelf hebben afgedwongen. Hard werken, blijven bikkelen, nooit opgeven. Plus de klasse van individuele spelers als Rose, Gasol en Butler. En omdat iedereen op de redactie van SportAmerika een groter fan is van Jimmy Butler dan van Derrick Rose, sluiten we daarom af met een mooi hoogtepuntje van hem. Een indrukwekkende four point play.

Three Point Play
– Een topper of een subtopper? Vorig jaar zou je de San Antonio Spurs versus de Los Angeles Clippers zonder twijfel als een wedstrijd van de bovenste plank aanduiden, maar beide ploegen staan allesbehalve bovenaan in de Western Conference. Gelukkig deed dat niets af aan de kwaliteit van de wedstrijd. De Spurs, waar Tony Parker eindelijk weer eens kon spelen (en hoe!) trokken uiteindelijk aan het langste eind. Het werd 125-118 in het voordeel van de Texanen. Hoogtepunten waren er genoeg. Clippers Chris Paul, J.J. Redick en Blake Griffin die allen meer dan twintig punten scoorden, net als Spurs Boris Diaw, Tony Parker en Tim Duncan. De Spurs schoten liefst 75 % raak in de eerste helft, een belachelijk goed percentage. Maar het allermooiste was nog wel Tim Duncan, die vannacht Reggie Miller is gepasseerd All Time Scoring List van de NBA. We gunnen het hem!

– De Hawks blijven goed draaien in het oosten. Vannacht won Atlanta namelijk met 105-102 de topper van Dallas, wat nieuwbakken Maverick Rajon Rondo het eerste verlies opleverde in het nieuwe shirt. De Hawks lieten er eigenlijk vanaf het begin geen gras over groeien. In het derde kwart van de wedstrijd stond de ploeg met liefst 24 (!) punten voor op de Mavericks, die zich wat hadden laten overrompelen. Het indrukwekkendst aan de Hawks was misschien wel dat alle starters in de dubbele cijfers eindigden qua punten. Mede dankzij een goed vierde kwart en een productieve bank bij Dallas liepen de ploeg nog hard in, maar winnen was niet meer mogelijk. De Hawks hebben inmiddels een flink aantal scalps verzameld van topploegen, en de Clippers zijn de volgende tegenstander. Gaan ook die gekortwiekt worden?

– Afgelopen vrijdag bracht schrijver dezes al een eerbetoon aan James Harden tijdens de Christmas Pickup Game van SportAmerika, maar of de gemiste driepunters en half volgroeide baard écht eer deden aan The Bearded One is maar de vraag. Harden was namelijk vrij onbeschrijflijk efficiënt vannacht tegen de Portland Trail Blazers, die met vijftien punten verschil een pak op de broek kregen: 110-95. Daarmee namen de Rockets op passende wijze revanche op de verloren play-off series van vorig jaar. De enige smet op de wedstrijd? De krankzinnige aantallen turnovers. Bij Houston 17 stuks, en bij Portland 23. Lekker flipperkasten, zullen we maar zeggen. Met Harden in de hoofdrol: 42 punten in drie kwarten tijd. In de laatste twaalf minuten deed hij het rustig aan en scoorde hij slechts twee puntjes.

Stat of the Night
Harden was indrukwekkend efficiënt in zijn eentje, maar uiteindelijk is basketball een teamsport. Vandaar dat de Stat of the Night naar de Spurs gaat. Indrukwekkend efficiënt als ploeg. Of zoals Chris Paul het zei: “They shot the lights out of the ball today.”

The Paint
Au. De vriendelijke kerstsfeer zit er kennelijk nog niet in bij de Charlotte Hornets. Timothy Mozgov van de Nuggets ondervond dat aan den lijve en liep een bloedende hoofdwond op door een elleboog van Bismarck Biyombo. En de Nuggets verloren ook nog eens dik: 82-114. Dubbel au.

You love him or you hate him. Hoe dan ook is het tegelijkertijd aandoenlijk en grappig om te zien hoe Joakim Noah zich inleeft in wedstrijden. Terrence Ross was echter niet onder de indruk van z’n geschreeuw.

Leuk grapje, dachten de oudgedienden van de Grizzlies. We laten de rookies zonder ons het veld oprennen. Misschien hadden ze minder moeten grappen en gewoon moeten winnen in plaats van verliezen van de Utah Jazz (81-87). Het derde achtereenvolgende verlies voor de Grizzlies. Gaat het mis in Memphis?

Box Score
Denver Nuggets – Charlotte Hornets: 82-110
Toronto Raptors – Chicago Bulls: 120-129
Portland Trail Blazers – Houston Rockets: 95-110
Utah Jazz – Memphis Grizzlies: 97-91
Atlanta Hawks – Dallas Mavericks: 105-102
Los Angeles Clippers – San Antonio Spurs: 118-125
Sacramento Kings – Golden State Warriors: 108-128

Foto: Getty Images

1 Reactie
  1. Bahadir 7 jaar ago

    No love for half man, half amazing? https://www.youtube.com/watch?v=9TWDM79Xm0g

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen