Het zal u niet ontgaan zijn: the off-season van de NBA gestart. SportAmerika zal alle verrichtingen op de transfermarkt volgen, en in deze rubriek Grade the Trade alle noemenswaardige transacties voorzien van een rapportcijfer.
Lees de vorige NBA Grade the Trade hier.
De Los Angeles Clippers halen Paul Pierce
Zonder extreem kritisch te zijn, is het fair om te stellen dat de beste dagen van Paul Pierce achter hem liggen. De laatste twee seizoenen waren qua (statistische) output de slechtste in de lange carrière van de inmiddels 37-jarige small forward. In dat kader is het ook een terechte vraag waarom de Los Angeles Clippers, die vrijwel geen financiële ruimte hadden, hun laatste centen hebben besteed aan een veteraan, en hem zelfs een driejarig contract gaven (ter waarde van ruim tien miljoen dollar).
Het antwoord op die vraag is simpel. Pierce is een winnaar en kan met zijn ervaring en leiderschap de ontbrekende schakel zijn voor de Clippers in de jacht naar een kampioenschap. Reken er op dat Pierce in het reguliere seizoen nauwelijks noemenswaardige dingen doet, om net zoals vorig seizoen bij Washington zijn ploeg tijdens de play-offs bij de hand te nemen, om echecs zoals vorig seizoen tegen Houston te voorkomen.
Los Angeles Clippers: 7
De Milwaukee Bucks behouden Khris Middleton
Een van de meest besproken signings van afgelopen zomer was die van Khris Middleton. De schutter kende een prima seizoen, en kreeg als beloning van Milwaukee een nieuw vijfjarig contract ter waarde van totaal zeventig miljoen dollar. Een absurd hoog bedrag volgens velen.
Hoewel hier iets voor te zeggen valt wanneer je het contract van Middleton gaat vergelijken met andere spelers (Stephen Curry verdient bijvoorbeeld komend seizoen ruim drie miljoen minder), is de huidige realiteit dat de salarissen geëxplodeerd zijn en de komende jaren alleen nog maar meer zullen worden. Dat, in combinatie met de vaardigheden van Middleton die hem een van de betere shooting guards van de league maken, plaatst het astronomische bedrag beter in context. Uiteraard blijft het veel geld, maar gezien de verwachte ontwikkelingen van zowel de salary cap als de speler, is deze deal nog lang zo slecht nog niet.
Milwaukee Bucks: 7,5
The contract (5yr/70m) has officially been agreed upon, Khris Middleton will be staying in Milwaukee!!! pic.twitter.com/xTdVFSwXAx
— Bucks Nation (@MKEBucksNation) 1 juli 2015
C.J. Watson vertrekt naar de Orlando Magic
In tegenstelling tot de grote namen, zijn er elk jaar weer minder bekende spelers die van team veranderen, zonder dat een gemiddeld fan daar een duidelijke mening over heeft. Het zijn doorgaans role players, die vaak vanaf de bank komen. Hoewel hun impact moeilijk zichtbaar is voor leken, wordt de belangrijkheid van deze spelers vaak over het hoofd gezien.
Een speler die perfect in deze beschrijving valt, is C.J. Watson, die de komende drie seizoenen in Orlando te bewonderen zal zijn (en daarvoor vijftien miljoen dollar krijgt bijgeschreven). Bij de Magic zal hij geheel overeenkomstig met zijn carrière vanaf de bank komen, om met een goed afstandsschot de second unit van extra punch te voorzien. Belangrijker nog, met zijn ervaring mag er verwacht worden dat Watson achter de schermen een belangrijke rol heeft in de verdere ontwikkeling van de talentvolle guards Elfrid Payton en Victor Oladipo. Daarmee is Watson een onopvallende, doch aangename versterking voor de jonge franchise.
Orlando Magic: 7
De Dallas Mavericks ruilen een toekomstig tweede ronde draft pick voor Zaza Pachulia van de Milwaukee Bucks
Wanneer je puur naar de transactie kijkt tussen Dallas en Milwaukee, zou je simpel kunnen concluderen dat de Mavericks prima zaken hebben gedaan door Zaza Pachulia voor vrijwel niets hebben kunnen binnenhalen. Het probleem is dat deze transactie niet als alleenstaande move gezien kan worden. Er gaat namelijk een verhaal aan vooraf.
Als DeAndre Jordan namelijk zijn mondelinge akkoord gerespecteerd had, dan had de ruil tussen de Bucks en Mavericks nooit plaatsgevonden. Jordan was de beoogde nieuwe center, en zou de ploeg in vergelijking met voorganger Tyson Chandler een flinke upgrade geven. De realiteit was echter dat Jordan op het laatste moment afzag van een contract bij de ploeg van Mark Cuban, die daarmee het probleem had dat alle toppers op de center positie al vastgelegd waren. Met het idee van iets is beter dan niets, werd uiteindelijk de bij Milwaukee overbodig geworden Pachulia gehaald. Een degelijke center, maar bij lange na niet zo talentvol als Jordan.
Dallas Mavericks: 5
Milwaukee Bucks: 6
De Sacramento Kings ruilen Nik Stauskas, Carl Landry, Jason Thompson, een toekomstig eerste ronde draftpick en de mogelijkheid om van draftpositie te wisselen in 2016 en 2017 voor de draftrechten van Artūras Gudaitis en Luka Mitrović van de Philadelphia 76ers
Voorafgaand aan de veelbesproken ruil waar onder meer Nik Stauskas, Carl Landry en Jason Thompson deel van uitmaakten, had Sacramento een probleem. De franchise had vrijwel geen financiële ruimte waardoor het de latere versterkingen Marco Belinelli, Kosta Koufos en Rajon Rondo niet kon contracteren. Derhalve moesten de dure contracten van de overbodige Landry en Thompson ‘gedumpt’ worden.
De logische vervolgstap voor de Kings was Philadelphia contacteren, waar in ruil voor wat toekomstige draftpicks altijd de mogelijkheid is uitgerangeerde spelers te stallen. En zo geschiedde een van de slechtste trades uit de geschiedenis van de NBA. Want naast het gratis weggeven van een talent (Stauskas), gaf Sacramento ook een deel van haar toekomst weg, en dat allemaal om een aantal spelers te contracteren, waarbij je je mag afvragen hoeveel beter ze de ploeg nu echt maken.
Philadelphia 76ers: 9
Sacramento Kings: 1
.@Liberty_Ballers still can’t believe the 76ers pulled off that heist of the Kings: http://t.co/Og6GZv2KvX pic.twitter.com/qhIWZ7rcKN
— SB Nation NBA (@SBNationNBA) 2 juli 2015
Foto’s: Twitter
Reacties