Mavericks plaatsen zich voor NBA Finals

Door

Dat de Mavericks sinds 2006 nu opnieuw de beste van het westen zijn, is eigenlijk bijzaak. Het behalen van de conference titel, nadat Dallas vannacht de series met 4-1 van Oklahoma, is slechts de een na laatste hobbel op weg naar het hogere doel. Een beker is leuk, maar ze willen een kampioensring.

,,Zo’n beker hebben we al. Dit is aardig voor een dag, maar in oktober hebben we ons doel bepaald: we willen alles winnen en dat hebben we nog nooit gedaan”, aldus Dirk Nowitzki die voor een groot deel verantwoordelijk is voor de terugkeer van zijn Dallas in de NBA Finals.

Het team van Rick Carlisle plaatste zich in game 5 al voor de NBA Finals. In eigen huis klopten de Mavericks het jonge broekiesteam van Oklahoma City Thunder met 100-96.

Voor het gemak was deze wedstrijd de herhaling van game 4. Tot ver in de partij had de ploeg van Scott Brooks de leiding. Thunder leek er met de zege vandoor te gaan, totdat de grote Germaan het welletjes vond en met eindsprint een eind maakte aan alle aspiraties, ambities en hoop van jongens als Kevin Durant en Russel Westbrook.

Oké, de achterstand was nu met 4.27 minuten te gaan geen 15 maar 6 punten (92-86). Maar opnieuw wist Dallas Oklahoma voorbij te streven. Weer chokten de Thunder. Of wederom rechtten de Mavericks de rug. Hoe dan ook, Marion maakte in het vierde kwart 15 van zijn 26 punten en Nowitzki zorgde met een driepunter en nog 74 seconden te gaan voor de 95-94 voorsprong.

Een offensive rebound van Kidd met 16 seconden over bij 98-96 was bepalend. Hierna mocht Nowitzki vrije worpen nemen en bij de Thunder weten ze inmiddels hoe bedreven hij daar in is. Hij zette de eindstand op de borden.

Voor de tweede keer op rij kon de jonge ploeg de wedstrijd niet closen. ,,Het is zwaar nu”, zei een teleurgestelde Durant, toch weer goed voor 23 punten. ,,Maar we kunnen hier alleen maar van leren. Om beter te worden moeten we blijven gaan.”

Niemand twijfelt meer aan de houdbaarheidsdatum van deze Mavs. Ineens is het team met ‘oldies’ Jason Kidd, Jason Terry, Shawn Marion en Nowitzki niet oud meer, maar bulkt het van de ervaring. Of moet je eigenlijk zeggen: bulkt het van de klasse en mogelijkheden.

De Duitser, echt de MVP van de playoffs, bewijst zo goed als iedere game dat hij van een andere orde is. Eigenlijk is hij niet te stuiten. Zijn junpers vallen als blaadjes van de boom in de herfst. Onder het bord zijn Marion en Tyson Chandler meer dan nuttig. Van afstand zijn Terry, Stojakovic en Kidd dodelijk. Als het niet inside gaat, kunnen ze naar buiten of andersom.

Fors puntje van aandacht is de defense. Tegen Oklahoma kreeg de ploeg tot irritatie van hun coach 101,2 punten tegen. Tegen ware verdedigende meesters als Miami Heat en Chicago Bulls is dat aantal dodelijk. Carlisle heeft een paar dagen rust om de defensieve teugels aan te trekken.

En over herhalingen gesproken; 2011 krijgt waarschijnlijk dezelfde match up als 2006. Vermoedelijk krijgt Dallas de kans op revanche tegen Heat, dat in het oosten leidt met 3-1 en vijf jaar teruig met 4-2 won in de finals na een 2-0 achterstand. Over de mogelijke tegenstander repte Nowitzki nog niet. Hij bleef bij algemeenheden. ,,Het voelt goed dat we de eindstrijd weer hebben bereikt. Hopelijk kunnen we dit keer de klus wel klaren.”

Zie hier de samenvatting tussen de Thunder en Mavs.

Foto: world247.net

Ook leuk om te lezen