Het zal u niet ontgaan zijn: the off-season van de NBA gestart. SportAmerika zal alle verrichtingen op de transfermarkt volgen, en in deze rubriek Grade the Trade alle noemenswaardige transacties voorzien van een rapportcijfer.
Lees de vorige Grade the Trade hier.
Jimmy Butler blijft bij de Chicago Bulls
In een league vol met grote ego’s, is enige zelfverzekerdheid geen overbodige luxe. Niet alleen op het veld, maar ook daar buiten. Jimmy Butler is hiervan een goed voorbeeld. De guard had in zijn eerste drie seizoenen in de NBA voornamelijk verdedigend zijn sporen verdiend. Doordat hij uit zijn contract liep, boden de Bulls hem een vierjarig contract aan ter waarde van veertig miljoen dollar. Een redelijke deal, maar desalniettemin verwierp Butler het voorstel.
En terecht, bleek achteraf. De Texaan ontwikkelde zich fantastisch, en leidde zijn ploeg, ondanks de aanwezigheid van Derrick Rose en Pau Gasol, qua punten. Het zorgde ervoor dat hij werd gekozen tot de Most Improved Player en deelname aan de All-Star Game. Belangrijker nog, het resulteerde in een nieuw, vet contract. Chicago kon het niet permitteren zijn sterspeler te laten gaan en beloonde hem met een vijfjarig contract van in totaal ruim 92 miljoen. Veel geld. Zeker in vergelijking met hun eerdere bod. Maar met de zelfverzekerdheid van Butler is het een beste deal.
Chicago Bulls: 8,5
De Miami Heat behoudt Goran Dragić
Op het oog is de contractverlenging van Goran Dragić een goede. Met een beoogde basisopstelling van naast de point guard Dwyane Wade, Luol Deng, Chris Bosh en Hassan Whiteside, heb je op papier een ploeg die mee moet kunnen met de besten. Het probleem is alleen dat wedstrijden niet gespeeld worden op papier. Vorig seizoen bleek immers dat de samenwerking van de Sloveen en Wade niet opperbest ging. De ene guard wilde rennen (Dragić), daar waar de andere (Wade) een rustiger tempo wilde spelen. Onhandig dus, aangezien ze vaak genoeg samen in het veld zullen staan.
Daarnaast mag je je afvragen of de prijs (85 miljoen voor vijf jaar) die Miami betaalt voor de spelverdeler niet veel te hoog is. Dragić had twee seizoenen geleden een uitschieter (met gemiddeld twintig punten per wedstrijd) bij Phoenix, en was vorig seizoen eigenlijk al weer terug op zijn oude, gemiddelde niveau. Dat, in combinatie met zijn leeftijd (29), geeft ons de indruk dat de Heat veel te veel hebben betaald voor middelmaat.
Miami Heat: 5,5
Excited for the Return of the Dragon? Check out @Goran_Dragic’s top plays since joining Miami! http://t.co/9mFdaBG6bt pic.twitter.com/Mzm6ta5Nfx
— Miami HEAT (@MiamiHEAT) 19 juli 2015
De Boston Celtics contracteren Amir Johnson
Wat voegt Amir Johnson toe aan de Celtics? Dat was de vraag die op de redactie van SportAmerika onderling gesteld werd toen bekend werd dat Boston de power forward voor twee jaar (voor 24 miljoen dollar) had vastgelegd. Johnson heeft in zijn jaren bij Toronto bewezen een verdienstelijke role player te zijn, en zou derhalve voor elke ploeg een aangename versterking zijn. Alleen niet voor Boston. De ploeg uit Massachusetts heeft met Kelly Olynyk, Jared Sullinger en Tyler Zeller immers al drie andere degelijke bigs onder contract, en had juist zo’n behoefte aan een go-to guy.
Met David Lee zou Danny Ainge, General Manager van de Celtics, die wellicht onverwachts gehaald kunnen hebben, waardoor de acquisitie van Johnson nog onbegrijpelijker wordt. Hoe gaan al die spelers (we vergeten gemakshalve rookie Jordan Mickey zelfs nog) speelminuten krijgen? Tenzij Ainge achter de schermen een nieuwe ruil aan het bekokstoven is, vinden wij de toevoeging van Johnson overbodig, en derhalve zonde van het geld.
Boston Celtics: 5
DONE DEAL!! Amir Johnson is officially a Celtic!! 🍀 pic.twitter.com/Y3bla9Erl9 — GREEN RUNS DEEP™ (@CelticsNation5) 15 juli 2015
De Toronto Raptors ruilt Greivis Vásquez voor de draftrechten van Norman Powell en een beschermde, eerste ronde draft pick in 2017 van de Milwaukee Bucks
Na uiteindelijk een teleurstellend seizoen voor Toronto, kon de klok erop gelijk gezet worden dat General Manager Masai Ujiri, veranderingen in zou brengen in zijn ploeg. Één van de eerste wapenfeiten was de ruil van Grevis Vásquez naar Milwaukee, voor Norman Powell (als 46ste gedraft dit jaar) en een toekomstige eerste ronde draftspeler.
Zonder zekerheid te hebben hoe spelers zich ontwikkelen, lijkt Ujiri op basis van de prestaties van Powell (gekozen tot All-NBA Summer League First Team) andermaal een goede move te hebben gedaan. De shooting guard zit bomvol potentie, daar waar de rek er bij Vásquez uit is. In dat kader kan je je ook afvragen wat Milwaukee in de Venezolaan ziet, zeker met de kennis dat de Bucks met Jerryd Bayless al een prima back-up guard hebben.
Toronto Raptors: 7
Milwaukee Bucks: 5
Luke Ridnour gaat van de Orlando Magic via de Memphis Grizzlies , de Charlotte Hornets, de Oklahoma City Thunder en de Toronto Raptors naar de WW, in ruil voor de draftrechten van de Jānis Timma (naar Orlando), Matt Barnes (naar Memphis), Jeremy Lamb (naar Charlotte) en de draftrechten van Tomislav Zubčić (naar Oklahoma City)
Welke werkgever heb ik morgen als ik wakker word? Dat was de vraag die Luke Ridnour zich mogelijk in de laatste week van juni gesteld heeft. In een bizarre reeks van gebeurtenissen werd de veteraan vier keer geruild, waarmee hij vijf keer van werkgever veranderde.
Als je optimistisch bent, kan je stellen dat de point guard een gewild man was. De realiteit echter is dat vooral zijn ongegarandeerde contract interessant was, wat uiteindelijk ook resulteerde in zijn ontslag (zonder een financiële beloning). De grote winnaar van deze tombola was Memphis, die voor vrijwel niets Matt Barnes in de schoot geworpen kreeg. De grote verliezer? Ridnour, de man die nu werkeloos thuis zit.
Orlando Magic: 5,5
Memphis Grizzlies: 7
Charlotte Hornets: 6,5
Oklahoma City Thunder: 6
Toronto Raptors: 6
Luke Ridnour says getting traded four times has been ‘funny’ http://t.co/PZZUqfM89M pic.twitter.com/QLdo3bzQUy
— CBS Sports NBA (@CBSSportsNBA) 1 juli 2015
Foto’s: Getty Images en Twitter
Reacties