NBA Finals preview: onze voorspellingen

Door

Marco Post –

De strijd tussen LeBron James en Kevin Durant voert in de NBA Finals de boventoon, en terecht, maar ik kijk uit naar het spel van Kendrick Perkins. De wedstrijdinstelling van de center van de Oklahoma City Thunder kan mij wel bekoren. Perk maakte naam in Boston waar hij samen met Kevin Garnett de verdediging voor zijn rekening nam, constant aan het praten en zijn teamgenoten op de juiste plaats aan het zetten. Ok, hier en daar wapperde hij weleens met de elleboog en als blikken konden doden dan zouden er niet veel spelers op het veld overblijven, maar de man doet alles om te winnen.

De 27-jarige Perkins begon het seizoen in Oklahoma fitter en scherper dan ooit en had vooral in de eerste confrontatie met de Miami Heat (25 maart) een goede game met 16 punten. Zijn scores waren bijna allemaal vernietigende dunks na slimme passes van Durant en Russel Westbrook. In Miami kunnen ze Perkins overigens wel schieten, want na opnieuw een dender dunk bleef hij even treiterend boven het hoofd hangen van Dwyane Wade.

Dat verhaal kreeg een vervolg toen beide ploegen elkaar tien dagen later tegenkwamen in South Beach. Perkins haalde in het tweede kwart uit naar het hoofd van Wade in een poging om zijn schot te blokken. Beide heren ontvingen een technische fout, terwijl Heat-coach Erik Spoelstra smeekte om een flagrant foul. De boodschap aan Miami is duidelijk. Don’t mess with the Thunder. Prognose: Thunder in 7.

Ingmar Meijer –

Wie nog wat geld wil verdienen aan de NBA Finals kan z’n euro’s het beste inzetten op Oklahoma City Thunder. Scott Brooks en zijn jonge hondenbrigade schijnen 61 procent kans te hebben op de titel. Zeg je Miami, dan zeg je impliciet LeBron James en zijn zucht naar een kampioenschap. Hij zou er zo zijn 3 MVP-uitverkiezingen voor inleveren, verklaarde hij al. Vorig jaar stond hij voor de tweede keer met lege handen en daar smulde de wereld van. Beat the Heat was de slogan. Ofwel: versla de arrogantie.

Faalt James opnieuw is de vraag? Tot nu toe speelt hij fabelachtig goed in de playoffs. Zelf zegt hij zich meer op z’n gemak te voelen dan in 2011. Het is tijd om te oogsten, wat hem betreft. En hij weet dondersgoed dat een prestatie zoals tegen Dallas vorig jaar niet toereikend is om zijn doel te behalen. Voordeel voor het meer ervaren team van Erik Spoelstra is dat Chris Bosh op tijd terug is van een buikspierblessure. Dat scheelt aanvallend en verdedigend een flinke slok op een stevige borrel. Zeker in de offense biedt het Miami meer armslag. Hij is aanspeelpunt en bliksemafleider tegelijk voor LBJ en Dwayne Wade.

Dat Oklahoma als favoriet wordt gezien is niet zo gek. De Thunder hebben snelheid, in Kevin Durant een fenomenale schutter, zijn in tegenstelling tot de opponent een echt team en hebben veel meer kwaliteit op de bank zitten. Het scorend vermogen van Durant en Russell Westbrook zit altijd wel snor.  Zij zijn altijd de meest productieve spelers, maar er is altijd genoeg back up. Vaak voegt de beste zesde man van de league – James Harden – nog aanzienlijk wat punten toe, maar het ook zo maar Thabo Sefolosha of Serge Ibaka zijn die aanvallend een stevig woordje meepraten. Miami is te afhankelijk van King James en D-Wade.

Daarnaast is Scott Brooks een betere coach dan Spoelstra. Hij kan tijdens een wedstrijd of series tactische wijzigingen doorvoeren die een positief effect hebben. Tevens hebben de Thunder het thuisvoordeel. Prognose: Hoewel de ontwikkeling van de Thunder indrukwekkend is, geeft de ervaring op dit niveau de doorslag. Tegen beter weten in zeg ik Miami in 6, 4-2.

Vincent van Genechten –

Voor de komt het er op aan om Westbrook zo weinig mogelijk te laten driven. Dan zal Mario Chalmers zeker niet Westbrooks rechtstreekse tegenstander mogen zijn. Chalmers is daarvoor niet snel, niet wendbaar en niet sterk genoeg. De meest voor de hand liggende optie is dan Dwyane Wade. Die heeft al vaker bewezen over goede defensieve kwaliteiten te beschikken en is bovendien groter en sterker dan Westbrook. Maar Wade is ook minder snel en minder wendbaar. Bovendien verliest hij heel wat energie, welke hij niet meer kan aanwenden aan de offensieve kant. LeBron James misschien? Voor hem geldt hetzelfde als voor Wade en Shane Battier zal niet de hele wedstrijd op Durant kunnen verdedigen.

Westbrook speelt een gigantische rol. Velen zien vaak naar Durant als X-factor maar als Westbrook een goede dag heeft, zijn de Thunder nauwelijks te stoppen. Westbrook is ontzettend snel, misschien zijn alleen Derrick Rose en John Wall sneller, en enorm explosief. Als hij zijn verdediger gepasseerd is, is er meestal geen houden meer aan. De big men van de Heat mogen zich al voorbereiden om op een poster gezet te worden. En als Westbrook constant in de paint geraakt, zorgt dat voor open looks voor onder andere Durant, Harden en Ibaka. Het is zoals Tony Parker bij de Spurs: hoe meer die in de paint geraakt, hoe beter voor zijn team.

Coach Erik Spoelstra zal dus een manier moeten bedenken om Westbrook zoveel mogelijk jump shots te laten nemen in plaats van te exploderen naar de korf of een assist te geven aan een teamgenoot voor makkelijke punten. Een sleutelrol ligt hier bij de ‘help defense’. Eens Westbrook zijn man gepasseerd is, moet er een Heat-speler hulp komen bieden. Aangezien de andere guard van de Thunder Thabo Sefolosha is, zullen vooral Chalmers en Wade dit spel goed moeten spelen. Een andere optie is de ‘double team’ maar dat houdt altijd risico’s in. Prognose: Thunder in 6, 4-2.

Jan Willem Zeldenrust –

De Thunder zijn favoriet. Ze hebben het thuisvoordeel, komen uit het ijzersterke westen en hebben het betere team. De Heat heeft geen bank. LeBron James speelt zijn beste spel altijd voor de finale. Miami speelt uit en hadden al moeite met het kwalitatief minder sterke oosten. Dat is zo ongeveer de algemene opinie voor de finale. De algemene opinie was ook dat San Antonio sterker zou zijn dan Oklahoma City. De algemene opinie was ook dat de Pacers na de gewonnen game 3 de Heat zouden verslaan. Oh ja, het was ook de algemene opinie dat Miami vorig jaar de finale zou winnen.

De algemene opinie terzijde geschoven, begint deze serie gewoon weer op nul. Beide teams zullen moeten wennen aan elkaars spel en zoals altijd begint de serie pas echt als de eerste ploeg een thuiswedstrijd verliest. Spelen in een finale is een heel ander verhaal dan spelen de conference rondes. Het vergt, normaal gesproken, enige tijd totdat je eraan toe bent een NBA finale te spelen, laat staan te winnen. Wat goed is komt snel en mochten Durant en co deze finale winnen dan is dat een puike prestatie.

Ervaring is iets wat je de Heat niet kunt ontzeggen. Wade en Haslem wonnen de titel al eens, James reikte tot de finale en met zijn allen gingen ze vorig jaar onderuit tegen Dallas. Gepokt en gemazeld zijn ze, de spelers van de Heat. Door ervaring wijs geworden. En de mannen van coach Erik Spoelstra hebben een sterk wapen dat geen van de drie eerdere tegenstanders in het westen kon gebruiken tegen de Thunder: een elite defensie. Alle verdedigende topteams speelden namelijk in het oosten: 1. Bulls, 2. Celtic, 3. Sixers en 4. Heat (en 5. New York). Dat, gecombineerd met de missie van LeBron James, gaat Heat de titel opleveren. Prognose: Heat in 7, 4-3.

Ook leuk om te lezen