NBA Finals: Het geduld van Oklahoma City Thunder

Door

Het was een alleszeggend moment, toen Kevin Durant, Russell Westbrook en James Harden, elkaar omhelzend, de festiviteiten van de Miami Heat op een afstand aanschouwden. Hun eerste afspraak met de Finals liep niet zoals ze hadden verwacht, of gehoopt. Vol teleurstelling, frustratie en een gevoel van willen maar niet kunnen, liep de Big 3 van de Oklahoma City Thunder van het allergrootste podium in de basketbalwereld. In de gang naar de kleedkamer viel Durant zijn ouders in de armen. Voor de drievoudig topscorer was het een confrontatie met de werkelijkheid: er is nog werk aan de winkel voor de Thunder.

Game 2 in Oklahoma City was het breekpunt in de serie.  Mentaal leken de spelers van de Thunder gebroken nadat Durant had verzuimd om zijn team de zege te bezorgen. Vanaf dan was het over met het offensieve gevaar van de OKC. Ze geraakte niet verder dan one-on-one situaties, die door de uitstekende verdediging van Miami te vaak verzandden in moeilijke schoten. In Florida konden de pupillen van coach Scott Brooks niet doordrukken op momenten dat het nodig was. Slechte beslissingen en een gebrek aan concentratie én ervaring kostten de Thunder hun kop.

Nu LeBron zijn verdiende ring heeft, gaan er stemmen op dat er in Oklahoma iets moet veranderen. Durant zou een andere point-guard nodig hebben. Iemand zoals Rondo, een pass-first speler, in plaats van Westbrook die op inefficiënte wijze -te- vaak voor eigen succes gaat. Soms met 43 punten en 20 op 32 schoten, soms 19 punten en 4 op 20 schoten. Maar eigenlijk hoeft er niets te veranderen aan de manier waarop OKC speelt. De spelers moeten zich verder ontwikkelen. Geduld is het devies.

Westbrook en Durant zijn 23 jaar. Ibaka en Harden zijn 22 jaar. Vier van de zeven spelers in de rotatie hebben niet meer dan drie jaar ervaring hebben in de league. En met Westbrook en Durant hebben de Thunder twee potentiëlen Hall of Famers in huis. Met het talent dat aanwezig is in deze ploeg heeft Brooks maar twee aandachtspunten: defense en ontwikkeling van zijn spelers. De verdediging van OKC is het laatste jaar sterk verbeterd maar is nog niet op elite niveau. En van alle spelers hebben vooral Westbrook en Ibaka aandacht nodig. Westbrook zal een efficiëntere en meer controlerende point guard moeten worden. Ibaka daarentegen zal vooral offensief meer in het spel moeten worden betrokken.

Het is geen hogere wiskunde om te zien wat de Thunder nodig hebben voor het behalen van de NBA-titel. Makkelijk zal het echter niet zijn voor de jongelingen om direct terug te keren in de Finals. Kijk naar de jonge LeBron James in 2007. Het duurde vier jaar voor hij een tweede kans kreeg. Kijk naar de jonge Dwyane Wade. Het duurde vijf jaar voordat hij opnieuw in de Finals stond. Gezien de ambitie en de wil om snel te leren bij elke speler in dit team is het echter niet ondenkbaar dat Oklahoma City op zeer korte termijn een nieuwe kans krijgt op het winnen van een ring.

Artikel geschreven door Alexander Waumans.

Ook leuk om te lezen