NBA Fantasy Factory: Vroegtijdige conclusies

Door

fantasy factory

Fantasy Baas van de Week: Spencer Hawes
Wat een heerlijke week om Spencer Hawes in je team te hebben. De Philadelphia 76ers zijn een stuk beter dan gedacht en dat komt onder meer door het goede spel van hun center. Hij speelde deze week vier wedstrijden, waarin hij de volgende gemiddeldes behaalde: 15,5 pnt, 12,0 reb, 3,8 ast 1,8 blk, 0,8 stl, 2 3pm. Geen wonder dat Hawes in veel leagues snel werd opgepikt. Hij is momenteel nog in 5% van de leagues beschikbaar. In voorgaande jaren had Hawes wel vaker dit soort weken van absolute topvorm. Vervolgens viel hij echter vaak terug en bleek hij geen constante factor in fantasy. Dat hij dit seizoen echter dusdanig van start is gegaan is veelbelovend en geniet ervan zolang het duurt. En dat zou wel eens heel lang kunnen zijn.

(Fantasy) Dwaas van de Week: Larry Sanders
Sanders is een dwaas. Dat heeft verder eigenlijk geen uitleg nodig. Maar dat doe ik toch maar even. Pakweg een jaar geleden had de gemiddelde NBA-fanboy nog nooit van de beste man gehoord. Hij bleek echter een blockmachine voor de Milwaukee Bucks en verdiende deze zomer een dik contract. Zijn breakout year stond echter ook vol van technische fouten, opstootjes, ejections en natuurlijk liet hij ook nog een verkeerd gespelde tattoo zetten.

Larry-Sanders

Zijn nieuwe coach Larry Drew lijkt ook nog niet onder indruk van de talenten van Sanders, die tot zijn ongenoegen in de eerste drie wedstrijden gemiddeld maar zeventien minuten speelde. Deze frustratie vierde hij bot met een groot gevecht in een bar in de vroege zondagochtend uurtjes. Naar verluid zette de vierde jaars prof daarbij een champagnefles in als wapen, waarmee hij zijn duim blesseerde. Het laatste nieuws is dat zijn acties niet vervolgd zullen worden en daar mag hij blij mee zijn. Zowel de prestaties binnen als buiten het veld van de dwaas zijn zorgwekkend te noemen.

Vroegtijdige conclusies
Hoewel de spelers nog maar zo’n vier a vijf potjes hebben kunnen wel een paar dingen concluderen over het vertoonde spel. De nadruk ligt op spelers die beter of slechter presteren dan hun average draft position (ADP).

Eric Bledsoe (ADP: 66.7, PR: 15) Utah Jazz v Phoenix Suns
Bledsoe was voorafgaand aan de draft een moeilijk in te schatten speler, omdat hij per slot van rekening nog nooit een startende point guard was in de NBA. In zijn eerste paar duels oogt hij echter uitstekend en vooral zijn scorend vermogen (21.0 pnt) valt daarbij op. Of hij dat vol houdt moet nog blijken, maar hij zal dit seizoen zeker bij de beste dertig spelers in de league eindigen.

Anthony Davis (ADP: 21, PR:3)
The Unibrow is goed. Heel goed. Zes steal en zes blocks in een pot is geen grapje. En het enge is dat hij nog niet zijn plafond heeft bereikt. Hij schiet momenteel slechts .429% van zijn schoten raak, terwijl hij vorig seizoen nog ruim boven de .500 eindigde. Als hij fit blijft kan Davis dit seizoen in de top vijf eindigen.

Rudy Gay (ADP: 33.6, PR: 113)
De small forward van de Raptors is het seizoen zeer stroef begonnen. Gay schiet slechts .337 % van zijn achttien schotpogingen per wedstrijd raak. Dat gaat verbeteren, maar met de wetenschap dat de atletische forward vorig jaar nipt boven de .400 schoot als Raptor belooft niet veel goeds. Hoewel hij van waarde is in andere categorieën is hij geen elite speler in fantasy.

Jonas Valanciunus (ADP: 76.3, PR: 126) vs Enes Kanter (ADP: 97,7, PR: 49)
Beide heren barsten van de potentie en staan vooral offensief hun mannetje. Het grote verschil op het moment is minuten. Kanter speelt zo’n tien minuten meer dan de Litouwer. Dat is een groot gat, dat terug te zien is op de Player Rater. Valanciunas moet zijn minuten momenteel delen met Amir Johnson en Tyler Hansbrough, die allemaal tussen de twintig en dertig minuten speeltijd krijgen. Zo lang dat zo blijft zal een echte doorbraak daar uitblijven. Kanter heeft fantastische percentages en als hij zich defensief verbeterd (0.0 stl, 0.4 blk) zal hij zeker in de top vijftig blijven.

Are you picking up what I’m putting down Orlando Magic v New York Knicks

  • Shawn Marion (89.9% owned) – Is Marion de Duncan van dit jaar? Voorlopig lijkt The Matrix  bezig met een tweede jeugd met 8.6 reb, 1.2 blk, 1.4. stl, 0.6 3pm.
  • Kyle Korver (84.9% owned) – Kyle is on fire. Hij zal het seizoen niet eindigen met 3.0 3pm, 1.8 stl en 0.8 blk, maar het is wel veelbelovend. Hij krijgt veel speeltijd bij de Hawks en is productief in alle categorieën.
  • Iman Shumpert (78.7% owned) – The Shump krijgt voldoende speeltijd bij de Knicks en dat zal wel blijven om de defensief zwakke Ray Felton te ondersteunen. Goede bron voor steals en 3pm.
  • Ben McLemore (57.6% owned) – Sommige owners gunnen de rookie geen tijd om te wennen aan het hoge tempo en fysieke spel in de NBA. Geduld en hij zal scoren. Zes drietjes zijn laatste twee duels.
  • Michael Kidd-Gilchrist (29.1% owned) – MKG is het overwegen waard. Het harde werken lijkt zich op het ogenblik uit te betalen. Goede bron voor blocks, steals en misschien ook wel punten.

Foto’s: GettyImages

Ook leuk om te lezen