NBA Draft: Vijf spelers met grote vraagtekens

Door

oubre

Een draftkeuze is in negen op de tien gevallen een gok, klein of groot. College basketball verschilt in verschillende oogpunten van NBA basketball en dus is nooit exact te voorspellen hoe een speler die overgang zal verteren. Bij deze kijken we vooruit naar de vijf spelers met de grootste vraagtekens: ‘red flags’ zoals men dat noemt.

Bekijk hier onze NBA Mock Draft 4.0.

Robert Upshaw – C (Kansas)
Het is niet dat Upshaw basketbaltechnisch een probleem heeft. Verre van zelfs. De center is een defensief anker waiting to happen in de NBA gezien zijn ongekende fysieke kwaliteiten. Enkele weken terug werd hij op Sport Amerika echter gecategoriseerd als een sleeper.

De reden daarvoor bevindt zich naast het basketbalveld. Upshaw heeft een geschiedenis van alcohol- en drugsbgebruik. Dit en een mentaliteitsprobleem leidden ertoe dat hij tot tweemaal toe werd weggestuurd bij zijn college team. In 2013 bij Fresno State, afgelopen januari bij Washington. Upshaw heeft basketbaltechnisch alles om een ster te worden in de NBA, maar ook gedrag naast het veld telt mee.

Delon Wright – PG (Utah)
Delon Wright toonde het voorbije college seizoen dat hij een uitstekende point guard is en dat ook in de NBA kan worden. Het broertje van Dorrell Wright staat vooral bekend om zijn offensieve efficiëntie en defensieve kracht. Wright speelt met een aanvallende ingesteldheid en profiteert van zijn lengte als PG om zijn teamgenoten te vinden.

De problemen bij Wright zijn tweeledig. Ten eerste is hij vrij oud voor een draft prospect. Hij is ondertussen 23 jaar oud, wat hem niet meteen een speler voor de lange termijn maakt en er niet geweldig veel ontwikkeling meer te verwachten valt. Ten tweede mist Wright een betrouwbaar jump shot. Vooral een eigen schot creëren, is erg moeilijk voor Wright. En dat is toch essentieel in de NBA van vandaag.

Montrezl Harrell – PF (Louisville)
Een beest onder de basket. Die omschrijving past perfect bij Montrezl Harrell. De forward verkoos een extra jaar bij Louisville boven de NBA en dat wierp zijn vruchten af. Harrell is een sterkere speler geworden als leider van de Cardinals. Hij onderscheidt zich vooral als sterke verdediger en efficiënte scorer onder de basket. Bovendien heeft hij een enorme motor en is Harrell een echte atleet.

Harrell mist echter een aantal zaken, die mogelijk problemen gaan vormen in de NBA. Hij heeft de lengte van een small forward (6’8″), maar niet de snelheid om die positie te spelen. Hij is een power foward pur sang, maar zal dus moeten vechten als een leeuw op die positie. Zijn beperkte lengte maakte van hem een slechts middelmatige rebounder in college. En dan zijn er ook nog de vragen over zijn volwassenheid en offensieve kwaliteiten.

R.J. Hunter – SG (Georgia State)
Elk team kan shooting gebruiken. Enter R.J. Hunter. De wing van Georgia State maakte zich tijdens March Madness onsterfelijk met een game winner tegen Baylor. Hunter weet hoe hij zich moet vrijmaken als schutter, heeft de perfecte lengte voor een shooting guard, heeft een oog voor steals en kan in beperkte gevallen ook als ball handler aan de slag. In zekere zin is hij een soort Jamal Crawford 2.0.

Maar er zijn ook vraagtekens bij Hunter. Hij staat niet bepaald bekend als een constante scorer. Hunter moet het namelijk hebben van zijn ‘momentum’. Soms is hij hot, soms helemaal niet. Opnieuw: zoals Crawford. Bovendien is hij geen geniale dribbelaar en heeft hij het defensief moeilijk om voor zijn tegenstander te blijven.

Kelly Oubre – SG/SF (Kansas)
Als je Kelly Oubre bekijkt, zie je meteen zijn upside. Een atleet met een perfect lichaam voor een wingspeler. Oubre kende een moeilijk begin bij Kansas, maar toonde gaandeweg zijn talent als scorer en vooral als schutter. Dat zal in de NBA ook meteen zijn sterkste punt zijn. Hij kan ook driepunters raken en heeft een offensief gevoel dat je niet kan aanleren.

Verder heeft de talentrijke Oubre echter veel vraagtekens. Coach Bill Self zette hem aanvankelijk meer op de bank dan wat anders omdat Oubre veel te weinig energie stak in zijn defense. Nochtans bezit hij daar een enorm potentieel, gezien zijn uitstekende voetenwerk en lange armen. Verder bezit Oubre voorlopig niet de gewenste ball handling skills om het te maken in de NBA en een gewillige passer is hij helemaal niet.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen