Magic hoofdrolspeler in verliesscript van Knicks

Hoe goed de aanval ook is wedstrijden en titels worden gewonnen onder je eigen basket. In de slotfase van het reguliere seizoen vallen alle analisten over elkaar heen om de ‘het begint bij de eigen verdediging-regel’voor het voetlicht te brengen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Vraag maar in New York waar de defensie van de Knicks zo lek als een mandje is.

Aanvallend gezien functioneert het team van Mike D’Antoni niet slecht. Tegen Orlando Magic verdwenen vannacht ook weer 99 punten door de ring in de eigen Madison Square Garden. Alleen verdedigend krijgt de ploeg het niet op de rit. Onder leiding van Dwight Howard (33 punten en 11 rebounds) kwam de nummer vier in het oosten op een eindtotaal van 111 punten.

Dat was alweer de zevende nederlaag in de laatste acht wedstrijden. Te vaak gaat het fout in de tweede helft van de partij. Wat het is, is niet duidelijk. Maar of het nou angst, vermoeidheid of slapte is New York kan (grote) voorsprongen niet vasthouden na de rust. En bij de aftiteling blijkt de tegenstander de hoofdrolspeler.

Sinds de trade van ‘superster’ Carmelo Anthony is hun second-half defense de slechtse in de NBA. Gemiddeld staan de Knicks 53.1 punten toe. Voor de veelbesproken komst van Melo lag dat gemiddelde bijna 3 punten lager (50.2).

Tegen Magic haalden de mannen van D’Antoni dit script opnieuw van de plank. In het derde kwart zag New York de 69-61 voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen. De ploeg van coach Stan van Gundy gaf het goede voorbeeld. Slechts 40 punten gaven zij na de hervatting weg, maar New York kon dit staaltje verdedigingswerk niet volgen en zag dat de opponent er 54 punten inknikkerde.

,,We hebben ze geen gemakkelijke schoten gegeven. Dat we ze in de tweede helft zo rond de op een schotgemiddelde van rond de 30 procent hebben gehouden, is de sleutel van deze zege,” gaf Van Gundy aan.

En de Knicks vallen steeds verder weg. Hun winstperscentage is sinds eind november weer onder de 0.500 gekomen. Na 71 wedstrijden staat de teller op 35 zeges en 36 verliespartijen. Sinds de beruchte transfer zijn de cijfers nu zelfs 7 en 10.

Melo weet zelf heel goed waar het aan schort bij zijn nieuwe ploeg. ,,We moeten relaxed blijven. Ik denk dat we teveel druk voelen. We verliezen wedstrijden die we hadden kunnen winnen doordat we onszelf veel druk opleggen. Daardoor spelen we te gespannen. We moeten gewoon plezier hebben,” was zijn commentaar.

Zie hier de samenvatting tussen de Magic en de Knicks.