NBA Draft: Sullingers rug verontrust dokters

Door

 

De NBA Finals zijn ondertussen al aan hun vierde wedstrijd toe en gezien de ‘close games’ tussen de Miami Heat en de OKC Thunder lijkt het einde nog niet meteen in zicht. Mogelijk schotelen LeBron James en Kevin Durant alle NBA-fans een thriller in Game 7 voor op 26 juni. Amper twee dagen later zal alle aandacht echter gericht zijn op de NBA draft in New Jersey. Daar zullen de nieuwe sterren van de NBA gekozen worden. Maar voor één mogelijk hoge selectie ziet het er niet goed uit.

Vorige week vond de NBA pre-draft combine plaats in Chicago. Daar worden alle spelers getest op hun vaardigheden, hun snelheid, hun ‘jumping ability’… Daarnaast worden ze op zowat alles gemeten en gewogen, waaronder ‘wing span’ en ‘body fat’. Jared Sullinger, de power forward van Ohio State, scoorde op alle aspecten goed tot zeer goed. Hij bewees daarmee zijn status als ‘lotto selection’. Sullinger wordt in bijna alle voorspellingen (mock drafts) tussen de zesde en de twaalfde plaats gezet. In de ‘consensus mock draft’ van NBA.com gaat hij als achtste naar de Toronto Raptors. Dat is niet meer dan logisch. Sullinger tekende dit seizoen voor gemiddeld bijna 18 punten, 9 rebounds, één steal, één blok en een schotpercentage van 52%. Nagenoeg dezelfde statistieken liet hij optekenen in vijf NCAA-wedstrijden.

Maar aan de hoge status van Sullinger lijkt, voorlopig althans, een einde te zijn gekomen. Op de draft combine worden de spelers ook medisch getest door een leger aan dokters en die zijn erg verontrust over de staat van Sullingers rug. Ze geven hem dan ook een ‘rode vlag’. Dit betekent dat ze er geen goed oog op hebben dat het lichaam van Sullinger het zal volhouden in de NBA. Verschillende dokters hebben zelfs aangeraden om hem niet te selecteren in de eerste ronde omdat het risico op blessures véél te groot zou zijn.

Satch Sullinger, de vader, trachtte de schade te beperken: “Hij (Jared) had een opzwellende zone doordat zijn hamstrings erg strak zijn. Hij maakt er werk van om dit alles losser te maken. Hij gaat naar dokters, doet yoga en krijgt massages…We hebben niets te verbergen. Op dit moment gaat het allemaal over wat ze niet kunnen. Jared is een talentvolle speler. He can play.” Bovendien is er hoop voor de power forward. In 2009 kreeg Dajuan Blair, toen power forward van Connecticut, ook een rode vlag van de dokters omwille van zijn knieën. Hij viel toen wel helemaal tot in de tweede ronde maar is ondertussen uitgegroeid tot een waardevolle speler voor de San Antonio Spurs. Jared Jullinger hoeft dus niet volledig te wanhopen maar het wordt afwachten waar hij geselecteerd wordt en hoe zijn rug uiteindelijk zal evolueren.

Voor een aantal hoogtepunten van Sullinger, check volgende clip:

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen