Bobcats kiezen Mike Dunlap

Door

De Charlotte Bobcats lieten het afgelopen seizoen het slechtste winstpercentage in de geschiedenis van de NBA optekenen. Het team van legende Michael Jordan won slechts 10,6% van zijn wedstrijden winnen en verbrak daarmee het record van de 72/73 Philadelphia 76’ers. Het was dan ook geen verrassing dat coach Paul Silas ontslagen werd. Na een lange zoektocht hebben de Bobcats eindelijk een nieuwe coach gevonden in de persoon van Mike Dunlap.

Het heeft even geduurd voor Michael Jordan en het management van de Bobcats een definitieve beslissing maakten omtrent hun nieuwe coach. Meteen na afloop van de reguliere competitie stuurden de Bobcats het bericht de wereld in dat ze een top tien van gewilde coaches hadden opgesteld. Onder andere Patrick Ewing kwam op gesprek bij zijn vroegere rivaal en ook legende Jerry Sloan liet aanvankelijk zijn interesse blijken. Geen van beide heren kreeg de job. Ewing niet omdat Jordan het niet wilde, Sloan niet omdat hij zijn kandidatuur introk. Het zag er dan lange tijd naar uit dat het ofwel Lakers assistent Quin Snyder ofwel Pacers assistent Brian Shaw zou worden. Uiteindelijk is het dus Mike Dunlap geworden, die ook deel uitmaakte van de top tien.

Voor de meeste zal Dunlap een onbekende naam zijn. Hij heeft vooral een reputatie opgebouwd in het college basketball. Vorig seizoen coachte hij er het team van St John nadat head coach Steve Lavin te horen kreeg dat hij prostaatkanker had. Voordien was de man die eeuwig vasthoudt aan de witte sportschoenen (zie foto) assistent bij de teams van Arizona en Oregon. De enige NBA-ervaring die hij heeft, deed hij op als assistent van George Karl bij de Denver Nuggets. Dunlap kan terugkijken op dertig jaar ervaring als coach maar heeft weinig ervaring op het hoogste niveau.

Dat hij gekozen werd door de Bobcats is dan ook verrassend. Maar er zijn ook een aantal goede redenen voor zijn selectie. De Bobcats hebben een ontzettend jong team en wilden daarom een coach met een sterke kennis van ‘the game’ en iemand die de spelers beter kan maken. En laat Dunlap net daar om bekend staan en veel aanzien genieten. De Bobcats zullen zich bovendien mogen opmaken voor een up-tempo offense want Dunlap speelt graag een hoog tempo.

Met de keuze van hun coach van de baan wordt het voor de Bobcats uitkijken naar de NBA draft. Wie zullen ze selecteren met de tweede pick? Of verschepen ze de pick naar een ander team in de hoop een jong talent naar North Carolina te krijgen? Het basketballeven in Charlotte staat alvast niet stil.

Het mocht dan wel een historisch zwak seizoen zijn voor de Bobcats, ook zij lieten een aantal mooie plays zien:

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen