NBA Draft Profile: Sam Dekker

Door

Northern Kentucky v Wisconsin

Sam Dekker is een speler die bijna elk NBA team vanaf het begin zou kunnen helpen. De junior van de Wisconsin Badgers heeft veel ervaring opgedaan in grote wedstrijden en hij heeft laten zien dat hij één van de meeste effectieve aanvallende spelers was dit seizoen. Hij is goed in de transitie, pakt offensive rebounds en hij kan bepalende schoten maken. Dekker is iemand die je terecht een all-rounder kan noemen.

Bekijk hier onze NBA Mock Draft 5.0

De Wisconsin Badgers hebben de afgelopen twee jaar veel successen geboekt. Samen met de andere ster speler van de Badgers won Dekker de Big Ten Championship Game en bereikten ze samen tweemaal de Final Four van de NCAA Tournament. Vorig jaar verloren ze in die Final Four van Kentucky en dit jaar verloren ze in de finale tegen Duke nadat ze revanche hadden gehaald op Kentucky die de absolute favoriet was.

Dekker kwam drie jaar geleden bij Wisconsin binnen als een ‘five-star recruit’. Zijn eerste jaar werd hij verkozen tot het Big Ten All-Freshman Team. In zijn tweede en derde jaar bij de Badgers stond hij op de watch lists voor zowel de Wooden Award als de Naismith Trophy. Toch leek het vaak dat een ander team beter bij hem had gepast. Hij stond drie jaar lang in de schaduw van Kaminsky en werd gedwongen om een systeem te spelen die veel trager opereerde dan hij had gewild.

Zijn snelheid en atletisch vermogen is dan ook iets wat zijn transitie naar de NBA kan versnellen. Hij is een stabiele factor voor een team, zowel qua aanvaller als verdediger. Een van de meeste indrukwekkende statistieken van dit seizoen is dat hij maar op zeven procent van alle aanvallen waarbij hij betrokken was de bal verloor. Daarmee is hij de meest balvaste speler in deze NBA Draft. Ook zou hij in verdedigend opzicht veel kunnen betekenen in de pick and roll verdediging gezien hij zowel shooting guards, small forwards als power forwards kan verdedigen.

Toch lijkt het er op dat Sam Dekker nooit echt een ster zal worden in de NBA, maar eerder een solide ‘role player’. Hij is geen betrouwbare drie punt schutter en hij raakt zelfs maar 70 procent van zijn free throws. Dit komt mede door slechte techniek, iets wat deels te repareren is, maar nooit helemaal. Een ander zorgwekkend punt is zijn lage assist percentage, wat met 8,6 procent bijzonder laag is. Zeker met een speler als Kaminsky naast hem.

Toch zal hij een NBA team heel blij maken. Spelers met de skill set van Dekker zijn bijzonder gewild gezien de huidige speelstijl in de NBA. Veel gaat afhangen van hoe snel hij de transitie naar de NBA kan maken, en hoe snel hij zijn aandachtspunten kan verbeteren.

Bekijk hier al onze Draft Profiles:

Frank Kaminsky

D’Angelo Russell

Justise Winslow

Karl-Anthony Towns

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen