NBA Analyse: Rose begint oude vorm terug te vinden

Door

Chicago Bulls v Utah Jazz

Derrick Rose is één van de grote uitblinkers deze play-offs. De point guard van de Chicago Bulls besliste met een buzzer-beater de derde wedstrijd tussen de Bulls en de Cavaliers en speelt zowel aanvallend als verdedigend erg sterk. DRose lijkt weer helemaal terug te zijn.

Rose, die in 2011 werd uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de NBA, had de afgelopen jaren te maken met erg veel blessures. In 2012 scheurde hij tegen Philadelphia 76ers, in de eerste ronde van de play-offs, een kruisband van zijn linkerknie af.

Meniscus in zijn rechterknie
Meer dan een jaar later scheurde de point guard in een duel tegen de Portland Trail Blazers ook een meniscus in zijn rechterknie af. Dit jaar kwam hij tijdens het reguliere seizoen tot slechts 51 wedstrijden. Hierin noteerde hij gemiddeld 17,7 punten, 4,9 assists en 3,2 rebounds per game. De grote vraag die veel mensen hadden, was of Rose ooit weer de oude zou gaan worden. Het antwoord op die vraag lijkt na tien wedstrijden in de play-offs ‘ja’ te zijn.

Milwaukee Bucks
De Bulls eindigden dit jaar op de derde plaats in de Eastern Conference met vijftig overwinningen en 32 nederlagen. In de eerste ronde stuitte de ploeg op de Milwaukee Bucks. Even leek Chicago er met een 4-0 overwinning vandoor te gaan, maar uiteindelijk had de ploeg van coach Tom Thibodeau zes wedstrijden nodig.

Rose was gemiddeld goed voor negentien punten, 6,5 assists en 4,3 rebounds per duel. Ook zijn vrije worpen gingen erg goed. De point guard raakte bijna negentig procent (89,5%).

Hij kwam twee keer meer dan veertig minuten in actie, oogde fit en had een aantal spectaculaire acties, zoals deze:

DRose vs. Kyrie Irving
Op dit moment nemen de Bulls het in de tweede ronde op tegen de Cleveland Cavaliers. Na vier wedstrijden is de stand 2-2. In drie van de vier wedstrijden noteerde Rose 25 punten of meer. Daarnaast speelde de point guard gemiddeld 39 (!) minuten. Niet alleen aanvallend speelde Rose tot nu toe erg sterk. Ook verdedigend staat hij zijn mannetje. Zijn directe tegenstander Kyrie Irving, die niet helemaal fit is, had in de eerste vier wedstrijden slechts een field goal percentage van 36,4 (!) procent. In de eerste ronde tegen de Boston Celtics was dat nog 43,5 procent. Daarnaast noteert hij gemiddeld 18,5 punten, 2,8 assists en 2,5 rebounds tegen de Bulls. In de laatste twee duels raakte Irving maar vijf van zijn 23 schoten (21,7%).

Vrijdagnacht liet Rose wederom zien helemaal terug te zijn. Bij een gelijke stand, 96-96, schoot de point guard een buzzer-beater raak en besliste daarmee de derde wedstrijd van de serie. Het was de eerste buzzer-beater ooit van de point guard in de play-offs.

Ook gisteren speelde DRose weer sterk. In het met 84-86 verloren duel was hij goed voor 31 punten, vier assists en twee rebounds. Van zijn 23 pogingen raakte hij er elf. Daarnaast raakte hij al zijn vrije worpen (7/7).

Statistieken

Morgenavond spelen beide teams weer tegen elkaar. Het duel begint om 1:00.

Foto: Getty Images
Statistieken: http://basketball-players.pointafter.com

8 Reacties
 1. Bahadir 9 jaar ago

  Voor mij zal Derrick pas echt terug zijn als hij weer met regelmaat gaat dunken. Zijn denderende dunks zijn het enige dat op dit moment ontbreekt in zijn spel: https://www.youtube.com/watch?v=y23CDZbJBms

  Maar zoals Thibs na afloop van Game 3 al zei: ”He’s still shaking the rust off”. We moeten dus geduld hebben.

  Heb altijd hoop gehad dat D-Rose weer in MVP-vorm zou verkeren en hopelijk houdt hij deze stijgende lijn vol en bewijst hij alle twijfelaars ongelijk.

  • Robert Prins 9 jaar ago

   Bahadir,

   Helemaal mee eens. De MVP-vorm heeft hij nog zeker niet, maar de dingen die hij nu laat zien, vind ik al mooi.

 2. Stellan 9 jaar ago

  Die explosieve dunks ontbreken inderdaad nog. Maar toch ben ik verbaasd hoe goed die speelt. Had dit eigenlijk niet (of zelfs nooit) meer van hem verwacht. Ik begin hem bijna de titel te gunnen…(maar stiekem hoop ik toch nog op de Warriors!)

 3. Jan Pammerdam 9 jaar ago

  Als Rose, net als Griffin, zijn game evolved, heeft ie minder belang bij dunks en is playmaken meer zijn game. Als Gasol weer terug is, en Rose hem vrij weet te spelen, komt hij op tussen de 13 en 18 assists per game. Dat + 20-somewhat punten, 8-somewhat rebounds is een triple double waiting to happen.
  Ik vind de nieuwe Rose minstens net zo goed als de oude Rose. De bank vd Bulls gaat het alleen niet redden tegen de bank van de Cavs in ronde 2. Ik zeg Cavs in 6.

  • Daniel Caraballe 9 jaar ago

   Vind de bank van de Bulls niet slechter als die van de Cavs hoor.Je hebt sparkplug Aaron Brooks, Taj Gibson, Mirotic en Hinrich. Wie brengen de Cavs? Slechts James Jones, die 1 dimensional is, Dellavedova en Iman Shumpert. Shawn Marion en Mike Miller spelen niet eens! En vind 13 tot 18 assists per wedstrijd voor Rose wel heel optimistisch..

 4. Martijn Scheeve 9 jaar ago

  Werkt ook wel mee dat Rose een Irving moet verdedigen die dusdanig geblesseerd is dat hij eigenlijk vooral als decoy wordt gebruikt. Verdedigend heeft hij regelmatig vrij baan gehad en wordt hij veel te laat opgepakt door Tristan Thompson: die natuurlijk positioneel een van de mindere big men is. LBJ komt vaak terecht als aangewezen man om Rose te defenden, echter kan hij nooit Butler vrij laten staan. Rose krijgt dus veel meer mogelijkheden dan vooraf voorspeld. Normaliter had Rose veel meer achter Irving aan moeten hollen, maar goed: dit neemt niet weg dat Rose natuurlijk wel gewoon als vanouds presteert!

 5. BJ 9 jaar ago

  Rose is inderdaad weer op de weg terug, maar je merkt soms toch dat hij wat voorzichtiger speelt. Dat is natuurlijk ook logisch. In het artikel staat dat Rose zijn 2 keer zijn kruisbanden heeft gescheurd, maar naar mijn weten klopt dit niet. Volgens mij heeft hij 1 keer zijn linkerkruisband gescheurd in 2012 en 2 keer de meniscus in zijn rechterknie gescheurd.

 6. Daniel Caraballe 9 jaar ago

  Zo sterk speelt hij verdedigend niet. En zijn eigen fieldgoalpercentage laat nog te wensen over vind ik. Zelf schiet hij ook maar 39% van het veld. Kyrie Irving schiet zo slecht omdat hij zelf niet fit is, de defense van Rose op hem is niet dusdanig dat hij zoveel mist. De team defense van Chicago is wel zo goed dat het ook z’n weerslag op het percentage van Irving heeft. Aanvallend is het bijna vintage Rose. De explosiviteit is bijna helemaal terug. Vind wel dat 3.3 turnovers per wedstrijd een beetje veel is…

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen