Wat brengt de NBA Draft Combine?

Door

Pittsburgh v Duke

Op 25 juni vindt de NBA Draft plaats. Met nog zo’n anderhalve maand voor de boeg krijgen de draft prospects tijdens de Draft Combine in Chicago dé kans om hun talenten te tonen. Vanaf donderdag 14 mei vinden de ‘on court’ activiteiten plaats. Tijd dus voor een korte vooruitblik.

Zoals elk jaar het geval is, doen niet alle prospects mee aan de Combine. Dit jaar zijn er enkele toppers die verstek laten gaan. Karl-Anthony Towns en Jahlil Okafor, de twee favorieten voor de #1 pick, nemen niet deel. Ook internationale toptalenten Emmanuel Mudiay, Mario Hezonja en Kristaps Porzingis bereiden zich liever op een andere manier voor op de draft.

Hierbij vind je alle deelnemers:

combine 2015

Grote namen
Welke grote namen zijn dan wel aanwezig? Allereerst: D’Angelo Russell. De combo-guard van Ohio State onderscheidde zich in zijn enige college seizoen als een natuurlijke scorer, inclusief uitstekend spelinzicht. De linkshandige Russell gaf tijdens onderstaand interview toe vooral Manu Ginobili als voorbeeld te stellen. En dat is ook zijn speelstijl. Het is voor Russell vooral belangrijk tijdens de Combine om aan te tonen dat hij werkt aan zijn kracht, waar hij voorlopig wat tekort komt.

https://youtu.be/F29-edAhfXk

Ook Frank Kaminsky wil zich maar al te graag tonen. De beste collegespeler van het voorbije seizoen lijkt een zekerheid voor de eerste ronde van de draft, maar moet toch nog wat scouts overtuigen. Is hij mobiel genoeg voor de NBA? Heeft hij voldoende lichaamskracht? Kan hij voldoende schoten creëren tegen NBA-spelers? Dat zijn vragen die Kaminsky moet trachten te beantwoorden.

https://youtu.be/5boSnFbbBP8

Beste wing?
In de SportAm Mock Draft 3.0 staan er drie wings in de top tien: Stanley Johnson, Justise Winslow en Mario Hezonja. Die laatste neemt dus niet deel aan de Combine, maar de de eerste twee wel. Johnson en Winslow zullen een strijd uitvechten voor de titel van beste wing. Beide heren staan vooral bekend om hun atletisch vermogen, in combinatie met een flink stel defensieve kwaliteiten en voorlopig beperkte offensieve skills.

https://youtu.be/evKf5ygvahM

Een andere wing die in nogal wat mock drafts hoog staat, is Kelly Oubre. De Kansas-speler kwam pas laat op gang in zijn enige college-seizoen, maar liet uiteindelijk zijn talenten als scorer zien:

https://www.youtube.com/watch?v=NRv7w6vA3-Q

5 on 5
Voor het eerst sinds 2008 zullen er weer wedstrijdjes 5-tegen-5 gespeeld worden. Dat onderdeel van de Combine werd afgeschaft omdat er teveel toptalenten hiervoor hun kat stuurden. Dat is eerlijk gezegd ook dit jaar het geval. Ongeveer de helft van de 60 deelnemers zullen deelnemen aan de wedstrijdjes in het Quest MultiSport Complex.

Vooral spelers die geprojecteerd staan als second rounders zien hier echter een unieke kans in om hun draft stock te verhogen. Daarbij zijn onder andere de broertjes Harrison, Aaron en Andrew, van Kentucky. Wie weet ontdekken enkele teams hier wel een ruwe diamant, oftewel een draft sleeper. Bekende second round picks van de voorbije jaren zijn Wes Matthews, Draymond Green, Chandler Parsons, Lance Stephenson, Hassan Whiteside en Jordan Clarkson.

https://youtu.be/y_YKTYV3z7Q

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen