NBA Analyse: LeBron James en het laatste schot

Door

Is LeBron James wel clutch? In de eerste twee wedstrijden van de NBA Finals 2015 werd dit vraagstuk wederom aangekaart. In beide wedstrijden stonden de Golden State Warriors en de Cleveland Cavaliers gelijk en kreeg LeBron James de kans om Cleveland, met nog enkele seconden op de klok, de leiding in de wedstrijd te bezorgen. Twee wedstrijden, twee momenten en twee verschillende beslissingen van James. Hier een analyse van beide momenten. Nam James de juiste beslissing?

Clutch
Al jaren zijn de meningen verdeeld over de stressbestendigheid van King James. Zijn fans zullen zeggen dat hij zonder enige twijfel clutch is. Zeker gezien gebeurtenissen uit het recente verleden.

En uiteraard zullen zijn haters het tegenovergestelde beweren. Ook, verrassend genoeg, gebaseerd op gebeurtenissen uit het recente verleden.

Met de buzzer-beater tegen de Chicago Bulls in game 4 van de Eastern Conference Semi-Finals kwam James op gelijke hoogte met Michael Jordan als het gaat om buzzer-beaters in de play-offs. Jordan wordt vaak gezien als een speler die excelleerde in de clutch. Als we de cijfers uit onderstaande tweet erbij pakken mogen we concluderen dat James dus wel degelijk kan presteren onder druk.

Maar in hoeverre hebben we dat teruggezien in de eerste twee games van de NBA Finals 2015? We weten al dat beide pogingen van James doel misten. Maar wat interessant is, is om te bekijken of LeBron de juiste keuze maakte op het moment dat het erom spande. Daarom analyseren we nu de shot selection van het laatste schot dat hij nam in het vierde kwart van beide wedstrijden.

Game 1
Hieronder het moment aan het einde van Game 1. LeBron krijgt de bal van Kyrie Irving met nog ongeveer 9 seconden op de klok. Na dik 4 seconden tijd genomen te hebben laat hij de bal los op nog 4,2 seconden te gaan in de wedstrijd. De bal mist doel. Hierna komt de bal nog gelukkig in de handen van Iman Shumpert terecht, die ook niet raak weet te schieten. De eerste optie was echter het schot van James.

Als we de player movement erbij pakken kunnen we het moment nog eens nader bekijken (door naar beneden te scrollen kan het moment op pauze gezet worden of opnieuw afgespeeld. Ook kan de animatie op volledig scherm getoond worden).

Eerder zagen we al dat Kyrie Irving na de timeout de bal over de middenlijn brengt en hem inlevert bij James, die het zoals zo vaak moet doen voor de ploeg uit Cleveland. Zoals we al heel vaak gezien hebben spelen de Cavaliers een ISO-play. Iedereen neemt afstand, zodat hun verdedigers mee moeten en er ruimte onstaat. Hierdoor komt LeBron in een één tegen één situatie en heeft hij de ruimte om te doen wat hij wil.

Als we kijken hoe de verdediging van de Golden State Warriors staat, zien we dat Klay Thompson Kyrie Irving verdedigt, omdat hij een prima perimeter defender is en Irving de meeste dreiging geeft. Curry, die overduidelijk de mindere verdediger is van beide Splash Brothers, staat hierdoor op Shumpert. Golden State verwacht niet dat Cleveland hem dit schot gaat laten nemen in deze situatie. Harrison Barnes staat op de rand van de bucket om eventueel de paint dicht te gooien als LeBron naar het bord zal gaan, maar houdt wel J.R. Smith in de gaten, die ook op de driepuntslijn staat te wachten. Draymond Green staat tussen Tristan Thompson en het bord in, zodat hij hem uit kan boxen voor de rebound en eventueel help-defence kan geven op een drive van James.

James wordt verdedigd door Andre Iguodala. Logisch, aangezien Iggy een elite verdediger is en ook de kracht heeft om het James moeilijk te maken. James houdt de bal een aantal seconden bij zich en gaat vervolgens naar de linkerkant van het veld achter de driepuntslijn. Opvallend is, dat dit met zoveel vastberadenheid gebeurt. Zeker als we zijn shotchart van de play-offs 2015 erbij pakken.

Shotchart

In de shotchart is te zien dat James gedurende de gehele play-offs erg slecht schiet van achter de driepuntslijn links op het veld. Precies de plaats waarvandaan hij deze wedstrijd probeert te beslissen. Ook zit Andre Iquodala hem op de huid en heeft hij dus absoluut geen open schot. We moeten dus stelen dat dit geen goed schot van de kant van James was. Hij schiet al niet goed vanaf deze plaats op het veld en dan heeft hij ook nog eens de hand van Iguodala in zijn gezicht. Geen slimme play dus. De stand is gelijk en in principe is één punt genoeg. LeBron is misschien wel de beste speler om naar het bord te laten gaan dankzij zijn kracht. De kans is groot dat dit een score of twee vrije worpen had opgeleverd. Grote kans dat de Cavaliers Game 1 dan ook gewonnen hadden.

Game 2
In game twee is de situatie iets anders, zoals in de play hieronder te zien is. Dellavedova neemt de bal in vanaf de zijlijn en James krijgt de bal een meter over de middenlijn in handen. Weer komt het neer op een ISO-play. Alle Spelers van de Cavaliers staan opgesteld op de driepuntslijn met uitzondering van Tristan Thompson die dichtbij bucket staat om een eventuele aanvallende rebound te pakken.

LeBron zet met een crossover Iguodala op het verkeerde been en probeert erlangs te komen. Op het moment dat de Warriors zien dat James voor de drive gaat proberen Thompson en Green de ruimte in de paint te verkleinen. Zonder succes want James komt er met zijn kracht en snelheid gewoon door, maar mist de layup. Thompson pakt de rebound wel maar zijn poging gaat ook mis.

LeBron maakt hier duidelijk de juiste keuze. Ook als we eerder getoonde shotchart in acht nemen. Dit keer gaat hij niet voor een moeilijk schot van een plek waarvan hij geen hoog percentage raak schiet. Hij kiest voor een drive. Een verstandige keuze omdat James 57,9% van zijn schoten maakt onder het bord. Ook maakt het blijkbaar niet heel veel uit dat er meerdere verdedigers de paint in duiken op het moment dat hij richting het bord gaat. Het schot wordt gewoon gelost. Wel had James ook nog opties om te passen naar bijvoorbeeld de volledig vrijstaande Dellavedova of de onder het bord staande Thompson, maar in principe was het een goede keuze om zelf voor de score te gaan.

Conclusie
We hebben gezien dat King James wel degelijk clutch is en niet bang is om zijn verantwoordelijk te nemen als het erom gaat. Of er überhaupt iemand anders in staat is om het beslissende schot te nemen bij Cleveland zullen we waarschijnlijk ook nooit te weten komen, aangezien de enige voor de hand liggende optie, Kyrie Irving, de rest van de finale zal gaan missen. James is in staat om een wedstrijd te beslissen en neemt de verantwoordelijkheid en in veel gevallen ook de juiste beslissing. Maar ook LeBron James is een mens. Of het in de komende wedstrijden nog nodig is dat James op het einde het heft in handen neemt moeten we nog zien. Als de games close zijn lijkt het me niet meer dan logisch dat we dit nog zullen zien. Of James dan de juiste beslissing neemt zullen we moeten afwachten.

Foto: Twitter

9 Reacties
 1. Kuups 7 jaar ago

  Mooi verhaal om te lezen, complimenten!

 2. Daan 7 jaar ago

  Mooi stuk Mike! Ik vraag me af of James bij het nemen van zijn schoten rekening houdt met het pakken van aanvallende rebounds, een wapen van de Cavs . In zowel Game 1 (Shumpert) als Game 2 (Thompson) was er een tweede kans, door James niet voor een buzzer-beater ging. Toeval?

  • Mike Tibbert 7 jaar ago

   Kijk goed naar beide ISO plays en waar Tristan Thompson zich bevindt. Die staat niet voor niks waar hij staat.

   In Game 1 was het natuurlijk geluk dat die bal bij Shumpert terecht komt. Zo lijkt het tenminste. Maar TT krijgt natuurlijk heel veel aandacht zodat Green bijvoorbeeld meer daarmee bezig is dan met de bal.

   LeBron zelf weet dat de kans er is met TT in de buurt.

 3. Sander Baarsma 7 jaar ago

  Voor mij persoonlijk houdt ‘clutch’ in dat je wedstrijden op het belangrijkste moment in je voordeel weet te beslissen. Hetzij door zelf de bal door het netje te mikken, hetzij door bewust voor zoveel afleiding te zorgen dat de tegenstander op het verkeerde been gezet wordt en een andere schutter in staat gesteld wordt de beslissende te maken. MJ beheerste dat tot in de puntjes, getuige bijvoorbeeld zijn ‘no push-off’ schot, maar ook door de bal naar Steve Kerr te distribueren, waar iedereen op MJ rekende. Gezegd moet worden dat, zoals Mike terecht aangeeft, LeBron momenteel weinig stabiele factoren om zich heen heeft die wèl voor de beslissing kunnen zorgen. Maar van een ‘clutch player’ verwacht ik persoonlijk dan wèl dat die bal dan ook de basket invliegt. En dat is James tot twee keer toe deze Finals, niet gelukt. Uiteraard allemaal mijn bescheiden mening 🙂

  • Mike Tibbert 7 jaar ago

   Maar hoe vaak heeft MJ hem genomen en gemist? Dat laten ze nooit zien in de docu’s.

   • Sander Baarsma 7 jaar ago

    Wedstrijden beslissen en belangrijke wedstrijden beslissen, zijn twee andere zaken. Als je zes Finals speelt en ze alles zes wint, dan doe je toch wel iets goed 🙂

   • Flowpiraat 7 jaar ago

    Als jordan ipv de lebron bij de heat zat hadden ze vorig jaar ook niet van de spurs gewonnen. Het team om je heen is natuurlijk nog steeds factor 1 naast je eigen prestaties.

 4. Flowpiraat 7 jaar ago

  Maakt het eigenlijk uit wie hem op dat moment maakt? Als er inderdaad 3 man op de superstar staan gefocused en bv dellevedova dovaat hem erin who cares right. Maar dat is behoorlijk offtopic. De stats spreken in het voordeel van lebron in deze en lebron is voor mij de meest bepalende speler die ik ooit heb zien spelen. Nog meer dan Jordan. dan heb ik het niet over puur talent en stijl want pretty obvious dat Jordan’s techniek er mooier uitziet. Niet effectiever persee. Anyways goed stuk keep em comin!!

  • Sander Baarsma 7 jaar ago

   Helemaal mee eens dat het niet uitmaakt wie het beslissende schot maakt. Maar – sorry maar daar-is-ie-weer – MJ (en ik ben absoluut geen fan van de man btw, maar ik noem hem nou eenmaal omdat ik hem zes Finals heb zien winnen) leek altijd precies te weten wat er op het belangrijkste moment in een belangrijke wedstrijd ging gebeuren en wist daar zo goed op te anticiperen, dat tegenstanders bij voorbaat al kansloos waren. En dat vind ik LeBron veel minder hebben. LeBron meer bepalend dat MJ? Dan denk ik niet. Kijk maar naar de eerste drie titels van de Bulls. Maar daar kunnen we natuurlijk eeuwig over blijven discussiëren. En dat is misschien nou juist net hartsitkke leuk om te doen! Dus inderdaad: keep em comin! Ondertussen geniet ik ontzettend van de Cavs en LeBron legt ongelofelijke cijfers op het parket. Op naar die eerste titel..!

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen