Butler

NBA Analyse: Beste en (verrassend) slechtste verdedigers in play-offs

Door

butler

‘Defense wins championships’. Althans, zo gaat de traditionele NBA-wijsheid. Met de eerste ronde van de play-offs achter de kiezen is het dus hoog tijd om de beste en slechtste verdedigers tot nu toe op een rij te zetten.

Jimmy = top

De beste verdediger van het pak was Jimmy Butler. De wing van de Chicago Bulls liet zijn tegenstanders van de Milwaukee Bucks liefst 11,2% slechter schieten dan normaal. Butler diende bijna veertien schoten per wedstrijd te verdedigen. De volgende Bull in de rij is Joakim Noah met een verschil van 5,2%. Pau Gasol strandde op eentje van 4,9%.

Vreemd genoeg besefte Jimmy Buckets zelf niet dat hij sterk aan het verdedigen was. Butler vond dat hij nog “geen ziel had verdedigd” nadat de Bulls Game 4 en Game 5 verloren van Milwaukee:

Een meer verrassende naam aan de top is Otto Porter. Ook de wing van de Washington Wizards deed tegenstanders 11,2% slechter schieten dan normaal. De Wizards maakten gehakt van de Toronto Raptors en daarbij was John Wall defensief op z’n best. Tegenstanders schoten amper 30,2% tegen hem. Wat 10,9% slechter was dan gewoonlijk. Met Marcin Gortat haalt nog een derde Washington-speler de top vijf. De Poolse center deed tegenstanders 9,2% slechter schieten.

De nummer vier en meteen de enige andere speler die zijn tegenstanders ruim 10% minder goed deed afwerken, is Marc Gasol. De center van de Memphis Grizzlies hield tegenstanders op een FG% van 35,2% en dat vergeleken met een ‘normaal’ FG% van 45,8. Goed dus voor een verschil van 10,6%.

Draymond moest aan de bak

Als we even stilstaan bij het gemiddeld aantal te verdedigen schoten, staat één man met stip aan kop: Draymond Green. De forward van de Golden State Warriors moest ruim 25 schoten per wedstrijd verdedigen, een gevolg van zijn defensieve taak tegen Anthony Davis. Green kon daarbij echter geen slechter FG% afdwingen dan normaal. De New Orleans Pelicans schoten namelijk even goed als verwacht: 47%.

Maar zoals we ondertussen weten, speelt Green enkel en alleen voor een titel:

https://youtu.be/a2LBWCdfkMU

Tim Duncan moest dan weer de tegenstand met het hoogste ‘normale’ FG% verdedigen. Concreet: 52,1%. Het ouderdomsdeken van de San Antonio Spurs stond echter alweer paraat en liet zijn tegenstand van de LA Clippers 6,6% slechter schieten. Aan de overkant deed Blake Griffin het defensief nog beter dan zijn grote voorbeeld. De forward zorgde ervoor dat de tegenstand 7,6% minder goed afwerkte dan verwacht. Daarmee deed hij ook een stuk beter dan Chris Paul (3,7%).

Twee spelers die de perceptie meesleuren om ‘slechte verdedigers’ te zijn, deden het uiteindelijk beter dan verwacht. Kyrie Irving hield zijn tegenstanders van de Boston Celtics onder de 40% shooting en presteerde daarmee 3,4% beter dan verwacht. Damian Lillard kwam uit op een iets kleiner verschil met 1,9% maar stond dus defensief wel zijn man tegen Memphis. Ook opvallend waren de amper 7,5 schoten per wedstrijd die LeBron James diende te verdedigen. De Celtics hadden blijkbaar weinig zin om The King offensief aan te vallen.

DeAndre en…Kawhi waren flop

Met voorsprong de zwakste verdediger van de eerste ronde was Jonas Valanciunas. De Litouwer van de Raptors liet zijn tegenstanders liefst 63,3% schieten. Daarmee deden de Wizards 13,8% beter dan verwacht. Valanciunas moest vooral op Gortat verdedigen, en die speelde enorm efficiënt in de pick-and-roll. Een werkpunt dus voor de Litouwer.

Geen commentaar:

De andere speler die tegenstanders ruim 10% beter liet schieten dan normaal is DeAndre Jordan. De Spurs schoten 61,7% van hun schoten raak tegen de center van de Clippers, die onlangs nog derde eindigde in de stemming voor Defensive Player of the Year. Daarmee deed San Antonio 13,1% beter dan normaal.

Blijkbaar is er dus een heleboel meer nodig om een defensief anker te zijn dan rebounds pakken en schoten blokken. Dat bewijst ook onderstaande grafiek. De defensive én offensive rating van de Clippers was beter toen Jordan op de bank zat:

dj on off 2

(Opmerking: Hoe hoger de offensive rating, hoe beter. Hoe lager de defensive rating, hoe beter. De net rating is het verschil tussen beide.)

De meest verrassende naam die de eerste ronde als defensieve flop doorkwam, is Kawhi Leonard. Juist, de regerende DPOY. De tegenstand schoot liefst 6,2% beter dan normaal in duel met Leonard: 54,4% vs. 48,2%. Toch was, in tegenstelling tot Jordan, de defense van de Spurs niet zwakker met de forward tussen de lijnen. Leonard verdedigde namelijk regelmatig op Blake Griffin en ook Chris Paul, waardoor hij telkens uit positie moest opereren. Dat vertaalde zich dan ook in een defensief mindere serie.

Voor de liefhebbers gooien we er nog een paar sterspelers bij. Stephen Curry liet tegenstanders van New Orleans 6,6% beter schieten dan normaal. Ook James Harden was defensief (alweer) niet op z’n best. Dallas raakte zijn doelpogingen 5,6% beter dan verwacht. En de Celtics werkten 4,5% beter af tegen Kevin Love dan verwacht.

Bekijk hier alle defensieve statistieken uit deze analyse op NBA.com/stats.

Foto: Twitter

Ook leuk om te lezen