NBA 30-in-30 | Phialdelphia 76ers: Eindelijk kans op kampioenschap?

Door

Het NBA-seizoen komt weer dichterbij en dus is het tijd voor een 30-in-30. Vandaag nemen we de Philadelphia 76ers onder de loep. De Sixers waren misschien wel één van de grootste favorieten om de Warriors van de troon te stoten, maar we weten allemaal hoe dat is geëindigd. Nu, na een drukke zomer, hebben ze een nieuwe kans om voor het eerst in 37 jaar kampioen te worden.


OFFSEASON


In de draft mochten de Sixers twee keer kiezen. Met hun eerste keuze (20ste pick) kozen de Sixers voor Matisse Thybulle. Thybulle komt van Washington, waar hij drie jaar speelde. Aanvallend gezien is hij niet bijzonder. Hij heeft in die drie jaar nooit meer dan 11,2 punten per wedstrijd gescoord, en dat was vorig seizoen zelfs nog lager. Hij zal dus niet de ene na de andere bal er in gooien. Hij schoot in zijn gehele carrière (135 wedstrijden) 119 drietjes raak (35,8%). Hij schiet wel scherper als hij binnen de driepuntslijn gooit. Dan schiet dat percentage omhoog naar 55,5%. Onder de basket ging dat percentage nog meer omhoog naar ruim 63%. We kunnen dus gerust zeggen dat hij niet speciaal gehaald is voor zijn aanvallende kwaliteiten.

Hij moet het echt van zijn verdediging hebben. Thybulle eindigde vorig seizoen als een van twee spelers (sinds 1992) die minimaal drie steals en twee blocks per wedstrijd kon noteren. Hij gaat vooral ingezet worden als defensive specialist.

Met de 54ste pick koos de ploeg uit Philly voor Marial Shayok. Shayok, shooting guard van beroep, komt van Iowa State. Vooral zijn aanvallend spel is het bekijken waard. Hij vindt altijd manieren om schoten te maken, en dat terwijl hij ook een hoog percentage schiet (49,4% FG en bijna 39% 3PT). Hij gaat hoogstwaarschijnlijk maar weinig minuten maken dit jaar bij de Sixers zelf, maar we zien Shayok op zeker nog terug in de G-League.

FREE AGENCY

‘Philly’ was druk met grote namen op de transfermarkt. Voorafgaand aan deze free agency wisten ze dat het moeilijk was om de big-four te behouden, omdat zowel Jimmy Butler als Tobias Harris free agents waren. Zo kwam vrij snel het nieuws dat Jimmy Butler de Sixers na één seizoen alweer zou verlaten. Hij is naar de Miami Heat gegaan. Dit had wel wat voeten in de aarde. Een four team trade (!) zorgde hiervoor. Butler ging door middel van een sign and trade naar Miami voor Josh Richardson. Naast Butler verloren de 76ers ook J.J. Redick (Pelicans), Boban Marjanovic (Mavericks) en TJ McConnell (Pacers). Hierdoor hadden de 76ers wel de financiële ruimte om Harris langer aan zich te binden.

Een paar dagen later was het goede nieuws voor de fans van de Sixers daar. Tobias Harris tekende een verlenging van zijn contract. Hij speelt de komende vier jaar nog in de ‘city of brotherly love’. Maar dat was niet het laatste ‘grote’ nieuws voor de fans. Dezelfde dag werd duidelijk dat ook Al Horford voor vier jaar de overstap naar Philly ging maken. Maar het front office was ook toen nog niet klaar. Kyle O’Quinn was de volgende naam die de overstap waagde. De big man speelde vorig seizoen voor de Pacers.


SELECTIE


De definitieve line-up voor de Philadelphia 76ers staat vast. Het wordt vooral vechten om de minuten die er overblijven. Op de point-guard-positie start Ben Simmons met naast zich Josh Richardson. Beide spelers zullen al aardig wat minuten gaan opzuigen. De forwardposities worden ingevuld door Tobias Harris en Al Horford. En op de center-positie speelt Joël Embiid. Ook deze drie namen gaan behoorlijk wat minuten opslokken voor de neus van andere spelers.

Achter Simmons en Richardson zullen Shake Milton en Zhaire Smith gaan spelen in het backcourtOp de forward-posities hebben ze James Ennis III en Mike Scott. Op de centerpositie zal Jonah Bolden zijn minuten gaan maken. De overgebleven minuten zullen worden ingevuld door Trey Burke, Kyle O’Quinn en Matisse Thybulle.


CONCLUSIE


Na tussen hoop en vrees gezeten te hebben, hebben de Sixers in ieder geval Tobias Harris weten te behouden. Het is jammer dat Jimmy Butler weg is, maar de fans zullen meer dan tevreden zijn met Josh Richardson en Al Horford als hun vervangers. Een betere starting five zou je in de NBA niet snel vinden. Niet alleen aanvallend, maar ook verdedigend is dit een elite team. Het zijn echter niet de starters die de Sixers zorgen moeten baren, maar de rest van de spelers. Er zit geen enkele naam bij die een goede reputatie heeft en die het team in de second unit kan dragen. Bij een blessure, laten we zeggen van Embiid, is het probleem al vrij groot. Toch hebben ze meer dan genoeg kwaliteit om ver in de playoffs te komen en misschien wel kampioen van de NBA te worden.

Conclusie: 58-24

(Cover foto: Jesse D. Garrabrant/NBAE | Getty Images)

Ook leuk om te lezen