Anthony Bennett: van eerste pick tot de waiver wire

Door

2013 NBA Draft

De Minnesota Timberwolves zouden komend seizoen met Karl-Anthony Towns, Andrew Wiggins en Anthony Bennett de eerste picks uit de voorbije drie NBA Drafts op hun roster hebben. Niet dus. Maandag raakte bekend dat de Wolves het contract van 2013 toppick Bennett ontbonden hebben. Op twee jaar tijd van eerste pick naar de waiver wire, het is uniek. SportAmerika werpt een blik op de carrière van de Canadees tot nu toe.

Te vroeg richting NBA
Anthony Bennett stond in 2012 als de #1 forward en de #7 speler overall op de ‘recruiting list’ van ESPN. Een toptalent dus. Hij kon naar Oregon, maar verkoos UNLV. Bij de Runnin’ Rebels ontpopte hij zich al snel tot een sterkhouder. Bennett was als freshman gemiddeld goed voor zestien punten, acht rebounds, ruim één block en dat met een FG% van 53,3 en 36 gemaakte driepunters (37,5%).  Scouts waren wild van zijn mogelijkheden als ‘stretch four’, een positie die steeds belangrijker aan het worden is in de NBA.

Er waren echter heel wat kritische vragen te stellen bij het enige college seizoen van Bennett. De als vijfde gerangschikte Rebels gingen er in het NCAA Tournament meteen uit tegen #12 California. Bennett raakte slechts vier op elf schoten tegen een paar grotere spelers (David Kravish en Richard Solomon), hoewel hij ook elf rebounds pakte. Bovendien staat de MWC Conference niet bepaald te boek als één van de sterkste in college basketball.

Bennett speelde overigens met een zwakke schouder, welke hem halverwege het seizoen een tijd aan de kant hield. Vrij snel na het einde van het seizoen liet hij zich opereren. Het was dan ook een verrassing dat Bennett na slechts één seizoen college voor de overstap naar de NBA koos. Zijn talent was merkbaar, maar van een vergelijking met Larry Johnson (welke regelmatig gemaakt werd) was nog niet echt sprake…

Gedoemd tot falen
In de aanloop naar de draft werd Bennett (zoals alle talenten) tot in het kleinste detail geanalyseerd. Al snel werd duidelijk dat hij een potentiële top tien pick was. Zijn offensieve skills leken simpelweg te groot om zijn defensieve minpunten te laten doorwegen en hij liet zich positief opmerken tijdens enkele pre-draft workouts. Bennett werd dan ook uitgenodigd in de Green Room…maar toen zijn naam als eerste werd afgeroepen door David Stern, viel letterlijk iedereen van zijn stoel.

De Cleveland Cavaliers verrasten vriend en vijand door Bennett als eerste te selecteren. Menig analist was ervan overtuigd dat Bennett een talentje was, maar de ‘next NBA star’? Nee, dat net niet. Daarvoor was hij teveel een ‘tweener’, niet atletisch genoeg, defensief veel te zwak en waren er teveel vragen over zijn blessuregeschiedenis. Bovendien kwam er meteen een gigantische druk op de schouders van de Canadees (eerste Canadees ooit als #1 pick), die helemaal niet wist dat de Cavs hem als eerste zouden kiezen.

“Niemand weet echt wat de Cavaliers gaan krijgen met Anthony Bennett. Ik twijfel zelfs of de Cavaliers zelf weten wat ze in handen hebben met Bennett” – Steve Kerr in 2013

Gezien de revalidatie na zijn schouderblessure en onverwacht hoge draftpositie was Bennett eigenlijk gedoemd om te falen. Hij maakte die zo belangrijke voorbereiding op zijn eerste NBA-seizoen niet volledig mee en kampte meteen met overgewicht. Bennett miste vervolgens zijn eerste zestien schoten in de NBA en werd al vrij snel in de hoek van ‘draft busts’ geplaatst. Er zijn betere manieren om je zelfvertrouwen te behouden.

Nieuwe start
Vorige zomer was Bennett niet meer dan een ‘throw in’ in de deal die zijn landgenoot Andrew Wiggins naar Minnesota bracht. Maar ook daar had hij af te rekenen met blessures, waardoor hij 25 wedstrijden miste. Toch maakte de Canadees enige vooruitgang, vooral qua efficiëntie. Dat is ook te zien in onderstaande shot charts, waar voor zijn periode in Minnesota zelfs enkele oranje en rode bollen te zien zijn (bovengemiddeld FG% vanaf die plek). In november scoorde Bennett 20 punten in een wedstrijd tegen San Antonio.

De T-Wolves lichtten zelfs zijn optie voor het seizoen 2015/2016. Op dat moment een teken dat ze wel door wilden met Bennett, ondanks een heleboel spelers op de forwardposities. Het was dan ook enigszins verrassend dat het contract van de Canadees ontbonden werd. Bennett wil volgens verschillende bronnen zijn opties in de NBA helemaal open houden en niet wegkwijnen in Minnesota. Hij plaatste dan ook fier een workout-video online, waarin hij een stuk fitter oogst dan voordien.

Of Bennett nog een grote toekomst wacht in de NBA blijft gissen. Talent verdwijnt niet zomaar en de omstandigheden waren de Canadees niet bepaald goedgezind. Blessures en te hoge verwachtingen hebben zijn carrière tot nu toe de slechtste ooit gemaakt voor een #1 pick. Bennett is namelijk de eerste die het vierde jaar van zijn rookiedeal niet haalt… Maar als hij als pakweg achtste gekozen werd, was dit artikel helemaal niet nodig geweest. Bennett een nieuwe start laten maken en hem gewoon even tijd geven, lijkt het allerbeste voor iedereen.

Heeft Anthony Bennett nog een toekomst in de NBA?

Ja, als starter
Ja, als bankzitter
Ja, als bankvuller
Nee

Poll Maker

Foto: Getty Images 

1 Reactie
  1. D.N. 6 jaar ago

    “Bennett werd dan ook uitgenodigd in de Green Room…maar toen zijn naam als eerste werd afgeroepen door David Stern, viel letterlijk iedereen van zijn stoel.”

    In het filmpje viel letterlijk niemand van zijn stoel.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen