MVP Race (2): ‘Melo Time

Door

Welke speler schitterde, welke speler faalde? Elke maandag belicht SportAmerika de tien beste spelers in de league op weg naar de ultieme individuele award, de Maurice Podoloff Trophy. Wie wordt de opvolger van LeBron James als nieuwe league MVP, of gaat de King er voor de vierde maal mee aan de haal? Week 2 in de MVP Race: ‘Melo Time.

Regelmatig besteedden we al aandacht aan Carmelo Anthony en zijn Knicks. Het altijd terugkerende issue was nooit zijn scorend vermogen, maar wel zijn gebrek aan verdedigende kwaliteiten. Onder Mike Woodson lijkt Carmelo echter eindelijk om. De laatste weken van vorig seizoen waren al een voorbodede goede start van de Knicks bevestigen het nog maar eens. Carmelo straalt energie uit. Hij is natuurlijk nog steeds geen elite verdediger, maar zijn teamgenoten bespeuren een gedragsverandering bij ‘Melo. Iemand die voorop gaat in de strijd en alles uit de kast trekt om die zege binnen te halen.

Het lijkt erop dat de afwezigheid van de geblesseerde Amar’e Stoudemire alleen maar goed is voor de Knicks. Dit komt niet geheel onverwachts, aangezien Stoudemire eigenlijk vooral Anthony in de weg liep en er voor zorgde dat Carmelo zich veelal beperkte tot schoten relatief ver van de basket. Zonder de aanwezigheid van Stoudemire is de weg naar de basket echter vrij en dat geeft ‘Melo meer kansen tot scoren.

Hoe het verder gaat in New York als Stoudemire weer terugkomt van zijn blessure is een interessante vraag, maar valt voor coach Woodson zeker in de categorie luxe-problemen. Voorlopig zijn de Knicks uitstekend gestart, met Carmelo Anthony in de absolute leidersrol.

 

#1 | Carmelo Anthony (4)

New York Knicks, 4-0 

27.3 P (0.457 FG%, 0.762 FT%), 7.3 R / 1.5 A / 1.2 B

Carmelo Anthony op nummer één. Wie had verwacht. Als de Knicks dit seizoen een 82-0 record behalen blijft Anthony hier ook de rest van het seizoen staan (overigens ook als ze tussen de 65 en 81 duels winnen). ‘Melo lijkt woord te houden en is dit seizoen minder gefocust op scoren, hoewel hij nog steeds de meeste punten maakt. Buiten het duel tegen Miami (28 schoten) heeft ‘Melo niet meer dan 22 schoten genomen. Tegen Dallas maakte hij 14 maal de gang naar de vrijeworplijn. Anthony is goed bezig en de Knicks profiteren.

 

#2 | Kobe Bryant (3)

Los Angeles Lakers, 3-4 

26.1 P (0.538 FG%, 0.917 FT%) / 5.7 R / 4.1 A

Als de MVP Race de race voor wie de meest dodelijke blikken kan geven was geweest, had Kobe met vlag en wimpel gewonnen. Nu Brown weg is, en zijn geliefde Zen Master aan de kant is geschoven, moet Kobe het met Mike D’Antoni doen. Weer een Mike. Eens kijken hoe dat afloopt. In elk geval kan Kobe zijn borst nat maken voor veel rennen. Bryant presteert ondertussen prima. Hij is uitermate effectief en komt elke wedstrijd een stapje dichter bij die 30.000 punten-grens. Nog 333.

 

#3 | LeBron James (7)

Miami Heat, 5-2

21.9 P (0.553 FG%, 0.655 FT%) / 1o R / 6.1 A

Waren we vorige week nog enthousiast over de hogere efficiëntie vanaf de vrijeworplijn en het hogere aantal blocks dat LeBron had. Dat enthousiasme is na deze week wel over. Een schot blokte James deze week in vier duels. En zijn percentage geraakte vrije worpen daalde deze week tot de slechtste in zijn loopbaan. Hij raakte er slechts zes van de veertien. Verder doet LeBron het aardig, heeft hij al drie bijna triple-doubles genoteerd, maar moet hij zich misschien toch ook iets meer op scoren focussen.

 

#4 | Kevin Durant (8)

Oklahoma City Thunder, 5-2

22.6 P ( 0.505 FG%, 0.848 FT%) / 10.6 R / 4 A / 1.6 S  

Het is allemaal nog niet spectaculair wat Durant laat zien (ok, dit wel). Ja, hij pakt meer rebounds en ja, hij geeft meer assists, en nee, het gaat niet om de individuele statistieken, maar je verwacht van Durant toch op zijn minst 25 punten per duel. Dat kan allemaal nog wel komen, maar de Thunder hebben op de lange termijn een Durant nodig die zo’n 20 schoten per duel neemt, geen 16, 17. Daarvoor is hij veel te goed en is zijn kompaan Westbrook (die niet voor niets niet in deze lijst is terug te vinden) te wisselvallig.

 

#5 | Tony Parker (2)

San Antonio Spurs, 6-1 

12.7 P (0.390 FG%, 0.722 FT%) / 2.7 R / 7.7 A

Een van de slechtste weken in de loopbaan van Parker. Zeker weten. En het opvallende is dat de Spurs gewoon doorgaan met winnen. Zegt dat iets over de invloed van Parker op het team? Is hij dan misschien toch niet zo belangrijk als we denken dat hij is? Slechts 6 schoten op 25 pogingen gingen de afgelopen drie duels raak. Slechts 4 keer nam hij een vrije worp en in twee van de drie duels zelfs niet eenmaal. Gemiddeld vijf punten. Nee, het was niet best. Maar who cares? Winnen is winnen.

 

#6 | Chris Paul (6)

Los Angeles Clippers, 5-2

17.1 P (0.494 FG%, 0.897 FT%) / 3.6 R / 10.3 A / 2 S

Paul kende statistisch niet de meest spectaculaire week, maar ondertussen staan de Clippers wel op drie opeenvolgende zeges. In duels al tegen de Cavaliers (101-108 nederlaag) moet Paul echter meer brengen. Slechts 10 schoten en 17 punten en 9 assists is in zulke duels niet voldoende. Hij moet het spel meer naar zich toetrekken. Het is nog vroeg, maar Paul heeft de All-Star vorm nog niet te pakken. Het moet de kleine man echter goed doen om de struggles bij de stadsgenoot te zien. Blij dat ie daar niet zit.

 

#7 | James Harden (1)

Houston Rockets, 3-3 

26.5 P (0.443 FG%, 0.852 FT%) / 5.2 R / 4.5 A / 1.7 S

Het kon natuurlijk ook geen feest blijven in Houston. Na de geweldige openings explosie is de Harden Storm gaan liggen. Nog steeds zijn de cijfers prima, maar niet meer zo ongelooflijk als de eerste paar duels. Harden geeft de Rockets minimaal twintig punten per avond en kan een 25-5-5- speler te worden. Er zijn maar een handjevol spelers die jaarlijks zulke cijfers op de borden zetten, dus Harden zal nog wel even blijven hangen in de race. Maar voor die nummer één positie komt hij nu even niet in aanmerking.

 

#8 | Rajon Rondo (10)

Boston Celtics, 3-3

14.7 P (0.507 FG%, 0.550 FT%) / 4.5 R / 13.3 A / 1.8 S

En dat was nummer dertig. Dertig duels op rij heeft Rondo zijn medespelers minimaal tien keer van een assist voorzien. Het is de op twee na langste streak ooit. John Stockton deed het ooit in 37 duels en Magic Johnson in maar liefst 46 wedstrijden op een rij. Het zou de Celtics goed uitkomen als Rondo ook nog wat meer zou scoren (zo tegen de 20 punten), dan zou hij zonder twijfel de beste guard zijn in de league. Nu is hij vooral de beste passing guard, die wel erg efficiënt scoort. Maar what’s up met de vrije worpen Rajon?

 

#9 | Joakim Noah (-)

Chicago Bulls, 4-2

15 P ( 0.500 FG%, 0.813 FT%) / 9.2 R / 3.3 A / 1.7 S / 2.5 B

De mister Do-It-All voor de Bulls. Met de afwezigheid van Derrick Rose is het Noah die zich al vroeg in het seizoen opwerpt als de leider van het team. Met zijn ongebreidelde enthousiasme en werklust voorkomt hij een hoop ellende voor de Bulls. Hij heeft career highs in minuten, punten, blocks, steals en assists. Mede, of misschien wel vooral, dankzij zijn spel zijn de Bulls het seizoen uitstekend gestart.  Zijn beste duel speelde hij tegen Orlando Magic waarin hij 20 punten, 9 rebounds, 4 assists en 5 blocks noteerde.

 

#10 | Jrue Holiday (-)

Philadelphia 76ers, 4-2

18.2 P (0.448 FG%, 0.840 FT%) / 3.8 R / 9.3 A / 1.7 S / 5.7 T

Holiday kent een uitstekende start bij de 76ers. Zonder de geblesseerde Andrew Bynum en de vertrokken Andre Iguodala en Lou Williams, komt veel van de druk op de schouders van de 22-jarige guard. Tot op heden gaat hij daar goed mee om. Na twee kansloze nederlagen tegen de Knicks, leidde Holiday de 76ers naar drie zeges op rij waarbij hij tweemaal een double-double noteerde. Hij moet nog aan zijn turnovers werken, maar hij heeft de bal zo vaak in handen dat je het hem nauwelijks kwalijk kunt nemen.

 

Uit de lijst: Brandon Jennings (Milwaukee Bucks), Brook Lopez (Brooklyn Nets)

 

Lees hier de MVP Race van vorige week: De Harden Way.

Ook leuk om te lezen