MVP 2011-2012 (8): Fotofinish The King vs. Durantula

Door

 

Op deze plek bespreken we elke woensdag de top-10 van spelers die in de race zijn voor de Maurice Podoloff Trophy, kortweg de MVP-award.

mvpjwz MVP 2011 2012: Melo goes defense Over precies een maand beginnen de playoffs. Op 26 april worden de laatste wedstrijden in het reguliere seizoen afgewerkt en twee dagen later staan de eerste duels in de eerste ronde van de NBA-playoffs 2012 op het programma. In het oosten lijken de acht teams al zo goed als zeker bekend. Alleen in New York zullen de fans nog even gespannen af moeten wachten of het Woodson-effect lang genoeg aanhoudt. Als dit het geval is zullen de Knicks het veld van Chicago, Miami, Orlando, Philadelphia, Indiana, Atlanta en Boston completeren.

Met nog een maand te gaan is één ding in elk geval zeker en dat is dat de MVP-award naar of Kevin Durant gaat of LeBron James. Voorafgaand aan het seizoen was eigenlijk al duidelijk dat die twee zouden bepalen wie met de eer ging strijken, Durant voor de eerste maal of James voor nummer drie. En nog steeds is het een nek-aan-nekrace tussen de twee. Vanaf de All-Star Break, waarin Durant de prijs voor meest waardevolle speler won, lijkt Durantula echter langzaam uit te lopen op James. The King speelt nog wel goed, maar niet meer uitmuntend. De confrontatie tussen de twee van afgelopen zondag, de eerste van het seizoen, bevestigde dit beeld. Durant zette offensief een knappe allround game neer en hield zich defensief uitstekend staande tegen LBJ (bekijk hier een aantal highlights van Durant tegen de Heat).

Het zal dan ook geen verbazing wekken dat Durant de leiding in de MVP-race weer heeft overgenomen van LeBron. Het is stuivertje wisselen aan de kop. Het is als een sprint in Milaan-San Remo. Wie gaat hem winnen, dan ligt die op kop, dan een ander en uiteindelijk gaat nummer één met de winst aan de haal. Of toch nummer twee? Een fotofinish van de beste soort. Dat is de strijd die tussen deze twee spelers gaande is. Durant ligt nu op kop, maar is dat over een week nog steeds zo? Of over twee weken? Durant en James spelen nog één keer tegen elkaar, volgende week woensdag in Miami. Daarna zal blijken welke van de twee spelers over de beste eindsprint  beschikt.

1. (2) Kevin Durant | Oklahoma City Thunder, 38-12

Durant en de Thunder kenden een uitstekende week met drie opeenvolgende zeges. Natuurlijk was de overwinning op Miami in mentaal opzicht de belangrijkste, maar ook de zege op Minnesota na twee verlengingen en een ontketende Kevin Love (51 punten) was goed voor het vertrouwen van de Thunder. Durant was in alle duels belangrijk en viel niet alleen op door zijn scorend vermogen, maar ook in de manier waarop hij zijn teamgenoten betrok in de wedstrijden en hoe hij defensief vooropging in de strijd. Statistieken van Durant: P 27.9 R 8.1 A 3.6

2. (1) LeBron James | Miami Heat, 35-13

Niet de makkelijkste dagen voor James. Een -lichte- blessure aan elleboog en vinger, een halve hersenschudding. Hij zegt er geen last van te hebben, maar lijkt toch niet helemaal fit. Thuis hebben James en co geen moeite om de zeges te pakken, maar buiten Miami is het allemaal een stukje minder. En om dan met excuses te komen als dat Miami niet de jongste ploeg is in de league en dat daarom wordt verloren. Dat is een beetje kinderachtig. Iets meer energie en concentratie en het komt helemaal goed met James en de Heat. Statistieken van James: P 26.7 R 8.3 A 6.6 .

3. (3) Dwight Howard | Orlando Magic, 32-18

Drie wedstrijden, drie zeges. En Howard kende een uitstekende week. Drie double-doubles, ruim over de vijftig procent schotpercentage en zelfs zijn vrije worpen waren op een aardig niveau (voor zijn doen). De tegenstanders waren weliswaar niet van playoff-kaliber, desondanks lijkt Howard in Ryan Anderson een maatje gevonden te hebben die naast hem staat in de strijd om de Magic naast de Bulls en de Heat te krijgen. Met de keus om in Orlando te blijven lijkt Orlando langzaam meer vertrouwen te krijgen. Met dank aan Howard. Statistieken van Howard: P 21.1 R 14.7 B 2.2.

4. (5) Kobe Bryant | Los Angeles Lakers, 31-19

De laatste drie duels kwam Kobe niet tot twintig of meer schoten. Dat is vrij opvallend voor Kobe. Het ging deze week vooral over het feit dat Mike Brown zijn sterspeler op de bank zette in het vierde kwart, de tijd in een wedstrijd dat Bryant moet schitteren. Iedereen viel over Brown, maar de twee hoofdrolspelers bleven kalm. Dat was goed van Kobe. Niet goed, al die gemiste driepunters. In de laatste vijf duels raakte hij slechts zes van de 26 driepunters. Over het seizoen staat hij op een schamele 28.9 procent, het op twee na laagste percentage uit zijn loopbaan. Statistieken van Bryant: P 28.3 R 4.7 A 5.5.

5. (7) Tony Parker | San Antonio Spurs, 34-14

San Antonio was in alle vier de duels van daeze week te sterk voor de tegenstander. Het was niet de beste week voor Parker. In de zege op Dalles kreeg Parker rust van coach Gregg Popovich, na een matige vertoning een duel eerder tegen de Timberwolves. En ook in de overwinning op de Hornets presteerde Parker uitermate wisselvallig. Het seizoen duurt nog een maand en de Spurs staan er weer goed voor in de competitie, maar belangrijkste is om Parker, Duncan en Ginobili fit te hebben voor de playoffs en te voorkomen dat San Antonio niet verder komt dan de eerste ronde.Statistieken van Parker: P 19.5 R 2.8 A 8.

6. (6) Chris Paul | Los Angeles Clippers, 28-21

Een mindere wedstrijd moet kunnen, zeker als je op bezoek moet bij de Thunder. Maar om daarna je oude team een vriendendienst te bewijzen met een ondermaatse prestatie (slechts vijf van de veertien schoten raak) is een beetje overdreven. Paul en Clippers namen al revanche voor de nederlaag tegen de Hornets, maar de Clippers hebben een scherpe Paul nodig om uit de kluwen teams te blijven die strijden om de onderste playoffplaatsen in het westen. Statistieken van Paul: P 19.5 R 3.5 A 8.6.

7. (8) Kevin Love | Minnesota Timberwolves, 24-27

Wat valt er nog te zeggen over Love? Had hij bij de Lakers, Celtics, Mavs, Spurs, Heat, Bulls of Knicks gespeeld dan had hij die MVP-award met twee vingers in de neus gewonnen. Nu speelt hij echter bij de Timberwolves. En met een dergelijk team win je niet zomaar de Maurice Podoloff Trophy. Het lukte Kevin Garnett ooit en als Love bij de Wolves blijft zal het hem ook wel lukken. Voor nu moeten we maar gewoon genieten van de videogame scores die Love avond aan avond noteertStatistieken van Love: P 26.3 R 13.8 A 1.9.

8. (4) Derrick Rose | Chicago Bulls, 40-11

Een fitte Derrick Rose zou nooit op plaats acht in deze lijst terechtkomen. En geen enkel moment zou er de overweging zijn om Rose buiten de top tien te houden. Maar Rose is niet fit. En de Bulls redden prima zonder hun sterspeler. Dus moeten de MVP-aspiraties, voorzover Rose die heeft, voorlopig de ijskast in. En dus doet coach Thibodeau er goed aan zijn leider nog maar even op de bank te houden en te zorgen dat hij straks helemaal fit is voor de playoffs. Wat voor gevolgen dat dan eventueel heeft voor de zogenoemde chemie van het team zal dan wel blijken. Voor basketballiefhebbers in het algemeen is het echter een gemis dat Rose dit seizoen vanwege blessures geen stempel kan drukken op het spel van de Bulls. Statistieken van Rose: P 22.8  R 3.5 A 8.

9. (10) Carmelo Anthony | New York Knicks, 25-25

New York wint weer en Anthony is belangrijk voor de Knicks. Dat klinkt bekend. In de belangrijke zege op de Milwaukee Bucks, concurrent voor de playoffs, was Anthony niet supereffectief, maar met twaalf rake vrije worpen op twaalf pogingen en 28 punten in totaal wel van grote waarde voor het team van interim-coach Mike Woodson. De Knicks wonnen drie van hun laatste vier duels, maar moeten het voorlopig stellen zonder Amar´e Stoudemire. Of dat nou slecht is zal nog moeten blijken, feit is dat in de laatste zestien duels de druk op de schouders van Anthony komt te liggen. Statistieken van Anthony: P 20.2 R 6 A 3.7.

10. (9) Dirk Nowitzki | Dallas Mavericks, 28-22

Twee nederlagen tegen slechts één zege. Weliswaar kwamen de verliespartijen tot stand tegen de topteams uit het Westen, Spurs en Lakers, maar juist dat gegeven moet de Mavericks zorgen baren. Hoewel dit seizoen eigenlijk al als verloren wordt beschouwd en de Mavs deze zomer toe willen slaan op de transfermarkt (lees: Deron Williams aantrekken), zou uitschakeling in de eerste ronde toch een nare smaak achterlaten bij de titelverdediger. Dirk die dan slechts 5 van zijn 21 schoten raakt, zoals tegen San Antonio, helpt dan ook niet echt. In het duel tegen Houston daarna was Nowitzki wel weer gewoon zichzelf met 31 punten, 7 rebounds en vijftig procent schotpercentage. Maar het moet constanter, bij Dirk en bij de Mavs. Statistieken van Nowitzki: P 21 R 6.7 A 2.3.

Ook leuk om te lezen