MVP 2011-2012 (10): Het einde is in zicht

Door

Op deze plek bespreken we elke woensdag de top-10 van spelers die in de race zijn voor de Maurice Podoloff Trophy, kortweg de MVP-award. Dit is het tiende en laatste deel van de MVP-race. Volgende week verschijnt in Sport Amerika The Magazine de definitieve uitslag van de race.

1. (1) LeBron James | Miami Heat, 40-16

Teamtechnisch was het niet de beste week voor James, met twee thuisnederlagen tegen Memphis en Boston. Na zeventien zeges op rij verdween het onoverwinnelijke aura in eigen huis als sneeuw voor de zon. Maar dat heeft meer met matig spel van zijn medespelers te maken dan met het spel van James. LeBron is zich aan het voorbereiden voor de play-offs en dat blijkt. In de maand april is hij meer gaan schieten en scoren en heeft minder turnovers ten opzichte van de afgelopen maanden. Het leidt nog niet tot de gewenste zeges. Vanavond belangrijk test op bezoek bij de Bulls. Statistieken van James: P 26.9 R 7.9 A 6.4 .

2. (2) Kevin Durant | Oklahoma City Thunder, 42-16

Bij Durant is precies een omgekeerde trend waarneembaar. Hij is minder gaan schieten, minder gaan scoren, minder dominant dan de voorgaande maanden. En ook voor Durant was het een week om snel te vergeten met nederlagen tegen Indiana en de Clippers. Deze maand echter verloren de Thunder al vier van hun zeven duels. Is het vermoeidheid? Dat lijkt haast onmogelijk gezien de lage gemiddelde leeftijd van het team. Het laatste wat Oklahoma City kan gebruiken is een Durant uit vorm. Statistieken van Durant: P 27.5 R 7.9 A 3.5

3. (5) Chris Paul | Los Angeles Clippers, 35-23

Op welke plek zouden de Clippers staan als ze Chris Paul niet hadden? Zouden ze de play-offs hebben gehaald? Waarschijnlijk niet. Paul speelt nog niet constant op een hoog niveau, maar hij kan als geen ander de wedstrijd overnemen in de laatste paar minuten. Zoals tegen Oklahoma City Thunder. Vier verdedigers liet hij staan alsof ze er niet waren en maakte hij de winnende score. Paul is van onschatbare waarde voor de Clippers. Als hij de duels dat hij onder de 40 procent van zijn schoten raak schiet iets meer kan beperken (8 in laatste 25 duels) en zijn team volgend seizoen een plaats in de top twee bezorgt, is hij een serieuze kandidaat voor de MVP-award. Statistieken van Paul: P 19.5 R 3.5 A 8.9.

4. (3) Tony Parker | San Antonio Spurs, 40-16

Tegen de Lakers speelde Parker een van zijn slechtste duels ooit. Hij kwam niet verder dan vier punten en de Spurs werden in eigen huis volledig weggespeeld door een Lakers-team dat notabene aantrad zonder de geblesseerde Kobe Bryant. Als de play-offs beginnen zullen de Spurs er wel klaar voor zijn. Toch? Afgelopen jaar ging het in de eerste ronde volledig mis, het is te hopen dat coach Gregg Popovich, Parker en co daarvan hebben geleerd en boog weer op tijd aanspannen. Statistieken van Parker: P 19.1 R 2.8 A 7.6.

5. (4) Kobe Bryant | Los Angeles Lakers, 37-22

Bryant miste de laatste drie duels vanwege een blessure. Maar vergis je niet, Kobe is zo klaar als het maar kan voor de play-offs. En met het sterke duo Gasol/Bynum gaat iedereen het moeilijk krijgen tegen dit team. Bryant is maar op een ding gefocust en dat is die zesde ring en deze rustdagen komen als geroepen om na een zwaar seizoen opgeladen aan de start van de play-offs te verschijnen. Statistieken van Bryant: P 28.1 R 4.6 A 5.4.

6. (8) Carmelo Anthony | New York Knicks, 30-28

De winst op Milwaukee was essentieel en met drie zeges en één nederlaag deze week staan de Knicks twee duels voor op de Bucks voor de laatste play-offplaats. Met dank aan Anthony, die de Knicks een heroïsche zege bezorgde op de Bulls. Weliswaar werd een paar dagen later redelijk kansloos verloren van diezelfde Bulls, maar toch. Wie had gedacht dat de Knicks richting de play-offs over de vijfde defensie in de league zouden beschikken? Dat het probleem niet zo zeer de verdediging is, maar de aanval? Dat lijkt een kolfje naar de hand van ‘Melo. Statistieken van Anthony: P 21.9 R 6.1 A 3.6.

7. (NR) Rajon Rondo | Boston Celtics, 34-24

Rondo is de verpersoonlijking van de herrezen Celtics. Voor de All-Star Game afgeschreven, maar na de break lijkt de ploeg een gedaanteverwisseling te hebben ondergaan. Met dank aan de kleine guard. Eindelijk fit heeft hij in de 26 duels sinds de All-Star Game 24 keer (en de laatste 19 duels op rij) tien of meer assists. De Celtics wonnen negentien van die wedstrijden. Oh ja, en viermaal in deze reeks noteerde hij een triple-double. Scorend kan hij nog meer toevoegen, maar als hij zijn teamgenoten elke keer niet te missen kansen biedt staat er al genoeg scorend vermogen op het veld.  Statistieken van Rondo: P 12.2  R 5 A 11.4.

8. (6) Dwight Howard | Orlando Magic, 34-24

Het ene moment produceert hij wedstrijden met 20 punten en 20 rebounds, het andere moment scoort hij niet tot diep in het derde kwart. Howard is uitermate wisselvallig en zo ook de Magic. Zowel verdedigend als aanvallend behoort de ploeg tot de middenmoot in de league. Persoonlijk kent Howard een uitstekend seizoen, maar het is niet terug te zien in het teamspel op het veld. Moet uitermate frustrerend zijn om al acht jaar bij een team te spelen dat er maar niet in slaagt om een tweede All-Star naast je te zetten, gevolgd door wat goede role-players. Statistieken van Howard: P 20.6 R 14.5 B 2.1.

9. (7) Dirk Nowitzki | Dallas Mavericks, 32-26

Het is allemaal net een tikkeltje minder bij Nowitzki. En de gevolgen zijn daar voor de Mavs. Met nog acht duels te gaan is Dallas nog allesbehalve zeker van de play-offs. Dirk zal het niveau omhoog moeten gooien wil er niet een nog grotere deceptie volgen dan in de play-offs van 2007 toen hij als MVP met Dallas in de eerste ronde verloor van de Warriors. Als regerend kampioen niet deelnemen aan de play-offs een scenario dat Nowitzki, Kidd en co niet verdienen, maar wat wel op de loer ligt. Verdedigend zit het wel goed bij de Mavs, maar aanvallend moet Nowitzki meer het voortouw nemen. Statistieken van Nowitzki: P 21.1 R 6.8 A 2.2.

10. (9) Kevin Love | Minnesota Timberwolves, 25-34

Het wordt tijd dat het seizoen ten einde komt, voor Kevin Love en voor de Timberwolves. Love kan in de laatste duels het verschil ook niet meer maken en liep woensdag tot overmaat van ramtp een lichte hersenschudding op. Gewoon lekker zeven duels langs de kant blijven zitten, de zomer in, Olympisch kampioen worden, en dan na een goed trainingskamp met El Ricky meespelen om de play-offplaatsen voor volgend jaar. Potentie genoeg daar in Minnesota. Statistieken van Love: P 26 R 13.3 A 2.

Uit de lijst: Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder)

Ook leuk om te lezen