Spurs lijden zeldzaam verlies tegen Knicks

Het is bekend dat de San Antonio Spurs dit jaar meer snelheid in hun aanval hebben. Ze spelen meer ‘run and gun’ en met een gemiddelde van 105 punten per wedstrijd hadden de mannen van coach Popovich al 29 van hun 33 wedstrijden gewonnen. Hoe het echter liep tegen de New York Knicks, zal niet de manier zijn zoals de Spurs hopen weer kampioen te worden. Zoals vaker gezegd, met name als de play-offs voor de deur staan, verkoop je de kaarten met aanval, maar win je de wedstrijden met je verdediging. En van dat laatste was nauwelijks iets van te zien dinsdagavond in de Madison Square Guarden. De Spurs verloren verdiend met 128-115 van de Knicks.

Beide teams begonnen met flink wat tempo in het spel. Scores over en weer, maar geen van beide teams kon echt afstand nemen. Knicks-small forward Wilson Chandler schoot uit de startblokken met 12 punten in het eerste kwart. De gehele wedstrijd zou Chandler nauwelijks gestopt kunnen worden. Hij was gevaarlijk met driepunters, drives en rebounds en eindigde uiteindelijk met 31 punten, 9 rebounds en 4 assists.

Een score van 36-35 na het eerste kwart, in het voordeel van de thuisploeg, is hoog maar niet ongewoon. Wat wel normaal is dat beide teams wat gas terug nemen en meer op hun verdediging gaan leunen. Deze avond was dit niet het geval. In het tweede kwart konden de Knickerbockers 3 punten uitlopen onder leiding van Amar’e Stoudemire, Raymond Felton en Chandler. Stoudemire en Felton eindigden beiden met 28 punten. De score voor rust was 69-72. Gezamenlijk de hoogste score bij rust van het seizoen.

Na rust liepen de Knicks uit naar een voorsprong van 5 en hielden de voorsprong vast gedurende de rest van de wedstrijd. Chandler bleef opvallen met zijn scores. Opvallend genoeg, met nog 3 minuten op de klok, met een stand van 122-112, gooide coach ‘Pop’ de handdoek in de ring. Hij haalde zijn drie sterspelers, Tim Duncan, Manu Ginobili en Tony Parker eruit met het oog op de wedstrijd van vandaag tegen de Celtics. Van de drie had alleen guard Parker een opvallende wedstrijd met 26 punten en 6 assists.

Popovich over de vroege overgave: ,,Zij waren agressiever, fysieker en hongeriger dan wij”. Over de eindstand, 128-115, had de coach ook nog wel wat te zeggen: ,,Als wij 115 punten scoren verwacht ik dat wij winnen. Onze verdediging was zielig. Het was de slechtste verdediging van het jaar. De Knicks gingen ervoor en pakten volkomen verdiend de overwinning. Ik heb de jongens gevraagd of zij morgen (tegen de Celtics) wat beter zouden willen spelen. Ze zeiden dat ze erover na zouden denken,” sprak hij cynisch.

De Spurs komen met het verlies op 29-5. Ze hadden, met een winstpartij op de Knicks, het eerste team kunnen zijn die grens van 30 overwinningen had gepasseerd. Nu mogen ze het woensdagavond proberen tegen de Celtics in Boston. Dit zal een boeiende wedstrijd worden met een strijd tussen de twee beste teams uit het oosten en het westen.

De Knicks komen met deze overwinning op 20-14 en een 6de plek in het oosten. De New Yorkers nemen het vrijdag op in Phoenix tegen de Suns.