Anaheim ziet komst Kings wel zitten

Door

De Sacramento Kings lijken hun thuishaven te verlaten. Hun nieuwe onderkomen zou wel eens kunnen staan in Anaheim. Wat de burgemeester van deze stad betreft, zijn de Kings van harte welkom, ook al betaalt zij daar een bedrag voor van zo’n 75 miljoen dollar.

Zonder de naam van de Kings te noemen werd vrijdag in Anaheim duidelijk gehint op de franchise uit Sacramento. In Anaheim zien ze graag een NBA-organisatie verschijnen binnen de gemeentegrenzen.

Dinsdag is er een extra gemeenteraadsvergadering ingelast. Uitgangspunt moet zijn dat de lokale belastingbetaler geen financiële risico’s loopt. Dat is onder andere mogelijk omdat privé-investeerders dit plan willen financieren.

,,Als burgemeester kijk ik er erg naar uit om deze belangrijke agendapunten te bespreken. Als basketbalfan hoop ik dat we snel de eerste tipoff in het eigen Honda Center in Anaheim kunnen begroeten,” aldus Tom Tait, de eerste burger van de gemeente in Californië.

Daarmee zou wel een einde komen aan de naam Kings. Als de plannen realiteit worden dan zal het team waarschijnlijk verder gaan als de Anaheim Royals.

,,Wat heel belangrijk is voor onze gemeenschap als we een professionele sportorganisatie verwelkomen, is dat het team de naam draagt van onze stad,” meldt Tait. ,,Je kunt er zeker van zijn dat onze vertegenwoordigers dit punt heel duidelijk hebben gemaakt.”

Joe en Gavin Maloof, de eigenaren van de Kings, voeren al enige maanden gesprekken om hun club elders onder te brengen. Hun zoektocht is begonnen omdat de accommodatie in Sacramento, waar de Kings zich in 1985 vestigden, is verouderd. Veel tijd is er niet meer. Op 18 april moet de aanvraag van de mogelijke herhuisvesting binnen zijn op de burelen van de NBA.

De verhuizing is nog absoluut geen zekerheid. Zo moeten de Maloofs bijvoorbeeld toestemming krijgen van de meerderheid van de andere eigenaren van NBA-organisaties. Daarnaast moeten de Kings-bezitters hun collega’s betalen voor dit privilege, waaronder die van de Lakers en de Clippers die zo’n 50 kilometer verder hun wedstrijden afwerken in Staples Center.

In de stad van de engelen plaatsen sommigen hun vraagtekens bij het voornemen te gaan verhuizen naar Anaheim. Phil Jackson, coach van de Lakers, is daar een van. Hij vindt het eigenlijk een zot idee. ,,Welk ander metropoolgebied herbergt drie NBA-teams? Het is belachelijk om een nog andere organisatie in dezelfde markt te zetten. Dat slaat echt nergens op,” luidde zijn duidelijke commentaar.

Ook leuk om te lezen