MLS Update – Speelronde #30 Toronto pakt Supporters Shield

Afgelopen weekend was speelronde 30 in de MLS. Een speelronde met veel wedstrijden en veel goals. Ook deze week hebben veel clubs zich geplaatst voor de play-offs. We naderen inmiddels het einde van de reguliere competitie. Nog drie speelrondes en dan zit het reguliere seizoen erop. Maar eerst deze week nog!

Toronto wint Supporters Shield

Toronto nam het in de afgelopen speelronde op tegen de New York Red Bulls. Bij beide teams was een overwinning erg lekker. Voor Toronto was een overwinning namelijk nodig om de Supporters Shield binnen te halen. Voor de Red Bulls was een overwinning lekker geweest voor de rust in het team, bij een overwinning zouden de New York Red Bulls zich namelijk plaatsen voor de play-offs.

Toronto kwam in de wedstrijd na ongeveer een half uur op voorsprong. In de 32ste minuut gaf oud-Club Brugge speler Victor Vazquez een goede voorzet op Jozy Altidore. De oud-AZ spits kon de bal goed door koppen op Tosaint Ricketts, uiteindelijk belandde de bal via New York keeper Luis Robles en New York verdediger Aaron Long bij Justin Morrow. De linkermiddenvelder van Toronto kon de bal vervolgens in het doel schieten voor de 1-0 tussenstand.

Toronto zet door

In de 37ste minuut was het alweer raak, opnieuw was het de Amerikaanse linkermiddenvelder Justin Morrow. Nadat het schot van Amerikaans-internationaal Michael Bradley werd aangeraakt, belandde de bal via New York middenvelder Tyler Adams bij Morrow. De speler van Toronto kon de bal vervolgens vrij eenvoudig afmaken voor de 2-0 tussenstand.

Twee minuten later was het weer raak, ditmaal in het andere doel. De Red Bulls kwamen vrij snel terug in de wedstrijd nadat Gonzalo Veron de bal kon binnenschieten in de verre hoek na de dieptepass van Tyler Adams.

In de 79ste minuut kwam New York zelfs op gelijke hoogte nadat Daniel Royer een penalty wist te scoren. De penalty werd gegeven nadat Gonazalo Veron vanachter werd neergehaald in het strafschopgebied door Toronto verdediger Drew Moor.

Nog een strafschop

Twee minuten later werd er weer een penalty gegeven, ditmaal aan de andere kant. Jozy Altidore werd tijdens het schieten zo gehinderd door Aaron Long dat hij geen goed schot kon produceren. De Amerikaanse spits werd zelfs naar de grond getrokken tijdens het schieten. Victor Vazquez was erg koel en schoot de bal binnen.

In de 91ste minuut maakt Justin Morrow ook nog zijn derde doelpunt van de wedstrijd. Nadat spits Jozy Altidore de bal nog weet voor te geven kon Morrow de bal in een leeg doel binnenglijden bij de tweede paal.

San Jose houdt play-offs kansen levend

Voor San Jose Earthquakes was dit een bepalend duel. Bij winst konden ze namelijk de aansluiting behouden voor plek vijf en zes. Een verlies zou beteken dat de play-offs bijna al vergeten kunnen worden. Voor Portland zou een overwinning beteken dat ze zich konden plaatsen voor de play-offs. Voor beide teams stond er dus veel op het spel.

San Jose kon al vroeg in de wedstrijd op voorsprong komen, dankzij het goed druk zetten van Jamir Hyka maakte de rechtsback van Portland, Roy Miller, een cruciale fout. De rechtsback uit Costa Rica wilde de bal weg schieten, maar in plaats daarvan raakte hij de bal maar half. Door deze fout kon spits Jamir Hyka van San Jose aan de wandel met de bal. De Albanese spits gaf de bal uiteindelijk breed op oud-Vitessenaar Valeri Qazaishvili, de linkermiddenvelder uit Georgië schoot de bal vervolgens goed binnen.

Danny Hoesen

Pas in de tweede helft zou weer gescoord worden, weer door een oud-eredivisie speler. Ditmaal was het de beurt aan oud-Ajaxspeler Danny Hoesen. De Nederlander kreeg de bal net voorbij de zestien meter lijn van spits Chris Wondolowski. De rechtermiddenvelder van San Jose stond in de dekking van Roy Miller en Liam Ridgewell. Ondanks deze dekking wist Danny Hoesen toch knap te scoren nadat hij de tijd kreeg om de bal goed te leggen. Hiermee stonden de Earthquakes op een comfortabele 2-0 voorsprong na 49 minuten.

Tegengoal

Pas in de 87ste minuut wisten de Timbers wat terug te doen. Sebastian Blanco wist de bal rustig in de rechterhoek te leggen nadat Darlington Nagbe de bal wist terug te leggen. Het doelpunt was alleen niet voldoende om de comeback van Portland in te zetten, hierdoor is de einduitslag 2-1 gebleven voor de San Jose Earthquakes.

Een opvallend feitje aan deze wedstrijd is dat de Argentijnse spelmaker bij Portland, Diego Valeri, niet wist te scoren. De Argentijnse middenvelder heeft namelijk negen wedstrijden achter elkaar gescoord in een MLS-wedstrijd, een record. Aan deze reeks kwam in het Avaya Stadium van de San Jose Earthquakes dus een einde.

Speler van de week

Onze speler van de week is Justin Morow van Toronto FC. De Amerikaanse linkermiddenvelder/verdediger scoorde in de afgelopen speelronde een hattrick tegen de New York Red Bulls. Mede door deze hattrick wist Toronto te winnen en hiermee de supporters shield te veroveren. De hattrick van Morrow was de zesde hattrick van Toronto in de MLS, het was daarnaast ook de eerste hattrick ooit voor Toronto in de MLS van iemand die niet Giovinco heette.

8 FC Dallas 31 42 0
9 Minnesota United FC 30 32 -20
10 Colorado Rapids 31 29 -18
11 LA Galaxy 32 29 -21

Vancouver heeft zich als eerste in de Western conference weten te plaatsen voor de play-offs. Voor de overige plaatsen is het nog altijd erg spannend. Drie teams strijden nog om plek twee. Daaronder spelen er nog vier teams voor de laatste twee play-offs plaatsen.

11 D.C. United 32 32 -24

In de Eastern conference zijn bijna alle teams bekend voor de play-offs. Atlanta United, Chicago Fire en Columbus Crew hebben zich in de afgelopen speelronde verzekerd van een play-offs plaats. Voor plaats zes zal het nog spannend worden.

Volgende speelronde

Voor New York is de volgende speelronde een nieuwe kans om zich te plaatsen voor de play-offs. Dat zou dan moeten gebeuren tegen de Vancouver Whitecaps. De Whitecaps hebben zich in de afgelopen speelronde al geplaats, de druk is er dus af in Vancouver. Voor New York is de druk nog aanwezig, want de play-offs is nog niet binnen. De wedstrijd is op zaterdagavond om elf uur.

De volgende ‘finale’ is die van Houston Dynamo en Sporting Kansas City.  De Houston Dynamo kan met een overwinning de concurrenten voor blijven in de race om de play-offs plaatsen. Sporting zal willen winnen om play-offs plaats te verzekeren. De wedstrijd is in de nacht van woensdag 11 en donderdag 12 oktober om een uur ’s nachts.