MLS Update #9 – Los Angeles FC wint in nieuw stadion

De negende week van de MLS zit erop en elke week zal SportAmerika middels een korte update de laatste stand van zaken geven uit de voetbalcompetitie van Amerika. Deze week bespreken we het gelijkspel van Toronto, de overwinning van Columbus, de eerste wedstrijd van Los Angeles FC in het nieuwe stadion en de ruime overwinning van Atlanta United.

TORONTO GEEFT OVERWINNING WEG

Toronto spaarde tot nu toe veel spelers in de MLS voor het Champions League avontuur. Uiteindelijke leidde dat tot een finale plaats. In de finale verloor Toronto, via penalty’s, van Guadalajara Chivas. De vorm in de competitie leed hier drastisch onder. Toronto won slechts een van de vijf wedstrijden. Tegen Chicago moest de goede vorm van vorig seizoen worden teruggevonden.

Toronto begon erg goed aan de wedstrijd. Al in de achtste minuut maakte Jonathan Osorio de 1-0 op aangeven van Sebastian Giovinco. De Italiaan gaf de bal voor bij de tweede paal, waarna de Canadees de bal eenvoudig tegen het net aan kon schieten voor de 1-0. Veertien minuten later maakte Toronto zelfs de 2-0. Michael Bradley wilde vanaf ongeveer 20 meter hard uithalen. De Amerikaan raakte de bal echter beroerd, waardoor de bal bij Victor Vazquez kwam. De Spanjaard schoot de bal vervolgens over keeper Richard Sanchez voor de 2-0 tussenstand.

COMEBACK CHICAGO

In de 37e minuut kreeg Chicago een penalty, nadat Ashtone Morgan de Hongaar Nemanja Nikolic neerhaalde. De Duitster Bastian Schweinsteger nam de penalty, maar keeper Alex Bono hield de strafschop. In de 69e minuut maakte Schweinsteiger zijn gemiste penalty goed. Uit een corner kopte Diego Campos de bal door op de Duitser. De vedette van Chicago kopte vervolgens van dichtbij raak voor de aansluitingstreffer. In de laatste minuten van de blessuretijd wist Chicago zelfs nog de gelijkmaker te maken. Uit een voorzet van Schweinsteiger schoot Alan Gordon de bal erin voor de verdiende gelijkmaker.

COLUMBUS CREW WINT WEER

Columbus Crew was uitstekend begonnen aan het seizoen. Een maand geleden ging het echter mis. Na de overwinning op 24 maart tegen D.C. United wist Columbus niks meer te winnen. Tegen San Jose Earthquakes moest dan de eerste overwinning komen in ruim een maand tijd.

Columbus vond na 28 minuten voor het eerst het net. Frederico Higuain gaf de bal breed diep op de opkomende rechtsback Harrison Afful, die de bal hard in het dak van het doel werkte voor de 1-0. Iets voor de rust trok San Jose de stand gelijk. Florian Jungwirth gaf een lange diepe bal op spits Danny Hoesen en de Nederlander kopte de bal vervolgens tegendraads binnen voor de gelijkmaker.

Columbus moest dus weer vol aan de bak om de winnende treffer te maken. In de tweede helft ging het gelijk op tussen beide teams. Uiteindelijk was het Columbus dat er vandoor ging met de drie punten. In de 84e minuut gaf Pedro Santos de bal breed op Michele Grella, die vrij stond aan de andere kant van het veld. Magnus Eriksson probeerde de bal nog weg te tackelen, maar de Zweed kwam net wat lengte te kort. De Amerikaan Grella had nu alle tijd om de bal aan te nemen en te scoren. De 31-jarige bezorgde met zijn doelpunt Columbus eindelijk weer eens de drie punten.

LOS ANGELES FC WINT EERSTE WEDSTRIJD IN NIEUW STADION

Los Angeles FC was tot nu toe bezig aan een uitstekend seizoen. De ploeg van Bob Bradley won tot nu toe vier van hun zes wedstrijden. Er ontbrak alleen nog iets bij LAFC: een stadion. Dit weekend werd het uitverkochte Banc of California stadion geopend met de wedstrijd tegen Seattle Sounders.

Seattle was niet van plan mee te werken aan de festiviteiten van LAFC. Al in de achtste minuut was het bijna raak voor Seattle. Nederlander Kelvin Leerdam gooide de bal ver in het strafschopgebied. Keeper Tyler Miller zat vervolgens helemaal mis, waardoor Alex Roldan de kans kreeg op 0-1. Verdediger Steven Beitashour was echter op tijd bij de doellijn om de bal weg te kopen.

In de tweede helft had LAFC dan eindelijk het overwicht wat het zo graag wilde. Bij elke kans voor Los Angeles stond keeper Stefan Frei in de weg.

Een gelijkspel zou dus terecht zijn geweest op basis van de eerste en tweede helft. Dit leek ook de einduitslag te worden, totdat aanvoerder Laurent Ciman een vrije trap nam in de laatste minuut van de wedstrijd. De sterk keepend Stefan Frei maakte een enorme blunder, waardoor LAFC uiteindelijk zijn eerste wedstrijd in het Banc of California Stadium won.

ATLANTA SPEELT MET MONTREAL

Atlanta weet het goede spel van vorig jaar door te trekken naar het huidige seizoen. De Five Stripes zijn tot nu toe bezig aan een sterk seizoen en verloren slechts één wedstrijd. Ook dit seizoen lijkt een deelname aan de play-offs voor de MLS Cup er wel in te zitten voor de ploeg van Gerardo Martino.

Tegen de verwachting in was het Montreal dat een voorsprong pakte. Rechtsback Chris Duvall gaf een voorzet bij de zijlijn aan de rechterkant van het veld. Verdediger Leandro Pirez dook vervolgens onder de bal door, waardoor Saphir Taider de 0-1 voor Montreal kon binnen koppen. Pas in de tweede helft kwam Atlanta terug. Chris Duvall maakte in de 66e minuut hands in het strafschopgebied, dus kreeg Atlanta een kans vanaf 11 meter. Miguel Almiron maakte geen fout, ondanks dat keeper Evan Bush nog aan de bal zat.

Twaalf minuten later was het weer raak voor Atlanta. Duitser Kevin Kratz krulde de bal vanuit een vrije trap zo in de hoek dat keeper Bush er niet meer bij kon komen.

ATLANTA LOOPT UIT

Zes minuten voor het einde scoorde Almiron nog zijn tweede van de wedstrijd. De Paraguayaan wilde de bal diepgeven op spits Jozef Martinez. De bal kwam echter op de hak van spits terecht, hierdoor kwam de bal terug voor de voeten van de middenvelder. Almiron schoot meteen en scoorde hierdoor zijn tweede doelpunt van de wedstrijd. In de laatste minuut van de wedstrijd scoorde Kevin Kratz nogmaals uit een vrije trap. De einduitslag werd hierdoor 4-1 in het voordeel van Atlanta. De Five Stripes kunnen dus oprecht worden gezien als een outsider voor de MLS Cup!

Coverfhoto: Twitter LAFC