MLS Update #29: Zlatan scoort 500ste doelpunt

De negenentwintigste speelronde van de MLS zit erop en elke week zal SportAmerika middels een korte update de laatste stand van zaken geven uit de voetbalcompetitie van Amerika. Deze week bespreken we het vijfhonderdste doelpunt van Zlatan Ibrahimovic, de negende overwinning op een rij voor Seattle, Chicago’s vierklapper en de remise tussen DC United en New York Red Bulls.

TORONTO VERPEST FEEST ZLATAN

Voor Toronto en LA Galaxy zijn dit spannende weken. Beide teams zijn aan hun reputatie verplicht om de play-offs te halen, maar beide teams staan momenteel niet op de play-offs plekken. LA Galaxy staat zes punten achter en Toronto zelfs negen punten. De club uit Canada wilde ondanks het matige seizoen iets moois neer zetten voor de fans. Iets moois neer zitten lukte erg goed, want na vijf minuten scoorde Victor Vázquez al uit een voorzet van Gregory van der Wiel met een kopbal. Elf minuten later scoorde spits Jozy Altidore de 2-0 uit een voorzet van Jonathan Osorio. De Amerikaanse spits nam de bal aan en schoot hem in de verre hoek. In de 36e minuut maakte Toronto zelfs de 3-0 via Sebastian Giovinco. Twee minuten voor de rust kwam LA Galaxy terug. Zlatan Ibrahimovic scoorde met een ‘karate’ trap en scoorde hiermee zijn vijfhonderdste doelpunt in zijn carrière.

Het doelpunt van Zlatan was de aanzet van een comeback van LA Galaxy. Negen minuten na de rust scoorde Ola Kamara de 2-3. Vier minuten later in de 58e minuut scoorde Rolf Feltscher de gelijkmaker voor LA Galaxy. Toch nam Toronto in de 75e minuut weer een voorsprong. Osorio kopte een voorzet van Marco Delgado binnen. In de laatste minuut maakte Jay Chapman aan alle onzekerheid een einde door de 5-3 te maken. Hierdoor heeft Toronto nog een kleine kans op de play-offs. LA Galaxy zal ongetwijfeld balen van het verlies, maar feliciteerde Zlatan wel op een mooie wijze met zijn mijlpaal.

SEATTLE BLIJFT WINNEN

Seattle kent een ongekende reeks van negen overwinningen op rij. Dankzij deze negen overwinningen staat Seattle nu op de vijfde plek in de Western Conference. Bij de Sounders kreeg Raúl Ruidíaz de voorkeur boven Will Bruin. Die voorkeur heeft de Peruviaan waargemaakt. In de 21e minuut scoorde de Peruviaan uit een voorzet van Kelvin Leerdam. De kleine spits uit Peru kon met zijn linkerbeen net de bal goed raken waardoor de bal in het net belandde voor de 1-0 voorsprong. Drie minuten voor de rust besliste de Peruviaan de wedstrijd. Linksachter Brett Lewis speelde de bal te zacht terug op keeper Stefan Marinovic, hierdoor kon de Peruviaan ertussen komen en de bal na een kleine rush in het doel schuiven voor de 2-0.

In de blessuretijd van de eerste helft maken de Whitecaps het nog spannend. Kei Kamara kopte een corner van Nicolás Mezquida in het doel voor de aansluitingstreffer. In de tweede helft bleef Vancouver proberen, maar telkens lukte het maar niet om de bal in het doel te krijgen. Hierdoor kon Seattle zijn negende overwinning op een rij boeken en ging met drie punten terug naar huis.

CHICAGO NEEMT AFSTAND VAN ORLANDO

Chicago en Orlando kunnen beide al zo goed als zeker gedag zeggen tegen de play-offs. Voor beide breide teams heerst nu alleen nog maar de trots tijdens de wedstrijden. Desondanks wilde Chicago toch wat neer zetten voor de fans. Al na drie minuten was het raak voor Chicago Fire. Nemanja Nikolic schoof de bal na een voorzet van Nederlander Michael de Leeuw binnen. In de 28e minuut was het weer raak. Nadat keeper Joe Bendik de bal van zijn voet af zich springen speelde Chicago het goed uit en zette Aleksandar Katai in een niet te missen positie. De Serviër faalde niet en schoot de 2-0 binnen. In de tweede helft pikte Chicago het scoren weer op. Elf minuten na de rust gleed de Leeuw een corner bij de tweede paal binnen. Hiermee maakte de oud-FC Groninger zijn eerste doelpunt sinds zijn comeback.

Acht minuten na zijn doelpunt kreeg Michael de Leeuw zijn publiekswissel voor Raheem Edwards. Edwards liet zich na een paar minuten al gelden. Hij onderschepte in de zeventigste minuut een pas en kon vervolgens een flink stuk lopen op de helft van Orlando. Vervolgens zette de Canadees zijn spits Nikolic in een goede positie. De Hongaarse spits scoorde en besliste de wedstrijd hiermee in 4-0. Aan het einde van de wedstrijd werd Michael de Leeuw verkozen tot Man of the Match. Een mooie prijs voor de Nederlander die zijn aandeel had in twee assists en een doelpunt.

DC UNITED EN NEW YORK RED BULLS BLIJVEN IN EVENWICHT

Sinds de komst van de Engelsman Wayne Rooney gaat het goed met D.C United. Desondanks valt de ploeg van coach Ben Olsen net buiten de play-off plaatsen. New York Red Bulls zijn daarentegen wel al verzekerd van de play-offs en vechten nu voor de eerste plaats. Dat beide teams ook de drie punten wilden werd al gauw duidelijk. Na 25 minuten kreeg Paul Arriola de bal aangespeeld van Luiciano Acosta. De Amerikaan keek even en scoorde toen met een strak schot van afstand. Vier minuten voor de rust bracht New York de stand alweer gelijk. Vedette Bradley Wright-Phillips kon de bal met een omhaal binnenwerken na een foutje van keeper Bill Hamid.

Negentien minuten na de rust nam D.C. United weer een voorsprong. Oniel Fisher gaf de bal op een lopende Rooney. De oud-Everton speler liep met zijn linkerbeen tegen de bal aan en stuurde de bal vervolgens in de verre hoek voor de 2-1 voorsprong. Weer kwam New York terug. Dertien minuten later scoorde Wright-Phillips zijn tweede doelpunt. De Engelsman werd aan de rand van het zestienmetergebied vrij gespeeld en schoot vervolgens geplaatst in de linkerhoek. De keeper kon er niet meer bij, waardoor de Red Bulls voor de tweede keer op gelijke hoogte kwamen. Drie minuten voor het einde van de wedstrijd leek de ploeg uit Washington DC de wedstrijd toch te winnen. Acosta ging een een-twee aan met Yamil Asad. De Argentijn kon vervolgens doorlopen op de keeper en lobde hem over Luis Robles in het doel voor de 3-2 voorsprong.

In de laatste minuut scoorde New York toch nog de gelijkmaker. Bradley Wright-Phillips maakte zijn hattrick compleet door de voorzet van Alex Muyl binnen te schieten. Hierdoor bleven de twee ploegen steken op een gelijke stand.

Coverfoto: Twitter LA Galaxy