MLS Recap: Wednesday Night Soccer

11422265

Afgelopen nacht stonden er twee wedstrijden op het programma in de Major League Soccer. Leider New York Red Bulls ontving Montréal in eigen stadion en Vancouver Whitecaps probeerde de drie punten thuis te houden tegen FC Dallas. Vancouver had genoeg aan één punt om zich te plaatsen voor de play-offs. FC Dallas plaatste zich daar afgelopen weekend al voor, maar ook daar zijn de punten nog meer dan welgekomen. FC Dallas en New York Red Bulls zijn namelijk de twee topfavorieten om de Supporters Shield binnen te halen. Voor Montréal ten slotte, was dit de eerste wedstrijd van een belangrijk tweelijk. Zaterdag moeten ze ook nog op bezoek bij de Colorado Rapids. Twee keer winnen en ze zijn ook zeker van de play-offs!

New York Red Bulls – Montréal Impact

We beginnen met de wedstrijd uit de Eastern Conference. Bij Montréal was er nog steeds geen plaats voor de Argentijn Piatti (pas terug nadat hij naar zijn vaderland ging om familiale redenen), Drogba was wel terug van de partij. Bij New York Red Bulls vielen er geen verrassingen te noteren bij de opstelling. Wat volgt is een mini-festival aan penalty’s.

Het begon al na amper 15 minuten. Kljestan kwam de zestienmeter in en legde de bal terug tot bij Wright-Phillips. Diens schot werd via de doelman en de hand van Oyongo van de lijn gehaald. Dat mag natuurlijk niet en deze fout werd terecht bestraft met een rode kaart. Heel goed gezien trouwens van de scheidsrechter, op de beelden heb je toch enkele herhalingen nodig om de handsbal te zien.

Kljestan nam de taak op zich en faalde niet. Montréal mocht met zijn tienen gaan achtervolgen. New York Red Bulls rook echter hun kans en wou doordrukken. Dat resulteerde tien minuten later in een nieuwe penalty. De Red Bulls lieten de bal goed rondgaan rond het strafschopgebied. Sam kreeg de bal en wou zijn tegenstander uitkappen, deze kwam echter te laat en had enkel het been van Sam mee. Opnieuw een terechte strafschop. Kljestan ging opnieuw achter de bal gaan staan, maar deze keer ging Bush wel naar de juist hoek.

Altijd riskant natuurlijk om een ex-Anderlechtspeler de strafschoppen te laten nemen. Kijk maar naar volgend filmpje van afgelopen weekend uit de Belgische voetbalcompetitie…

De Red Bulls lieten het niet aan hun hart komen en gingen verder op hun elan door. Enkele minuten voor rust kon Wright-Phillips alleen doorgaan op de doelman, maar hij kreeg de bal niet voorbij Toia. Gelukkig voor hem viel de rebound voor de voeten van Sam en deze werkte de kans enig mooi af. Zo was de ruststand 2-0 voor New York.

Montréal had in de tweede helft heel wat werk voor de boeg, maar met 10 man op bezoek bij de leider een 2-0 achterstand wegwerken is geen sinecure. Ze waren dan ook nooit echt baas in de wedstrijd. In minuut 65 waren ze wel eens gevaarlijk via een vrije trap van Drogba. Hij bracht de bal met veel gevoel voor het doel, maar daar werd Toia foutief van de bal gehouden. Je kan het al raden, opnieuw een penalty! Deze keer wel eentje voor Montréal.

Verder kwamen ze niet en dus won New York Red Bulls met 2-1. De ploeg van Wright-Phillips en co zijn goed op weg om de supporters shield binnen te rijven. Montréal daarentegen voelt meer en meer de hete adem van Orlando City. Het programma van Montréal is dan ook nog eens niet van de poes. Enkele weken terug zat men nog in een heel comfortabele positie, ondertussen begint die positie heel akelig te worden.

Vancouver Whitecaps – FC Dallas

De tweede wedstrijd was er eentje uit de Western Conference. FC Dallas plaatste zich vorig weekend al voor de play-offs, maar is nog in volle strijd voor de Supporters Shield. Na de overwinning van de Red Bulls kon Dallas maar beter ook winnen. Vancouver had dan weer genoeg aan één punt om zeker te zijn van de play-offs.

Vancouver nam meteen het initiatief in eigen handen en ging op zoek naar de voorsprong. Dat resulteerde al vroeg in enkele kansen. Zoals deze kopbal van Kah die voor de doellijn werd weg gekopt in de 18e minuut.

FC Dallas reageerde meteen terug met een schot van Diaz, maar Ousted kende geen problemen. De bal was veel te centraal op doel getrapt. Dallas was nu de baas en enkele minuten later kreeg Hollingshead een mogelijkheid om te scoren, maar opnieuw was er Ousted.

Na een teleurstellende eerste helft gingen we de rust in zonder doelpunten. In de tweede periode was het wachten tot in minuut 63 voor nog eens wat opwinding. Het was Texeira die kon uithalen, maar opnieuw stond de doelman van Vancouver paraat. Ousted had nog iets goed te maken na zijn blunder afgelopen weekend.

De grootste kans van de wedstrijd hield men voor op het laatst. Als toetje zeg maar, Perez kreeg de bal mooi tussendoor gespeeld en hij kon het “feestje” van Vancouver nog een weekje uitstellen door te scoren, maar de bal ging er net niet in. Het scheerde nog de paal, maar het mocht niet zijn.

Zo eindigde deze wedstrijd op een 0-0 gelijkspel. Zo had Vancouver hun puntje om zeker te zijn van de play-offs, toch had men liever de volle buit gehad. FC Dallas was dichtbij de overwinning, maar Perez faalde in de laatste minuten. Dallas doet zo een slechte zaak in de strijd om de Supporters Shield en moet het de Red Bulls drie punten laten voorgaan.