MLS Recap: Chicago speelt voorronde playoff, Red Bulls derde

Het slotweekend in de Major League Soccer heeft in de top van de Eastern Conference nog wat verschuivingen gebracht. Sporting Kansas kroonde zich gisternacht al tot kampioen van de competitie, de rest van de top vijf kwam vannacht in actie. DC United kwam tegen Chicago Fire tot een gelijkspel en komt op de tweede plek. Fire zag de derde plek naar de New York Red Bulls gaan, zij wonnen ruim. Houston Dynamo blijft vijfde.

Chicago Fire – DC United

Het duel tussen Chicago Fire en DC United was het topduel van dit weekend. Tussen de nummer twee en drie op de ranglijst zat slechts één punt verschil. In de wetenschap dat nummer één Sporting Kansas niet meer in te halen was ging het duel om plaats twee.

Thuisploeg Chicago begon voortvarend aan het duel. Voorin ging veel dreiging uit van de Nederlandse spits Sherjill MacDonald. De Nederlander stond ook aan de basis van het openingsdoelpunt. Na een goede combinatie bezorgde hij de bal bij Nyarko. De middenvelder ontdeed zich met een handige beweging van zijn tegenstander en schoot vanaf achttien meter keurig in de verre hoek.

Drie minuten later had MacDonald de uitgelezen kans om de score te verdubbelen. Oog in oog met Bill Hamid wist hij niet te scoren. Pajoy trok net na rust de stand gelijk. In de resterende veertig minuten had Chicago recht op drie punten, maar met hulp van paal en keeper Hamid wist de thuisploeg niet meer te scoren. Op de ranglijst blijft het verschil daarmee één punt tussen de twee  ploegen.

New York Red Bulls

Op PPL Park in Philadelphia profiteerde nummer vier New York dankbaar van  het gelijkspel van de twee concurrenten in de playoffs. Tegen Philadelphia Union werd met 0-3 gewonnen. Door de winst komen de Red Bulls in punten gelijk met Chicago Fire (57), maar op basis van het doelsaldo mag New York zich nummer drie noemen.

Na tien minuten deed New York al goede zaken. Tim Cahill zag zijn schot geblokt, heroverde de bal met een tackle en werd vervolgens zelf gehaakt, waardoor scheidsrechter Penso zich genoodzaakt zag om een penalty toe te kennen. Kenny Cooper faalde niet vanaf de stip: 0-1.

Philadelphia speelde slordig en na onnodig balverlies op het middenveld kon Thierry na 35 minuten op stomen richting doel. Met een mooie sleepbeweging verraste hij de defensie om vervolgens MacMath kansloos te laten met een schot in de verre hoek. Twintig minuten onderweg verzekerde Cooper New York drie punten door uit een moeilijke hoek de derde treffer aan te tekenen.

Houston Dynamo

Houston Dynamo begon de competitieronde als nummer vijf van de Eastern Conference. Door de resultaten van de hoger geklasseerde ploegen maakte het voor Houston niet meer uit wat de uitslag zou zijn tegen de Colorado Rapids.

Houston Dynamo gaat wel met een slecht gevoel de playoffs in want tegen het dit seizoen matig acterende Colorado ging de ploeg vannacht met 2-0 onderuit. Hill (‘9) en Akpan (’76) scoorden voor de thuisploeg.

Playoffs

Komende woensdag spelen Houston Dynamo en Chicago Fire het eerste duel in de playoffs. De winnaar van die wedstrijd mag in een tweeluik aantreden tegen nummer één van de Eastern Conference, Sporting Kansas City. Tegelijk met dat tweeluik spelen de nummers twee en drie, New York en DC, ook tegen elkaar.

Bijzonder record

In de Western Conference kwamen de San Jose Earthquakes in actie tegen Portland Timbers. Vooraf was al bekend dat de ploeg elke kans zou grijpen om Chris Wondolowski de mogelijkheid te bieden om een record te pakken. In 1996 zette Roy Lassiter met 27 doelpunten het record neer als het gaat om seizoenstotalen. In de jaren kwam daar niemand meer in de buurt. Vannacht slaagde Wondolowski erin om dat record te evenaren. Mede dankzij zijn benutte penalty speelde de ploeg uit in Portland met 1-1 gelijk.

Chicago Fire – DC United 1-1

Philadelphia Union – New York Red Bulls 0-3

Colorado Rapids – Houston Dynamo 2-0

Montreal Impact – New England Revolution 0-1

Portland Timbers – San Jose Earthquakes 1-1

Real Salt Lake – Vancouver Whitecaps FC 0-0