MLS Player Special: Nick Rimando (Real Salt Lake)

Door

Honduras v United States - 2013 CONCACAF Gold Cup

Elke donderdag staat er bij Sport Amerika een MLS-speler centraal in de Player Special en vandaag is dat de doelman die het record heeft van meeste minuten zonder tegengoal: Nick Rimando van Real Salt Lake.

Project 40
Rimando groeide op in Californië en bezocht – net als Al Gore, Ben Stiller en Russel Westbrook – de UCLA. Daar voetbalde hij twee jaar, alvorens te tekenen voor Project 40. Dat is een project van Nike en de MLS om voetballers op te leiden, waar sommige van de beste Amerikaanse voetballers uit voortkwamen. Te denken valt aan Dempsey, Altidore en Freddy Adu.

Van west naar oost
Daarna werd de doelman, die bekendstaat om zijn reflexen en de ongebruikelijke techniek die hij erop nahoudt, in 2000 gedraft. Rimando verhuisde naar de andere kust om te keepen voor Miami Fusion, dat toen nog in de MLS uitkwam. Na twee jaar verruilde Rimando Florida voor de hoofdstad, hij ging met coach Ray Hudson mee naar D.C. United.

Real Salt Lake
In Washington miste Rimando in den beginne geen wedstrijd en hij bewees elke wedstrijd zijn waarde onder de lat. Helaas voor hem raakte hij in 2003 geblesseerd, waardoor zijn positie onder druk kwam te staan. Uiteindelijk vertrok Rimando naar Real Salt Lake, dat hem vervolgens met de Red Bulls ruilde tegen Freddy Adu. De eerste keeper van Real trad echter vervroegd uit, waardoor Salt Lake zich gedwongen zag Rimando binnen drie maanden alweer terug te halen uit New York.

Record na record en een schouw vol prijzen
Nog altijd verdedigt Rimando het doel van Real Salt Lake. Hij bezit het record van meeste minuten zonder tegendoelpunt te hoeven incasseren. Zijn doelpuntenstrafblad is dus haast blanco. Bovendien heeft hij met katachtige reflexen al zo vaak Real in de wedstrijd gehouden, dat Rimando binnenkort wel een standbeeld zal krijgen in Salt Lake City. Een van zijn spectaculaire reddingen bracht hem vorig jaar (en het jaar daarvoor) zelfs de award van Save of the Year. In de video hieronder kun je een aantal van zijn reddingen bewonderen.

Ook voor de nationale ploeg van Amerika heeft Rimando al enkele wedstrijden gespeeld. Meestal was hij de tweede man achter Tim Howard, maar sinds zijn pauze is Rimando de eerste man tussen de palen. Zo speelde hij ook in het gelijkspel van Team USA tegen Honduras.

Volgende week is er weer een MLS Player Special bij Sport Amerika. Wie zie jij graag uitgelicht? Geef het door via Twitter!

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen