MLS Player special: Graham Zusi

Door

Mexico v United StatesVandaag aan de beurt in onze wekelijkse player special is één van de sterkhouders van kampioen Sporting Kansas City, Graham Zusi. De inmiddels 27 jarige rechtsbenige middenvelder staat bekend om zijn spelinzicht en fabuleuze traptechniek.

College
Zusi, die opgroeide in Florida, speelde tussen 2005 en 2008 voor de Universiteit van Maryland. In deze periode wist hij met dit team liefst twee keer de nationale NCAA titel te winnen. In 89 wedstrijden kwam hij tot 28 goals en was hij goed voor 20 assists. In 2008 werd hij tevens verkozen tot beste aanvaller van de College Cup.
Ook kwam hij in 2005 uit voor Central Florida Kraze in de USL Premier Development League. Voor dit team scoorde hij eenmaal in totaal 10 wedstrijden voor de club.

MLS
In 2009 werd Zusi tijden de MLS superdraft als 23ste gekozen door het toenmalige Kansas City Wizards. Inmiddels heeft die franchise zijn naam veranderd in Sporting Kansas City.
Zusi maakte zijn officiële debuut in de MLS op 21 maart 2009 tegen Toronto FC. in 2011 brak Zusi definitief door. En werd hij verkozen tot MLS Breakout Player of the Year. Inmiddels staat de teller op 130 duels voor SKC. En is hij onbetwist één van de steunpilaren van de ploeg uit Kansas. Zusi is met zijn spelinzicht en dodelijke vrije trap een gevaar voor elke verdediging. In totaal staat de teller in de MLS op 18 treffers en 35 assists. Het hoogtepunt in zijn carrière is het winnen van het van kampioenschap in 2013. In de finale van de MLS Play-offs was SKC na het nemen van strafschoppen te sterk voor Real Salt Lake.

Team USA
In 2012 werd Zusi voor de eerste keer opgeroepen voor Team USA. Hij maakte zijn debuut op 21 Januari van dat jaar tegen Venezuela. Vier dagen later maakte hij al zijn eerste treffer voor Team USA in een wedstrijd tegen Panama. Inmiddels heeft Zusi 20 wedstrijden gespeeld en daarin was hij driemaal trefzeker. Ook zit Zusi in de voorlopige selectie van Bondscoach Jurgen Klinsmann voor het WK in Brazilië.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen