MLS Play-Offs: Uitstekende uitgangspositie voor Seattle

2014 U.S. Open Cup - Final

Tijdens de laatste heenwedstrijd van de halve finales heeft Seattle Sounders een goede zaak gedaan met het oog op het verdere verloop van de play-offs. De winnaar van de Supporters’ Shield bezit, dankzij de nieuw geïntroduceerde away-goal rule, de beste papieren om door te stoten naar de Conference Finals. De meervoudige U.S. Open Cup winnaar blijft hierdoor op koers om de begeerde MLS Cup voor de eerste keer naar de voetbalgekke Northwest te brengen.

Zwakke openingsperiode
De Sounders stonden aan de aftrap als favoriet op basis van de drie ontmoetingen tijdens het regular season (2-1 voor Seattle) en de verder uitstekende resultaten die het team de Supporters’ Shield opleverden. Een goed gevuld Toyota Stadium aanschouwde echter een weinig spannend begin van de wedstrijd. Na zeventien minuten werd het Texaanse publiek opgeschrikt door een hoge doorsteekpass die Obafemi Martins bereikte. De Nigeriaanse goalgetter verscheen alleen voor doelman Fernandez maar zijn zwak schot stuitte op de Peruviaanse international.

Dallas domineert
Rond het half uur liet de onverwacht sterk spelende Seattle-defensie zich verschalken door de dribbelvaardige Andrés Escobar. De flankaanvaller werd duidelijk gehaakt door Marco Pappa in de grote rechthoek. Michel zette dankzij een wel zeer trage aanloop de terechte strafschop feilloos om. De onverwachte achterstand lokte geen directe reactie uit van de Sounders. Vijf minuten voor rust leverde een ingestudeerde vrije trap het thuisteam zelfs bijna een tweede doelpunt op. In de blessuretijd liet Martins echter opnieuw zijn kwaliteiten zien. Vanop de linkerflank naar binnensnijdend dwong hij Fernandez tot een katachtige save. De aanstormende Dempsey zag de rebound in laatste instantie weggewerkt worden door Hedges.

Seattle gooit wedstrijd op slot
Na de pauze scoorden de Sounders vanuit het niets de felbegeerde gelijkmaker. De indraaiende vrije trap van Pappa streelde het hoofd van Osvaldo Alonso waarmee Seattle zichzelf op gelijke hoogte bracht. Met de away-goal rule in het achterhoofd had Seattle reeds een goede uitgangspositie verworven en de rest van de tweede helft resulteerde dan ook in weinig spannend middenveldspel. Net voor het einde van de reguliere speeltijd ging de jonge Colombiaan Fabio Castillo nog op wandel op de helft van Seattle. Zijn schot richting de rechterbovenhoek vond echter doelman Frei op zijn weg.

Open terugwedstrijd
De terechte uitslag speelt vooral in de kaart van de Sounders en dat was ook te zien aan de reactie van Alonso na het laatste fluitsignaal. In eigen huis heeft Seattle alle kansen om zich net als in 2012 te kwalificeren voor de Western Conference Final maar Dallas-coach Pareja heeft de strijd nog niet opgegeven. De veelbesproken away-goal rule kan evenwel in het voordeel uitdraaien van zijn ploeg:

“Seattle heeft al een uitdoelpunt op zak maar wie zegt dat wij ook geen uitdoelpunt kunnen scoren? We zijn klaar om meer dan negentig minuten te spelen en zij moeten er voor zorgen dat wij niet scoren. We hebben er alle vertrouwen in want we hebben reeds gescoord in CenturyLink Field dit seizoen.”