MLB free agents aangeboden: Rafael Soriano

Door

Boston Red Sox v New York YankeesDe maand januari is een tussen maand in de MLB. Een periode na de drukke Winter Meetings en de start van Spring Training. Het overgrote deel van de free agents heeft een nieuwe club gevonden, maar er zwerven nog vier drie grote namen rond op de markt. Deel 4: closer Rafael Soriano.

Rafael Soriano kwam in zijn carrière voor vier ploegen uit en voor achtereenvolgens de Seattle Mariners, Atlanta Braves, Tampa Bay Rays en New York Yankees was hij goed voor een 2.78 ERA, 527 strikeouts, 132 saves en een WAR van 12.1.

Het seizoen 2012: 42 saves, 2.26 ERA, 69 K’s in 67 2/3 innings en een 2.6 WAR

Na een uitstekend seizoen bij de Tampa Bay Rays, waarin hij 45 saves noteerde, tekende Soriano in 2011 een driejarig contract bij de New York Yankees. Het plan was dat hij daar als setup-man van Mariano Rivera zou gaan dienen en wellicht na het pensioen van de Sandman het stokje over zou nemen. Na een teleurstellend eerste seizoen kreeg hij vanwege de zware blessure van Rivera in 2012 eerder dan verwacht de kans om zich bij de Bronx Bombers als closer te manifesteren. Deze greep hij met beide handen aan.

De 33-jarige Dominicaan gooide 42 van de 95 wedstrijden die de Yankees vorig jaar wonnen in het slot en had daarmee een groot aandeel in het succesvolle reguliere seizoen van zijn club. Ondanks dit sterke jaar en het feit dat zijn contract nog een jaar doorliep, koos Soriano er toch voor om dit laatste jaar af te laten kopen. Tevens ging hij niet in op de qualifying offer van ruim dertien miljoen dollar van de Yankees, waarschijnlijk omdat hij geen zin heeft om nog een jaar achter Rivera te moeten acteren, die voor één seizoen bijtekende.

Wat brengt 2013?

De keuze van Soriano is natuurlijk niet onlogisch; hij wil graag definitief de rol van closer op zich nemen en bewees in het verleden ook al dat hij hier goed mee overweg kan. Toch heeft hij nog steeds geen nieuwe club gevonden en dat kan te maken hebben met de eisen die er aan een contract worden gesteld (zijn agent is immers Scott Boras). Maar ook de qualifying offer van de Yankees bemoeilijkt zijn zoektocht, want de club die hem nu aantrekt, moet een hoge draft pick afstaan aan zijn vorige werkgever.

Uiteindelijk zal ook Soriano, de nummer zes in de SportAm Top 50 free agents, onderdak vinden voor het begin van spring training en het is zeer waarschijnlijk dat zijn nieuwe bestemming Detroit is. De Tigers namen afscheid van hun closer José Valverde die na een zeer sterk 2011 het afgelopen seizoen hevig teleurstelde. De kampioen van de American League zit dus om een closer verlegen en als zij deze positie niet intern opvullen (bijvoorbeeld met talent Bruce Rondon), is de kans groot dat zij ondanks het verlies van hun hoogste draft pick voor Soriano zullen gaan, simpelweg omdat hij de beste optie op de free agent-markt is .

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen