MLB Draft Preview 2020: nieuwe stijl

Door

Coronavirus of geen coronavirus: de MLB Draft zal, net als een aantal weken geleden de NFL deed, virtueel doorgang vinden in 2020. Het online aspect zal niet het enige onderdeel van het jaarlijkse fenomeen zijn dat anders verloopt dan normaal. Zo heeft MLB met de Players Association onderhandeld dat er geen volledige draft (40 ronden) zal plaatsvinden, maar dat deze tot vijf ronden zal worden teruggebracht. Scouts en clubs hoopten nog enige tijd dat er voor tien ronden zou worden gekozen, maar MLBPA heeft die onderhandelingen verloren.

De bonusbedragen zijn dit jaar ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Normaal gesproken stijgen deze bedragen elk jaar fractioneel, maar MLB heeft dus financiële ruimte gegeven aan de clubs.

DRAFTPLEKKEN EN -VOLGORDE

Naast al deze praktische zaken is de draftvolgorde natuurlijk wel gewoon ongewijzigd, met uitzondering van clubs die picks kwijt zijn geraakt door schandalen of Free Agency. De Houston Astros verloren hun eerste twee keuzeplekken wegens het vuilnisbakschandaal. Er kiezen als zodanig dus maar 29 teams in de eerste ronde, in plaats van 30. De Boston Red Sox leverden gedwongen hun tweederondekeuze in verband met hun eigen schandaal.

Niet alle clubs verloren picks als straf voor valsspelen. Zo leverden de Yankees twee picks in (ronde 2 en 5) door het vastleggen van Gerrit Cole. De Diamondbacks hebben geen selectie in ronde 2 wegens het contracteren van Madison Bumgarner. Hetzelfde lot was de Angels (voor Anthony Rendon) en Phillies (voor Zack Wheeler) beschoren. De Braves leverden twee picks in: ronde 2 (voor Will Smith) en ronde 3 (voor Marcell Ozuna).

De rest van het veld is ongewijzigd. De Tigers hebben de eerste keuze na hun futiele seizoen in 2019 . De Orioles en Marlins completeren de top 3. De overige volgorde staat hieronder.PREVIEW NIEUWE STIJL

Normaal gesproken zijn SportAmerika-lezers gewend dat de eerste ronde van de MLB Draft op onze site volledig ‘gemockt’ wordt. We voorspellen welke spelers door teams, in volgorde van de draft, gekozen worden. Normaal gesproken is dat al lastig, maar dit jaar is het extra moeilijk. De highschool- en college-seizoenen liggen al sinds half maart stil in de VS, dus er is geen ruimte voor spelers om zich in de maanden voorafgaand aan de draft in de kijker te spelen. Veel van de scouting — zowel voor MLB-clubs, als media — is dus gebaseerd op vorig seizoen. Dit is voor de clubs een minder groot probleem; goede scoutingapparaten volgen deze spelers al jaren, dus een maand meer of minder maakt geen verschil.

HINDERNIS

Voor de media is het echter een stevige hindernis. Er zijn genoeg voorbeelden te verzinnen van spelers die met een geweldige eindsprint soms wel tientallen plekken hoger gedraft werden dan gedacht. Neem dit jaar bijvoorbeeld Cade Cavalli, de werper van Oklahoma die een waanzinnige eerste paar weken doormaakte voor het seizoen werd afgebroken. Er zijn daarentegen ook meerdere gevallen geweest van spelers die in hun draftseizoen volledig onderuit gingen en miljoenen aan bonusgeld misliepen.

Wegens alle onduidelijkheid rondom de Draft van dit jaar gaan we het in 2020 iets anders aanpakken. In de komende weken lopen we, aan de hand van MLB Pipeline’s pre-draft-ranglijst, de spelers uit de top 30 (ish) langs. Elke speler krijgt een paragraaf of twee aan scouting report, plus enkele mogelijke draftbestemmingen. Deze draftbestemmingen baseren we op onze eigen visie op de draftfilosofieën van MLB-clubs, op persoonlijke bronnen in de VS en op de voorspellingen van grote publicaties. Aan het eind van de rit lichten we nog een paar extra spelers buiten de top 30 eruit die eventueel de moeite van het volgen waard zijn.

We hopen op deze andere manier alsnog voldoende aandacht aan de draft te kunnen schenken. Het is te hopen dat MLB de boel net zo goed vorm weet te geven als de WNBA en NFL hebben gedaan.

Coverfoto: mlb artwork

Ook leuk om te lezen