MLB Analyse: Het succes van de Los Angeles Angels

Door

Seattle Mariners v Los Angeles Angels of Anaheim

De Los Angeles Angels wonnen vannacht met 8-1 van de Seattle Mariners en veroverden daarmee als eerste team een ticket voor de play-offs. Het is voor de Halos pas de eerste keer sinds 2009 dat ze ook in oktober aan de slag mogen. Wat is het verhaal achter het succes van de club uit LA?

Met een record van 57-37 gingen de Angels op 13 juli als tweede de All-Star break in achter het op dat moment best presterende team in de Major League, de Oakland Athletics (59-36). Iets meer dan twee maanden later staan ze op de eerste plaats met een voorsprong van 10.5 wedstrijd op diezelfde A’s.

Met nog twaalf wedstrijden te gaan, hebben de Angels, die al geplaatst zijn voor de play-offs, nog drie overwinningen nodig om de American League West te winnen. Gezien de resultaten van de voorbije weken moet dit geen enkel probleem zijn.

Offense
De aanval is absoluut het beste punt van de club uit Los Angeles. Met 737 gescoorde runs en 696 binnengeslagen punten staan ze op dit moment op de eerste plaats in de Major League. Alleen de Detroit Tigers komen qua cijfers een beetje in de buurt. Zij noteren 711 runs en 688 RBI. Concurrent Oakland volgt op grote afstand met maar 685 runs en 645 binnengeslagen punten. De A’s hebben wel één wedstrijd minder gespeeld.

Vooral in september noteren de Angels bizarre cijfers. In de veertien wedstrijden deze maand hebben zij al 99 (!) punten gescoord. Omgerekend scoren zij dus iets meer dan zeven punten (7,071) per game. Wederom staan de Tigers op een tweede plaats met 78.

En ook wanneer je kijkt naar een advanced stat als wRC+ (waar 100 gemiddeld is en rekening houdt met verschillende stadions) staan de Halos op één met een 113 wRC+.

Mike Trout en Albert Pujols
Mike Trout en Albert Pujols zorgen niet echt verrassend voor de meeste punten. Trout is opnieuw bezig aan een geweldig jaar en is dan ook één van de favorieten in de strijd om de MVP-award. De outfielder noteert de meeste binnengeslagen punten met 107. Ook zijn 34 homeruns zijn goed voor een plek bij de beste vijf.

Pujols komt door zijn drie RBI van gisteren ook in de buurt van de honderd. Momenteel heeft de eerste honkman er 97. Daarnaast heeft hij 26 homeruns. Opvallend is dat Pujols maar 65 keer drie slag heeft gekregen. Trout daarentegen heeft er al 169 achter zijn naam staan.

Detroit Tigers v Los Angeles Angels of Anaheim

Naast Trout en Pujols zijn ook tweede honkman Howie Kendrick, outfielder Kole Calhoun en korte stop Erick Aybar belangrijk. Het drietal is dit jaar al goed voor 242 runs en 194 binnengeslagen punten.

Pitching
De pitching is zeker niet één van de beste in de league. Met een ERA van 3.51 staan ze op dit moment op de tiende plaats. C.J. Wilson valt dit seizoen erg tegen. Met een ERA van 4.61 is hij bezig aan één van de slechtste seizoenen uit zijn carrière. Garrett Richards was één van de uitblinkers dit jaar, maar hij komt dit seizoen zeker niet meer in actie vanwege een gescheurde knieschijfpees. De pitcher noteerde een ERA van 2.61 met 164 strikeouts.

Jered Weaver en Matt Shoemaker zijn op dit moment de beste startende werpers van de Angels. Weaver heeft een ERA van 3.50 en heeft ook al 157 keer drie slag gegooid. Verder gaat de pitcher aan de leiding in de American League met zeventien overwinningen. Shoemaker speelde gisteren opnieuw een goede wedstrijd. Tegen de Mariners gooide hij 7 2/3 inning en kreeg daarin maar één earned run tegen. De rookie heeft dit seizoen zestien overwinningen met een ERA van 3.04.

Bullpen
De Angels hebben naast een goede offense ook de beschikking over één van de beste closers in de Major League. Huston Street heeft dit seizoen al 38 saves, waarvan veertien bij de Angels. De andere 24 noteerde hij aan het begin van het seizoen bij de San Diego Padres. Ook heeft hij pas drie blown saves dit jaar. Zijn ERA is 1.31 met 52 strikeouts.

Naast Street hebben de Angels in de bullpen ook de beschikking over spelers als Kevin Jepsen, Mike Morin en Joe Smith. Zij spelen allemaal een zeer degelijk seizoen. Zo hebben Jepsen en Morin beiden een ERA van 2.32. Smith doet het nog beter met 1.92. Alle drie hebben dit jaar al in minstens vijftig wedstrijden gespeeld.

Tegenvaller
Josh Hamilton is bezig aan een teleurstellend jaar. De oud-winnaar van de MVP-award speelde tot op heden maar in 88 wedstrijden. Hij noteert een slaggemiddelde van .263 met 44 RBI, 43 runs en tien homeruns. Daarnaast ging de outfielder al 108 keer uit met drie slag.

Programma
De Angels spelen nog twaalf wedstrijden en moeten dus nog drie keer winnen om zeker te zijn van de titel in de American League West. De Halos spelen nog zes wedstrijden tegen de Mariners en drie tegen de Texas Rangers en Oakland Athletics. De laatste wedstrijd staat gepland op zondag 28 september.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen