Michael Jordan rouwt om “tweede vader” Dean Smith

Door

smith mj

Gewezen college basketbalcoach Dean Smith is op 83-jarige leeftijd overleden. Hij was onder meer bekend als de man die legende Michael Jordan coachte bij de North Carolina Tar Heels. Het nieuws over de dood van Smith werd bekendgemaakt door de Universiteit van North Carolina. “Hij is zaterdagavond rustig ingeslapen in het bijzijn van zijn echtgenote en vijf kinderen”, klinkt het in een mededeling.

Michael Jordan heeft inmiddels al gereageerd. Hij prijst Smith als “de persoon die, naast mijn ouders, de grootste invloed heeft gehad in mijn leven. Hij was meer dan een coach. Hij was mijn mentor, mijn professor, mijn tweede vader’, aldus MJ, die tussen 1981 en 1984 het shirt van North Carolina droeg. “Coach Smith was er altijd wanneer ik hem nodig had. Hij leerde mij over het leven terwijl hij me basketballes gaf.”

Smith was tussen 1961 en 1997 de head coach van North Carolina. Hij won twee NCAA-titels (1982 en 1993) met de Tar Heels en sloot zijn carrière af met in totaal 879 zeges. Smith was tevens de coach van de Amerikaanse ploeg die in 1976 Olympisch kampioen werd. In 2013 kreeg hij de presidentiële medaille voor de vrijheid, de hoogste onderscheiding die een Amerikaanse burger kan krijgen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen