Meulens manager Nederland tijdens World Baseball Classic

Door

De play-offs zijn in Amerika in volle gang, maar in Nederland begint de focus steeds meer richting maart 2013 te verschuiven. Dan neemt het Nederlands team namelijk voor de derde keer deel aan de World Baseball Classic. Technisch directeur Robert Eenhoorn besloot om Hensley Meulens, nu in dienst als hitting-coach voor de San Francisco Giants, naar voren te schuiven als de manager van Nederland.

Het was uiteindelijk zijn ervaring en netwerk dat hij opbouwde als speler en coach in de Major League die de doorslag gaf voor Eenhoorn. De verwachting is dat met Meulens aan het roer er meer spelers uit de Major en Minor Leagues zullen toezeggen om deel te nemen aan het toernooi. Namen als Andruw Jones, Kenley Jansen, Jair Jurrjens en Jurickson Profar. De verwachting is ook dat spelers als Pedro Strop, Rick van den Hurk en Didi Gregorius aan de voorselectie zullen worden toegevoegd.

Het is overigens nog maar de vraag of Roger ‘The Shark’ Bernadina in maart deel uit zal maken van de selectie. De outfielder van de Washington Nationals ligt al enige tijd in de clinch met Robert Eenhoorn. Het zou mooi zijn om de Nederlandse fans  ‘The Shark’ te zien doen tijdens de World Baseball Classic.

Brain Farley: ‘Natuurlijk ben ik teleurgesteld’

Brian Farley, die als manager het Nederlands team  in 2011 naar de wereldtitel leidde, moest dus onvrijwillig een stapje terug doen. “Natuurlijk ben ik teleurgesteld dat ik niet de manager van het Nederlands team ben tijdens de World Baseball Classic”, zei hij in een verklaring. “Tegelijkertijd erken ik de behoefte aan iemand met kennis van de Major League en een netwerk in de Major League. Meulens heeft die capaciteiten.”

Farley zal tijdens het toernooi fungeren als de assistent van Meulens. Na afloop van het toernooi keert Farley terug in zijn oude rol als manager van het Nederlands team.

Nederland, dat in de vorige editie zeer verrassend de tweede ronde haalde door twee keer van de Dominicaanse Republiek te winnen, is ingedeeld in Pool C. In Chinese Taipei neemt de ploeg het op tegen Zuid Korea en Australië . Het vierde team in de groep moet zich nog plaatsen via een kwalificatie. Mogelijke kandidaten zijn Thailand, Nieuw-Zeeland, de Filippijnen en – waarschijnlijke winnaar – Chinese Taipei.

Bam Bam

Meulens speelde zeven seizoenen op het hoogste niveau, onder andere voor de New York Yankees en de Montreal Expos, en dankt zijn bijnaam ‘Bam Bam’ aan de enorme power die hij vooral in de Minors liet zien. In Nederland verwierf hij bekendheid nadat hij tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney met een RBI double Cuba op de knieën kreeg, de eerste nederlaag ooit voor de Cubanen op de Spelen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen