Megacontracten voor Crosby en Quick

Door

 

De Pittsburgh Penguins en Los Angeles Kings hebben gisteren met het oog op hun toekomst een belangrijke slag geslagen. Beide teams legden een van hun belangrijkste spelers (zo niet, dè belangrijkste speler) voor langere tijd vast. Sidney Crosby gaat zijn contract met de Penguins met twaalf jaar verlengen en Jonathan Quick kwam met de Kings een tienjarig contract overeen. Beide contracten kunnen pas op 1 juli officieel worden ondertekend en treden in het seizoen 2013-2014 in werking.

Crosby

De aanvoerder van de Penguins lijkt al zijn hersenschuddingperikelen achter zich gelaten te hebben en kan dus weer met een gerust hart vooruit kijken. In de wedstrijden die hij het afgelopen seizoen wel kon spelen, liet hij bij vlagen weer zijn kwaliteiten zien en iedereen in Pittsburgh hoopt dan ook dat hij komend jaar vanaf het begin in actie kan komen en weer de sterspeler zal worden die hij voor zijn blessure was.

Crosby gaf eerder al aan dat hij in principe zijn hele carrière voor de Penguins wil spelen en met het contract dat hij gaat ondertekenen, komt dat doel zeer dichtbij. Onder dit contract blijft de center tot zijn 37e in Pittsburgh spelen en in deze periode gaat hij 104,4 miljoen dollar verdienen. Dit komt neer op 8,7 miljoen dollar per seizoen, hetzelfde jaarsalaris als dat hij op dit moment ontvangt. Hierdoor verandert er niets aan het salarishuis van de club en houdt general manager Ray Shero dus middelen over om andere belangrijke spelers, zoals Evgeni Malkin en Kris Letang, langer aan de club te verbinden en wellicht nog een grote slag te slaan op de transfermarkt.

Quick

Vanuit Los Angeles kwam gisteren het bericht dat daar ook een zeer belangrijke speler binnenkort zijn handtekening gaat zetten onder een meerjarige verbintenis. Jonathan Quick en de LA Kings bereikten overeenstemming over een nieuw tienjarig contract. Over de precieze voorwaarden van het nieuwe contract is weinig bekendgemaakt, maar de verwachting is dat zijn huidige jaarsalaris van 1,8 miljoen dollar fors omhoog geschroefd gaat worden.

Het nieuws van de contractverlening zal door de fans in LA met gejuich zijn ontvangen, want Quick had toch een bijzonder groot aandeel in de Stanley Cup-winst van zijn ploeg het afgelopen seizoen.

Quick werd dan ook uitgeroepen tot MVP van de playoffs en ook in het reguliere seizoen was de goalie een van de redenen waarom de Kings überhaupt het naseizoen haalden. Zijn record van 35 overwinningen en 34 nederlagen (waarvan 13 na overtime) lijkt op zich niet indrukwekkend, maar dat kwam meer door het scorend onvermogen van zijn teamgenoten op het ijs. Met een reddingspercentage van 92,9 % en gemiddeld 1,95 goals tegen per wedstrijd hield hij zijn team vaak in de wedstrijd en trok hij veel overwinningen over de streep. Door deze prestaties werd hij ook genomineerd voor de Vezina Trophy, maar deze prijs voor de beste goalie van het reguliere seizoen moest hij uiteindelijk aan New York Ranger Henrik Lundqvist laten.

Overige contractverlengingen

In de schaduw van de bovengenoemde megaverbintenissen waren er ook nog een aantal ‘kleinere’ contracten die worden verlengd. Zo kwamen de Boston Bruins en de goalie Tuukka Rask een nieuwe verbintenis van één jaar overeen. Een belangrijke ontwikkeling voor de ploeg uit Beantown aangezien eerste keeper Tim Thomas heeft aangegeven een sabbatical te nemen.
De Vancouver Canucks maakten ook bekend dat zij op het punt staan om het contract van een keeper te verlengen. Cory Schneider zal naar alle waarschijnlijkheid een contract ondertekenen dat hem voor de komende drie jaar in Vancouver houdt. Hiermee speelt de club alvast in op een eventueel vertrek van Roberto Luongo.

De Nashville Predators hebben met Hal Gill overeenstemming bereikt over een nieuwe verbintenis. De 37-jarige verdediger, die het afgelopen seizoen voor de trade deadline overkwam van de Montreal Canadiens, zette zijn handtekening onder een tweejarig contract.

Ten slotte wachtten de Calgary Flames niet af totdat hun doelwit Dennis Wideman een free agent was. De club stuurde verdediger Jordan Henry en hun pick in de vijfde ronde van de volgende NHL Draft naar Washington voor de rechten van de verdediger. Vervolgens vonden de club en de speler elkaar in een vijfjarig contract ter waarde van 26,25 miljoen dollar.

 

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen