Sam Blitz: De onbezongen 49ers helden

Door

Zondag staat de Superbaugh op het programma. De San Francisco 49ers en de Baltimore Ravens hebben beide geen gebrek aan sterren aan beide kanten van de bal. Namen als Ray Lewis, Ray Rice, Terrell Suggs en Ed Reed voor de Ravens. En sterren als Patrick Willis, Frank Gore, Justin Smith en Aldon Smith. Maar ik wil graag kijken naar een aantal onbezongen helden die komende zondag een grote rol kunnen en moeten spelen als hun team als winnaar uit de strijd wil komen. Vandaag de San Francisco 49ers.

samb600

Vernon DavisVernon Davis, TE:
Davis (1,91m en 113kg) is de meest atletische tight end van de league. Zo liep hij onder meer de snelste tijd ooit voor een tight end op de NFL combine. Een razendsnelle tijd van 4,38 wist Davis te noteren op de 40 yards en dat leverde hem de 6e stek op in de 2006 draft. Davis is inmiddels uitgegroeid tot een van de leiders van de 49ers en begint de laatste weken een steeds grotere rol te spelen in de offense van Colin Kaepernick.

Voor de wedstrijd tegen de Falcons tweette ik, #VernonDavisAllDay, omdat de tight ends geposteerd stond tegen de “trage” Atlanta linebackers. Davis had een geweldige eerste helft en ik verwacht dat Kaepernick vroeg op zoek zal gaan naar Davis. Vooral in de seam en op crossing routes zal Davis veel open komen. Zeker als hij gedekt wordt door de inmiddels trage Lewis en Bernard Pollard, de strong safety die meer waarde heeft in de running game en heeft laten zien moiete te hebben met de meest wendbare tight ends in de NFL. De match up is er weer voor Davis om een monster game neer te zetten en de doorslaggevende factor te zijn in een San Fran Superbowl winst.

Isaac SopoagaIsaac Sopoaga, DT:
Sopoaga (1,88m en 150kg) is de grootste man op de beregrote D van San Fran. De nose tackle speelt de punt in de defense en staat opgesteld in de 0-techniek, recht tegenover de center. De NT wordt gezien als de belangrijkste schakel in elke 3-4 defense. De speler moet dusdanig dominant en sterk zijn dat hij op elke play een double team opeist. Dit maakt het mogelijk voor middle linebackers om vrij rond te romen en een vrij pad te hebben naar baldragers.

Sopoaga, de reus van Samoa, heeft geweldige voeten voor een man van zijn formaat. Getuige ook het feit dat geregeld op de fullback positie wordt geposteerd. Op de offense, wel te verstaan. De man heeft zelfs een catch van 18 yards op zijn naam staan. Niet verkeerd voor een man van 150kg. Geen man zal een grotere rol spelen op de vroege downs dan Sopoaga. De Ravens rennen vrijwel altijd op firstdown en de 49ers zullen de run moeten stoppen om Joe Flacco in de moeilijke derde en lang situaties te brengen. Als Ray Rice vrij baan krijgt door de lijn is hij bijna niet te stoppen. Het is zaak hem al in het backfield onder druk te zetten anders wordt het een lange middag voor de 9ers.

De nose tackle zal geen grootste stats op het bord te zetten. Maar u weet wellicht hoe ik over stats denk. Het zijn vaak plays die niet op het stat sheet verschijnen die het verschil maken tussen winst en verlies. Want als Sopoaga Matt Birk, Kelechi Osemele en Marshall Yanda bezig kan houden kunnen Willis en Bowman vrijelijk hun jacht op Rice inzetten en dat is slecht nieuws voor de Ravens en de ribben van Rice.

Chris CulliverChris Culliver, CB:
Culliver (1,83m en 90kg) is langzaam maar zeker aan het uitgroeien tot de beste cover man van de 49ers. Voorlopig is Carlos Rogers nog de 1e corner en speelt Tarrell Brown veel snaps als 2e corner, maar op passing downs is het vaak Culliver die zich zal bemoeien met de beste wide out van de oppositie. Culliver is enorm snel, de snelste man van het defensive backfield, en belachelijk wendbaar.

Dit is pas het derde jaar dat CC corner speelt en de onervarenheid leidt vaak tot schoonheidsfoutjes en er is geen positie in de NFL waar een fout fataler kan zijn dan bij defensive backs. Culliver zal zich in veel gevallen moeten ontfermen over de snelste man van de Ravens en 1 van de beste diepe dreigingen die er is, Torrey Smith. Smith maakte vorige week van superster Champ Bailey, Chump Bailey door hem geregeld het rugnummer te tonen. Bailey werd na afloop van de game naar een Denver ziekenhuis gereden met derde graads brandwonden.

De Ravens hebben met Smith, Anquan Boldin en Jacoby Jones drie gevaarlijke receivers in huis en San Francisco zal vaak “nickle” (5 defensive backs in plaats van 4) spelen. Culliver zal het dus enorm druk krijgen. Maar diepe dreigingen als Smith en Jones dek je niet met 1 man. Verdedigers krijgen vaak rugdekking in de vorm van een safety die over de top coverage speelt.

Dashon GoldsonDashon Goldson, FS:
Over safeties gesproken: Dashon Goldson (1,88m en 91kg) is een zeer agressieve safety die niets liever doet dan venijnige hits te verkopen. Hij aast er op.

Dit is zijn kracht maar direct ook zijn achilleshiel. Want double moves van receivers, bijvoorbeeld een “out and up” of een “Slant and go (Sluggo) leveren grote plays op als de DB zich richt op het eerst punt waar de receiver zijn cut maakt om dan te zien dat de receiver hem voorbij sprint met een slimme tweede move. Goldson zal deze game zich moeten richten op gedisciplineerd te blijven en zich niet te richten op de grote maar op de veilige play. Want elk klein foutje zal SF duur komen te staan gezien het kanon wat Flacco beschikbaar heeft en het arsenaal aan razendsnelle ballenvangers.

Flacco heeft dit seizoen op passes die dieper dan 20 yards voorbij de lijn of scrimmage gaan maar liefst 15 touchdowns en 0 interceptions gegooid. Dus de 49ers defensive backs kunnen hun borst nat maken. Anders zou het zomaar kunnen zijn dat ze met natte wangen achterblijven.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen