A.J. Burnett naar de Pittsburgh Pirates

Door

Veel fans van de New York Yankees kunnen opgelucht ademhalen: A.J. Burnett is geruild naar de Pittsburgh Pirates voor talenten Exicardo Cayones en Diego Moreno. De Pirates zijn er ook mee akkoord gegaan $13 miljoen van salaris te betalen van Burnett. Dat betekent dat de Yankees nog steeds $20 miljoen verschuldigd zijn aan Burnett de komende twee jaar.

Burnett was de afgelopen jaren het pispaaltje van de Yankees. Bij zo goed als elke thuiswedstrijd werd hij uitgefloten door zijn eigen publiek. En niet geheel onterecht. Zijn ERA is de afgelopen vier seizoenen niet onder de 4 geweest en de afgelopen twee seizoenen bleef zijn ERA zelfs boven de 5. Dat is niet goed, zeker als je zo’n $16.5 per jaar verdient.

Yankees
Door Burnett te lozen zijn ze weliswaar nog geld kwijt aan een speler die niet op de eigen roster staat, hiermee is wel een groot probleem opgelost. Burnett was niet welkom in Yankee Stadium en dat beïnvloedde zijn prestaties en de prestaties van de Yankees. Met de $5 miljoen die de Yankees dit jaar besparen (volgens jaar $8 miljoen) willen ze op zoek gaan naar een linkshandige ‘bat’. Raul Ibanez en Eric Chavez lijken de grootste kandidaten te zijn.

De talenten die de Yankees hebben ontvangen zijn flinke wild-cards. In principe is het niet de verwachting dat Cayones en Moreno een grote rol in de big leagues gaan spelen.

Pirates
Ook de Pirates kunnen blij zijn met de deal. Voor $13 miljoen in twee jaar hebben ze een pitcher die veel innigs kan pitchen en hoge strike-out numbers heeft. Innings is een vaak onderschatte statistiek en Burnett brengt die naar Pittsburgh toe.

Burnett keert hiermee ook terug naar de National League, waar hij bij de Florida Marlins grote successen had. Nu verhuist hij van hitters park, Yankee Stadium, en de zwaarste divisie in baseball, AL East, naar een neutraal park en een van de zwakste divisies in baseball, de NL Central.

Burnett is een zogeheten statistische enigma. Hij heeft de stuff en de onderliggende stats van een Jared Weaver, maar door de vele homeruns die hij opgeeft en de vele ground-balls die hits worden is zijn ERA ontzettend hoog. Het is interessant om te kijken hoe hij in Pitt vaart.

Ik voorzie een bounce-back jaar voor Burnett, in de zin dat hij rond de 4.25 ERA zal eindigen en de Buccos veel innings zal geven.

Ook leuk om te lezen